Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Οι Δυνάμεις του PMF Πλησιάζουν την Tal Afar

Οι Δυνάμεις του PMF Πλησιάζουν την Tal Afar
Οι δυνάμεις του PMF γύρω από την Tal Afar

Συνεχίζοντας για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ παρουσιάζουμε το παρακάτω άρθρο που γράφτηκε από τους Bill Roggio και Amir Toumaj και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο FDDs Long War Journal στις 23/11/2016. 



Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι ιρακινές χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από την ιρακινή και τη συμμαχική αεροπορία εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Ερχόμαστε Νινευή» για να καταλάβουν την επαρχία και την πόλη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καταλάβει την περιοχή τον Ιούνιο του 2014. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας προχωρούσαν αργά διεξάγοντας σκληρές και άγριες μάχες μέσα σε κατοικημένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της πόλης απέναντι σε έναν αδίστακτο εχθρό που έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι τέλους. Στο μεταξύ, δυτικά της Μοσούλης, ιρανικής υποστήριξης ιρακινές παραστρατιωτικές μονάδες που επιχειρούν κάτω από την ομπρέλα του PMF (Popular Mobilization Forces) έχουν εμπλακεί σε μία επιχείρηση διαδοχικών φάσεων που αποσκοπεί στην αποκοπή του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία, στην κύκλωση της πόλης Tal Afar και στην εκκαθάριση του χώρου μέχρι τα συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες της Hezbollah (μια παραστρατιωτική οργάνωση που οι Αμερικανοί έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική) στην επιχείρηση δυτικά της Μοσούλης συμμετέχουν περίπου 15.000 πολιτοφύλακες του PMF από τους 120.000 που εκτιμάται ότι συνολικά υπάρχουν. Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν ηγηθεί αυτής της επιχείρησης. Αυτές οι οργανώσεις περιλαμβάνουν την Οργάνωση Badr, τις Ταξιαρχίες της Hezbollah, τη Harakat al Nujaba, την Asaib Ahl al Haq, τις Ταξιαρχίες του Imam Ali, τη Saraya Ashura και τη Saraya Khurasani. Περίπου 3.000 Σιίτες Τουρκμένοι που είχαν εκδιωχθεί από την Tal Afar το 2014 και στη συνέχεια κατατάχθηκαν στο PMF συμμετέχουν επίσης στην επιχείρηση σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Asaib Ahl al Haq. Η ιρακινή αεροπορία έχει υποστηρίξει το PMF στην προέλαση του προς την Tal Afar.

Οι δυνάμεις γύρω από τη Μοσούλη και την Tal Afar
Υπόμνημα Χάρτη

Σκούρο πράσινο:  υπό τον έλεγχο του Peshmerga
Ανοιχτό πράσινο: διεκδικούμενο από το Peshmerga
Κόκκινο:                 υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού
Ροζ:                         διεκδικούμενο από τον ιρακινό στρατό
Κίτρινο:                  υπό τον έλεγχο του PMF
Πορτοκαλί:             διεκδικούμενο από το PMF

Το PMF κυριαρχεί στον χώρο γύρω από την Tal Afar. Ένας χάρτης που παρήχθη από τη διαδικτυακή εφημερίδα Rudaw και παρουσιάζει τις θέσεις των αντίπαλων μέσα και γύρω από τη Μοσούλη δείχνει ότι μόνο δυνάμεις του PMF επιχειρούν στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Μοσούλης. Δεν υπάρχουν δυνάμεις του ιρακινού στρατού κοντά στην Tal Afar.

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν υπερηφανευτεί ότι λαμβάνουν άμεσα βοήθεια από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επιθέσεως τους δυτικά της Μοσούλη.

«Οι Ιρανοί είναι μαζί μας», είπε στο Associated Press ένας εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Hezbollah στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα ο Abu Mahdi al Muhandis, διοικητής των Ταξιαρχιών της Hezbollah και υπαρχηγός του PMF, τον οποίο το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη, ευχαρίστησε το Ιράν για την υποστήριξη του, λέγοντας σε ΜΜΕ φιλικά στη Hezbollah ότι το PMF έλαβε «ουσιώδη και άμεση βοήθεια από το Ιράν», με την αποδοχή της Βαγδάτης. Ο Muhandis είναι σύμβουλος του Υποστράτηγου Qassem Soleimani, διοικητή της Δύναμης Quds που αποτελεί την πτέρυγα εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Ο επιχειρησιακός διοικητής του PMF Abu Mahdi al Muhandis στο αεροδρόμιο της Tal Afar
Ο επιχειρησιακός διοικητής του PMF Abu Mahdi al Muhandis στο αεροδρόμιο της Tal Afar, δημοσιεύτηκε στις 20/11.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Hezbollah δεν αρνήθηκε ότι η υποστήριξη που λαμβάνουν από τον Soleimani περιλαμβάνει και στρατηγικό σχεδιασμό. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο Soleimani επισκέφτηκε κάποιον χώρο συγκεντρώσεως των δυνάμεων της οργάνωσης στις 18 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Akram al Kabi, επικεφαλή της Harakat al Nujaba στις 6 Νοεμβρίου ο Soleimani ήταν στο Ιράκ επιστρέφοντας από μία σύντομη επίσκεψη στην Τεχεράνη. Αν και ο Soleimani δεν κατέφυγε στον κατακλυσμό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνηθίζει να κάνει όταν επισκέπτεται το μέτωπο, εντούτοις έκανε την παρουσία του γνωστή. Οι πλησιέστεροι σύμβουλοι του, προστατευόμενοι του και σύντροφοι του στο Ιράκ, έχουν αναλάβει την ηγεσία της επιχείρησης δυτικά της Μοσούλης.

Στις 16 Νοεμβρίου, σχεδόν δύο βδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης δυτικά της Μοσούλης, το PMF κατέλαβε το αεροδρόμιο της Tal Afar νότια της πόλης, εκκαθαρίζοντας το μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώνοντας την τρίτη φάση της επιχείρησης. Την επόμενη μέρα το PMF ονόμασε το αεροδρόμιο «Μάρτυρας Jassim Shabir», από το όνομα ενός διοικητή του (και μέλους της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Jund al Imam που υποστηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης) που σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή έξω από το αεροδρόμιο στις 18 Νοεμβρίου. Το αεροδρόμιο θα χρησιμεύσει ως βάση επιχειρήσεων για όλες τις δυνάμεις του PMF και ως χώρος εξορμήσεως των δυνάμεων που «θα προστατεύουν τα σύνορα Συρίας – Ιράκ», σύμφωνα με έναν διοικητή της Οργάνωσης Badr.

Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar
Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar, δημοσιεύτηκαν στις 20 & 21/11.

Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar


Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar


Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar


Δυνάμεις του PMF προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Tal Afar


Η ιρακινή αεροπορία υποστηρίζει την επίθεση του PMF στο αεροδρόμιο της Tal Afar
Η ιρακινή αεροπορία υποστηρίζει την επίθεση του PMF στο αεροδρόμιο της Tal Afar, δημοσιεύτηκε στις 20/11.

Μία μέρα μετά την κατάληψη του αεροδρομίου στις 17 Νοεμβρίου το PMF απέστειλε ένα τμήμα δυτικά της πόλης για να αποκόψει το δρόμο προς τη Raqqah, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.  Στο μεταξύ από τις 20 Νοεμβρίου οι Ταξιαρχίες της Hezbollah και η Οργάνωση Badr είχαν τεθεί επικεφαλής δυνάμεων που κινούνταν για κυκλώσουν την Tal Afar από τα νότια και τα δυτικά, ενώ σύμφωνα με την αναφορά από το έδαφος ενός ιρανικού ΜΜΕ οι δυνάμεις των Κούρδων Peshmerga πλησίαζαν από το βορά. Ο Muhandis ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι PMF και Peshmerga συναντήθηκαν στο Sinjar αποκόπτοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην Tel Afar και στη Μοσούλη από τη Συρία και ολοκληρώνοντας την τέταρτη φάση της επιχείρησης δυτικά της Μοσούλης. Επίσης ο Muhandis είπε ότι το PMF σχεδιάζει να αποκόψει την οδό Μοσούλη – Tal Afar σφίγγοντας τον κλοιό.

Το PMF δηλώνει ότι θα εισέλθει στην Tal Afar

Κυβερνητικές πηγές από τη Βαγδάτη επέμεναν ότι ο ιρακινός στρατός θα ηγηθεί της επίθεσης στην Tal Afar. Σύμφωνα με το Al Jazeera ο αντιπρόεδρος Nujaifi ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι κατόπιν συμφωνίας με τον αμερικανικό στρατό στην πόλη θα εισέλθουν μονάδες του ιρακινού στρατού ενώ τα τμήματα του PMF θα παραμείνουν στα περίχωρα. Αυτό έχει επιτρέψει σε ιρακινούς και αμερικανούς αξιωματούχους να καλύψουν τη συμμετοχή του PMF σε επιχειρήσεις για την ανακατάληψη μεγάλων ιρακινών πόλεων σε Σουνιτικές περιοχές. Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει να καταστήσουν δυσδιάκριτη τη συμμετοχή του PMF στις επιχειρήσεις ήδη από τη μάχη για το Tikrit που τέλειωσε τον Απρίλιο του 2015.

Όμως, ένας εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Hezbollah είπε ότι Σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις οπλισμένες με ιρανικά όπλα θα ηγηθούν της επίθεσης στην Tal Afar. Σύμφωνα με τον ίδιο η Οργάνωση Badr σχεδιάζει να κυκλώσει την Tal Afar από τα ανατολικά και μετά απ΄ αυτό οι δυνάμεις του PMF θα εισβάλουν στην πόλη.

Υποτίθεται ότι δύναμη του ιρακινού στρατού συμμετέχει στην επίθεση του PMF στην Tal Afar. Η λιβανέζικη Al Akhbar στηριζόμενη σε ανώνυμες πηγές αναφέρει ότι ο ιρακινός στρατός δεν έχει αρκετές δυνάμεις για να συμμετάσχει στην επιχείρηση στην Tal Afar και δεν θα έχει μέχρι να εκκαθαρίσει την περιοχή ανατολικά της Μοσούλης. Ένας Ιρακινός Κούρδος αναλυτής έχει πει στο Associated Press ότι η 92η Ταξιαρχία του ιρακινού στρατού σχεδιάζει να συμμετέχει στην επιχείρηση τις επόμενες μέρες.


Αλλά, η 92η Ταξιαρχία περισσότερο αντανακλά τη «θέληση του στρατού» παρά αποδεικνύει την ικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης να διαμορφώνει τα γεγονότα. Η 92η αποτελείται κυρίως από Σιίτες Τουρκομάνους και είναι γνωστή ως «Ταξιαρχία Hussein» (από τον τρίτο Σιίτη Ιμάμη Hussein) και «Ταξιαρχία Tal Afar». Το να είναι κανείς Σιίτης από την Tal Afar δεν είναι φυσικά λόγος για να μην μπορεί να καταταγεί στον στρατό, αλλά μια Ταξιαρχία που φέρει εμφανώς τις Σιιτικές σημαίες δεν προσθέτει στην προσπάθεια της Βαγδάτης να καθησυχάσει τους φόβους των Σουνιτών ότι δεν θα υπάρξει θρησκευτική βία και δημογραφικές αλλαγές. Το PMF έχει απορρίψει αυτές τις πρακτικές και έχει αρνηθεί κατηγορίες που στοιχειοθέτησαν ανθρωπιστικές οργανώσεις για θρησκευτική βία στη Fallujah το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα παρέμβει στην Tal Afar αν οι ντόπιοι Σουνίτες Τουρκμένοι κακοποιηθούν και έχει κινητοποιήσει δυνάμεις της στη Silopi, μία τουρκική πόλη δίπλα στα ιρακινά σύνορα. Η Άγκυρα έχει επίσης προειδοποιήσει για την μετατροπή του Sinjar σε βάση του ΡΚΚ (Kurdistan Workers Party), όπως γράφεται στην Al Monitor. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επίμονα επιδιώξει να συμμετέχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, να αυξήσει την επιρροή του στο βόρειο Ιράκ και να αμβλύνει την επιρροή του Ιράν. Οι Ιρακινοί διοικητές του PMF έχουν προειδοποιήσει από τη μεριά τους ότι θα στοχοποιήσουν τις τουρκικές δυνάμεις που θα παρέμβουν. Η ανταλλαγή απειλών συνεχίστηκε καθώς το PMF περικύκλωνε την Tal Afar. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος τουρκικής επέμβασης υπάρχει και αν συμβεί θα προσθέσει ακόμη μία περιπλοκή στον πόλεμο στο Ιράκ.

Μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα διαταράξει και θα περιπλέξει τα σχέδια του PMF να καταλάβει την Tal Afar και να εξασφαλίσει τον χώρο μέχρι τα συριακά σύνορα. Καθώς το PMF ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Tal Afar στις 22 Νοεμβρίου η διοίκηση του εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου εξήγγειλε την έναρξη της τέταρτης φάσης της επιχείρησης που αποσκοπεί να αποκόψει το Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία και όρισε ότι η ζώνη των επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν ξεκινά από το δυτικό άκρο της Tal Afar και φτάνει στα συριακά σύνορα. Αυτή η ανακοίνωση έπαιξε και σε ιρανικά ΜΜΕ. Η πρόθεση του PMF να προωθηθεί προς τη Συρία είναι το κυρίαρχο θέμα στις πρόσφατες δημόσιες ανακοινώσεις του.

ζώνη των επιχειρήσεων που σχεδιάζει να αναλάβει το PMF από το αεροδρόμιο «Μάρτυρας Jassim Shabir» μέχρι τα συριακά σύνορα
Το πρακτορείο ειδήσεων «Fars News Agency», πρoσκείμενο στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, δημοσίευσε χάρτη με τη ζώνη των επιχειρήσεων που σχεδιάζει το PMF από το αεροδρόμιο «Μάρτυρας Jassim Shabir» μέχρι τα συριακά σύνορα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου