Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η Στρατηγική Απόδοση των Οχυρωμένων Αμυντικών Γραμμών (II)

Η Στρατηγική Απόδοση των Οχυρωμένων Αμυντικών Γραμμών (II)
Γερμανοί στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο. ΠΗΓΗ

Η Γερμανική Εμπειρία

Την άλλη πλευρά των Γαλλο-γερμανικών συνόρων καταλάμβανε η δύναμη που κυριάρχησε στρατιωτικά στην Ευρώπη από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Ως κυρίαρχη δύναμη η Γερμανία είχε μικρότερη ανάγκη από οχυρωμένες γραμμές από ότι η Γαλλία και έδωσε μικρότερη προσοχή σε αυτές. Παρά τούτο όμως οι Γερμανοί αποδείχτηκαν εξαιρετικά ικανοί στο να φτιάχνουν αποτελεσματικά έργα εκστρατείας στον πόλεμο, ακριβώς όπως αρίστευσαν και σε άλλες πλευρές του σύγχρονου πολέμου.


Το ίχνος της Γραμμής Ζήγκφριντ
Το ίχνος της Γραμμής Ζήγκφριντ. ΠΗΓΗ
Για παράδειγμα, το πρώτης τάξεως αμυντικό σύστημα που φτιάχτηκε κατά μήκος του Σομ στον Α΄ Π.Π. βοήθησε τους Γερμανούς να αποκρούσουν τη μαζική επίθεση των Συμμάχων το 1916, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους επιτιθέμενους. Είναι γεγονός ότι τα αμυντικά έργα των Γερμανών στο Δυτικό Μέτωπο υπηρέτησαν τον τακτικό σκοπό τους απαγορεύοντας στις Συμμαχικές δυνάμεις να εισέλθουν στο γερμανικό έδαφος. Στο Δυτικό Μέτωπο σε όλη τη διάρκεια του πολέμου οι μάχες διεξήχθησαν καθ΄ ολοκληρία στο γαλλικό και βελγικό έδαφος. Στον Β΄ Π.Π. ο γερμανικός στρατός κατείχε μία επεξεργασμένη φιλοσοφία πάνω στη στρατηγική διάσταση, στην κατασκευή και στη χρήση των αμυντικών οχυρωμένων γραμμών.

Παρά την επιτυχία των αμυντικών συστημάτων τους στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων οι Γερμανοί κατασκεύασαν μόνο μία αμυντική οχυρωμένη γραμμή από τον καιρό της ειρήνης. Αυτή ήταν η Γραμμή Ζήγκφριντ γνωστή και ως Δυτικό Τείχος, που κατασκευάστηκε κατά μήκος των γερμανικών συνόρων με τη Γαλλία στο τέλος της δεκαετίας του ΄30. Οι εργασίες ξεκίνησαν επίσημα το 1936 αλλά η προσπάθεια έγινε σοβαρή από το 1938 όταν άρχισε να απορροφά το 1/3 της συνολικής γερμανικής παραγωγής τσιμέντου. Το Δυτικό Τείχος ήταν παράλληλο με τη Γραμμή Μαζινό, αλλά αποτελούνταν από 3.000 οχυρά που απείχαν 10 μίλια το ένα από το άλλο, ενώ η Γραμμή Μαζινό αποτελούνταν από λιγότερα αλλά ισχυρότερα συγκροτήματα «υπερ-φρουρίων». Το Δυτικό Τείχος δεν αποσκοπούσε στο να φράξει μία εχθρική εισβολή αλλά στο να κερδίσει χρόνο προς όφελος των κινητών γερμανικών εφεδρειών που θα αντεπιτίθεντο. Εν μέρει εξαιτίας αυτού πολλοί Γερμανοί στρατηγοί ήταν πεπεισμένοι ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν εύκολα να είχαν διαπεράσει το Δυτικό Τείχος τον Σεπτέμβριο του 1939 όταν οι γερμανικές δυνάμεις ήταν εμπεπλεγμένες στην Πολωνία.

Η ισχύς του Δυτικού Τείχους υπήρχε μόνο στο μυαλό των Γάλλων. Ήταν μία από τις πολλές παραπλανήσεις που με επιτυχία πραγματοποίησε ο Χίτλερ προς τους αντιπάλους του, τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς. Πέτυχε την αποστολή του να προστατεύσει τη Γερμανία από επίθεση όχι μόνο τον Σεπτέμβριο του 1939 αλλά και την προηγούμενη περίοδο των εντάσεων πριν την έναρξη του Β΄ Π.Π. Αυτό βεβαίως το κατάφερνε όσο καιρό δεν δοκιμάζονταν στη μάχη. Και αυτό οφείλονταν τουλάχιστον κατά ένα μέρος στην παθητικότητα των Γάλλων.

Αργότερα, το 1944, το Δυτικό Τείχος δοκιμάστηκε πραγματικά και διαπεράστηκε από τις στρατιές των Συμμάχων που συνέχισαν μέσα στη Γερμανία. Παρά το ότι παρείχε σημαντική βοήθεια στους εξασθενημένους αμυνόμενους, το 1944, αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του ότι τα αμυντικά έργα συχνά παραμελούνται και αφήνονται ασυντήρητα και απαξιώνονται μόλις μερικά χρόνια από την κατασκευή τους. Όπως οι Βρετανοί στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν κατά μήκος της Μαλαϊκής χερσονήσου το 1942 έτσι και οι Γερμανοί στρατιώτες υποχωρώντας έφτασαν στο Δυτικό Τείχος όπου απογοητευμένοι ανακάλυψαν ότι η κατάσταση του αμυντικού αυτού συστήματος δεν είχε καμία σχέση με τις προσδοκίες τους. Διαπίστωσαν ότι τα τηλεφωνικά και ηλεκτρικά δίκτυα υπολειτουργούσαν (αποτέλεσμα της παραμέλησης) και ότι τα έργα δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα όπλα τα οποία είχαν αντικαταστήσει τα όπλα της δεκαετίας του ΄30 για τα οποία το Τείχος είχε φτιαχτεί (αποτέλεσμα της απαξίωσης).

Σχετικές Αναρτήσεις

Η Στρατηγική Απόδοση των Οχυρωμένων Αμυντικών Γραμμών Μέρος 1ο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου