Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Περιμετρική Όραση για τα Πληρώματα των Τεθωρακισμένων;

Περιμετρική Όραση για τα Πληρώματα των Τεθωρακισμένων;


Η δυνατότητα των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων να παρατηρούν τον χώρο γύρω από το όχημα τους χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο ήταν πάντα ζητούμενο. Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει κάποιες νεότερες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Γράφτηκε από τον Jason Odom και δημοσιεύτηκε στoν ιστότοπο NEXTREALITY στις 14/1/2017.



Δύσκολα κάποιος θα περίμενε να δει το Microsoft HoloLens, ένα εμπορικό προϊόν, να χρησιμοποιείται από τον στρατό. Όμως μια εταιρεία από την Ουκρανία προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Να χρησιμοποιήσει το κράνος σύνθετης απεικόνισης της πραγματικότητας, 360ο , μέσα σε ένα τεθωρακισμένο όχημα.

Το κράνος της LimpidArmor


Εάν το πλήρωμα ενός άρματος μπορούσε να δει το πεδίο της μάχης γύρω του πιθανόν θα μπορούσε να εκτελέσει την αποστολή του καλύτερα και να αποφύγει κινδύνους. Η δυνατότητα παρατήρησης είναι σημαντική για τα πληρώματα των αρμάτων καθώς κάθε θυρίδα παρατήρησης που δημιουργείται ταυτόχρονα εξασθενίζει τη θωράκιση του άρματος και θέτει σε κίνδυνο το πλήρωμα.

Εδώ έρχεται η ουκρανική LimpidArmor και το «Circular Review System» που ενσωματώνει το Microsoft HoloLens στα κράνη των πληρωμάτων των αρμάτων. Διαφορετικές κάμερες τοποθετούνται περιμετρικά του τεθωρακισμένου οχήματος· οι λήψεις τους στέλνονται στα κράνη των μελών του πληρώματος που φέρουν το HoloLens και χάρη στο software της LimpidArmor συντίθενται σε μία εικόνα. Έτσι το πλήρωμα αποκτά περιμετρική εικόνα μέχρι 300 μ. απόσταση γύρω από το όχημα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει τις θυρίδες. Η εικόνα μπορεί να είναι και θερμική.

Το κράνος της LimpidArmor


Άλλα χαρακτηριστικά του συστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η μεταφορά της εικόνας χωρίς καθυστέρηση, η αυτόματη παρακολούθηση στόχου, η δυνατότητα να δεσμευτούν τα όπλα του οχήματος στο κράνος και η δυνατότητα επισήμανσης των φιλίων και προσδιορισμού των εχθρικών θέσεων.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται υπέροχα στη θεωρία αλλά στην πράξη το ουκρανικό προϊόν δεν έχει αρχίσει ακόμη τις δοκιμές. Πόσο συχνά θα χρειάζονται οι κάμερες καθάρισμα; Οι ίδιες οι κάμερες δεν θα αποτελέσουν στόχο των εχθρικών πυρών; Και όσο καλό και να είναι το HoloLens δεν έχει φτιαχτεί για σκληρή χρήση. Θα δούμε.

Ένα άλλο πρόγραμμα που αναπτύσσεται στο ίδιο αντικείμενο ονομάζεται IronVision και εξελίσσεται από την Elbit Systems. Στην περίπτωση τους δεν έχουν υιοθετήσει κάποιο εμπορικό προϊόν αλλά ξεκινάνε από την αρχή.*

Σύμφωνα με το MSPoweruser η LimpidArmor αναζητά και πολιτικές εφαρμογές (πιλότοι αεροσκαφών, χειριστές βαρέων οχημάτων, drones) για το υπό ανάπτυξη προϊόν της.

Δυνατότητα περιμετρικής όρασης μέσα από ένα άρμα μάχης μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο σε ταινίες ή σε βιντεοπαιχνίδια. Όπως φαίνεται αυτή η δυνατότητα έρχεται όλο και πιο κοντά και μάλλον σύντομα η πραγματικότητα θα φτάσει την επιστημονική φαντασία. Ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς!


* Ανεξάρτητα από το αντικείμενο του άρθρου ο ισραηλινός στρατός έχει προμηθευτεί δύο συσκευές HoloLens και τις αξιολογεί σε ότι αφορά τη σχεδίαση επιχειρήσεων. Σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων μπορούν να προβάλλονται πάνω στο πραγματικό έδαφος μαζί με άλλες εικόνες, ενώ η συνθετική εικόνα που δημιουργείται να τυγχάνει χειρισμού με οπτικές ή φωνητικές εντολές ή με χειρονομίες.

HoloLens στον ισραηλινό στρατό


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου