Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τέσσερις Μύθοι για τα Οχήματα Μάχης «Απομυθοποιούνται» από τον Αντιστράτηγο McMaster

Τέσσερις Μύθοι για τα Οχήματα Μάχης «Απομυθοποιούνται» από τον Αντιστράτηγο McMaster
Ο Αντγος McMaster ομιλεί στη διάρκεια συνεδρίου του Ινστιτούτου Χερσαίου Πολέμου με θέμα τα οχήματα μάχης του στρατού στο παρόν και στο μέλλον.

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον David Vergun και δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού στρατού στις 02/11/2016. Αναφέρεται σε τέσσερις μύθους για τα οχήματα μάχης που ο Αντγος McMaster θεωρεί ότι είναι διαδομένοι στον αμερικανικό στρατό.


Στην εποχή μας έχουμε το μοναδικό φαινόμενο ο Στρατός να μην έχει κάποιο όχημα μάχης υπό ανάπτυξη, είπε ο Αντγος H. R. McMaster Jr.

Αυτό έχει να συμβεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Με τα παρόντα επίπεδα χρηματοδότησης το Bradley και το Abrams θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο μας για 50 – 70 ακόμη χρόνια», είπε στις παρατηρήσεις του o στρατηγός, ως κύριος ομιλητής σε ένα συνέδριο του Ινστιτούτου για τον Χερσαίο Πόλεμο της AUSA*

Ο McMaster είναι υποδιευθυντής του Κέντρου Ενσωμάτωσης Δυνατοτήτων (Army Capabilities Integration) και υποδιοικητής της Διοίκησης Δόγματος & Εκπαίδευσης (TRADOC**) με αρμοδιότητα τις μελλοντικές εξελίξεις.

O Στρατός πρέπει να εξηγήσει «με ευκρινή και πειστικά επιχειρήματα» ποιες θα είναι οι νέες δυνατότητες που τα προηγμένα οχήματα μάχης θα πρέπει να φέρουν στον πόλεμο επιπλέον της γνωστής τους δυνατότητας να παρέχουν ευκίνητη και υπό προστασία ισχύ πυρός, είπε ο McMaster.

Δυστυχώς, αυτό έχει κάποιες δυσκολίες να γίνει, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν τόσοι μύθοι εκεί έξω, παρατήρησε ο στρατηγός, επισημαίνοντας τέσσερις ανθεκτικούς μύθους.

ΜΥΘΟΣ #1

Οι υπάρχουσες πλατφόρμες είναι ήδη οι καλύτερες στον κόσμο και είναι επαρκείς για τις μελλοντικές συγκρούσεις.

O McMaster αποδόμησε αυτόν τον μύθο επισημαίνοντας ότι «οι εχθροί μας αλλά και οι φίλοι και σύμμαχοι μας δεν έχουν μείνει στατικοί». Πιθανοί αντίπαλοι, ειδικά οι Ρώσοι, ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στα οχήματα τους, είπε.

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Puma των Γερμανών έχει καλύτερη ανάρτηση αλλά δεν έχει ράβδους στρέψης. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε και για εμάς», είπε.

Το σουηδικό Combat Vehicle 90, ένα ερπυστριοφόρο όχημα μάχης του πεζικού, και το βρετανικό Ajax, μια οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, φέρουν τεχνολογίες που έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης, είπε.

Αυτά τα οχήματα έχουν ήδη ενσωματώσει υψηλής τεχνολογίας συστήματα, «Αλλά δεν μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στα δικά μας άρματα και Bradley. Δεν μπορείς απλά να βάλεις περισσότερα πράγματα εκεί μέσα, είναι ήδη στριμωγμένα», εξήγησε.


ΜΥΘΟΣ #2

Ο επόμενος πόλεμος δεν θα είναι ουσιαστικά διαφορετικός από τους προηγούμενους και θα επιλυθεί μέσω των όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο McMaster είπε ότι στην πραγματικότητα οι εχθρικές δυνάμεις δεν θα είναι παθητικοί στόχοι για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αντιθέτως, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν τη στοχοποίηση, δηλαδή θα διασπαρούν, θα αποκρυβούν, θα αναμειχθούν στον τοπικό πληθυσμό, θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν και να κινηθούν σε δύσκολο έδαφος όπως δάση, ζούγκλες και βουνά.

Επιπλέον, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογικά αντίμετρα στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως αντιδορυφορικές ικανότητες, εξελιγμένο ηλεκτρονικό πόλεμο και ικανότητες κυβερνοπολέμου.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ναυτικό ή αεροπορία και τα πήγαινε μια χαρά για ένα διάστημα», είπε. «Μόνον όταν μπορέσαμε να αναπτύξουμε στο Ιράκ χερσαίες δυνάμεις ικανές να έρθουν σε επαφή με τον εχθρό και να τον καταστρέψουν άλλαξε η τύχη του».

Ένα άλλο παράδειγμα που έφερε ο McMaster ήταν η πρόσφατη τουρκική επίθεση στη Συρία. «(το ISIL) φαινόταν ως αξεπέραστο πρόβλημα μέχρις ότου μία δύναμη συνδυασμένων όπλων, εξοπλισμένη με οχήματα μάχης, κυριάρχησε επί του εχθρού», είπε.

ΜΥΘΟΣ #3

Τα οχήματα μάχης έχουν περιορισμένο ρόλο σε κλειστά και αστικά περιβάλλοντα.

«Αυτό αψηφά την ιστορία μας», είπε ο McMaster. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. έγιναν αρματομαχίες σε πυκνά δάση με επικλινές έδαφος, όπου τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τα θωρακισμένα οχήματα τους για να υποστηρίξουν το πεζικό τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα, είπε.

Τα πρώτα χρόνια του Πολέμου στο Βιετνάμ πιστεύονταν ότι οι ζούγκλες θα ήταν μάλλον απροσπέλαστες για τα οχήματα μάχης. Αλλά ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι ΗΠΑ όταν πήγαν εκεί, είπε, ήταν να ζητήσουν τεθωρακισμένα οχήματα για να υποστηρίξουν το πεζικό και τους ευκίνητους σχηματισμούς τους.

Αυτοί οι σχηματισμοί, υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα, ήταν «οι πιο ευέλικτοι στο Βιετνάμ» και ήταν αποφασιστικοί για να κερδηθεί μία σειρά από μάχες, είπε ο McMaster. Πιο πρόσφατα, θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν σε πυκνό αστικό περιβάλλον στην πόλης της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας και σε ένα προάστιο της Βαγδάτης τη Sadr.

Όταν ο εχθρός χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες τα τεθωρακισμένα οχήματα «σου επιτρέπουν να πάρεις μεγαλύτερο ρίσκο πλησιέστερα στον εχθρό… και να χρησιμοποιήσεις πυρά ακριβείας», είπε.

Ο Αντισυνταγματάρχης George S. Patton Jr.
Ο Αντισυνταγματάρχης George S. Patton Jr. της 1ης Επιλαρχίας, το καλοκαίρι του 1918.

Ακριβώς εκατό χρόνια πριν, θύμισε ο McMaster στο ακροατήριο του, οι Γερμανοί και οι Σύμμαχοι στέκονταν αντιμέτωποι κατά μήκος στατικών γραμμών και υφίσταντο τρομακτικές απώλειες.

Αυτή είναι η εικόνα του πεδίου της μάχης όταν δεν υπάρχουν οχήματα μάχης.

ΜΥΘΟΣ #4

Τα οχήματα μάχης είναι πολύ ακριβά.

Το πόσο ακριβό είναι κάτι είναι σχετικό, επεσήμανε, και ρώτησε το ακροατήριο του: Είναι πολύ ακριβά συγκρινόμενα με τι; «Ένα F-35, ένα F-22, ένα πυρηνικό υποβρύχιο;».

«Τα οχήματα μάχης παρέχουν ικανότητες που ενώ είναι ζωτικές για την εθνική ασφάλεια δεν κοστίζουν πολλά χρήματα αν συγκριθούν με τις πανάκριβες προμήθειες άλλων Κλάδων», είπε.

«Ο Στρατός αντιμετωπίζεται ως εύκολη γκόμενα» είπε, όταν έρχεται η ώρα να δοθούν χρήματα για εκσυγχρονισμό σε σχέση με τους άλλους Κλάδους. «Επενδύουμε πολύ λιγότερο απ΄ όσο χρειαζόμαστε σε ότι είναι αναγκαίο για να κυριαρχήσουμε στη μάχη εκ του σύνεγγυς, σε χερσαία συστήματα γενικότερα και σε οχήματα μάχης ειδικότερα».

Αλλά ο McMaster πρόσεξε ώστε να μην υποβαθμίσει τις ικανότητες των άλλων Κλάδων, παρατηρώντας ότι σε μελλοντικές συγκρούσεις όλοι οι τομείς θα διεκδικηθούν από τον εχθρό.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό μόνο ένα πρόβλημα για να λύσει», είπε. «Η κυριαρχία στη μάχη εκ του σύνεγγυς γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική καθώς όλοι οι τομείς θα διεκδικηθούν. Αλλά εάν μείνεις στατικός για πολύ καιρό (χωρίς αποτελεσματικά οχήματα μάχης) είναι πιο πιθανό να στοχοποιηθείς».

Στμ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου