Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ρομποτικό «ζευγάρι» για τα Μ1 Abrams;

Ρομποτικό «ζευγάρι» για τα Μ1 Abrams;


Ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να επιδείξει μία σειρά ρομποτικών πολεμικών οχημάτων το 2017 στο Fort Benning καθώς φιλοδοξεί να έχει ένα πρόγραμμα παραγωγής τέτοιων οχημάτων  το 2023. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από την Jen Judson και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα DefenseNews στο φύλλο της 9/1/2017. 


Μέχρι τώρα ο στρατός έχει συνδυάσει με επιτυχία επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shadow και Gray Eagle, με τα οποία σκοπεύει να καλύψει το κενό της ένοπλης αναγνώρισης μετά την απόσυρση των ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warriors.

Αλλά ο συνδυασμός χερσαίων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων οχημάτων είναι μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση γιατί στο έδαφος υπάρχουν ακίνητα και κινητά εμπόδια καθώς και δύσβατες περιοχές. Ο στρατός πρέπει να προβληματιστεί και να πειραματιστεί αρκετά μέχρι να καταλήξει σε συγκεκριμένες αντιλήψεις για τον ρόλο αυτών των οχημάτων στο πεδίο της μάχης του σήμερα και του αύριο.

Ο Αντιστράτηγος Michael Lundy, διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Όπλων στο Fort Leavenworth, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι σε μία από τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για το 2017 στο Fort Benning θα εξεταστεί εάν είναι δυνατό να εφοδιαστεί το Abrams με αυτόματο γεμιστή ώστε το μέλος του πληρώματος που εκτελεί αυτά τα καθήκοντα να απελευθερωθεί για να χειρίζεται μη επανδρωμένα χερσαία και αεροπορικά οχήματα.

Γεμιστής άρματος Μ1 Abrams



Ο στρατός σχεδιάζει να εισάγει τα νέα μέσα χωρίς να αλλάξει την οργάνωση του και ο σκοπός τους είναι να ενισχύσουν την επίγνωση της κατάστασης για τα άρματα Abrams καθώς και να προσθέσουν και άλλες δυνατότητες σύμφωνα με τον Lundy.

Ο στρατηγός συνέχισε ότι μετά την επίδειξη θα πρέπει να ληφθεί απόφαση αν ο στρατός θα αποκτήσει τον αυτόματο γεμιστή. Μετά θα πρέπει να ληφθούν επιχειρησιακές αποφάσεις για τη μορφή που θα έχει η σύνδεση Abrams και μη επανδρωμένων οχημάτων.

Όμως «Πως ακριβώς τα συνδεδεμένα οχήματα θα συνεργάζονται με τα Abrams; Θα πρέπει να πειραματιστούμε αρκετά πριν φτάσουμε σε αποφάσεις», επισημαίνει ο στρατηγός. «Πως χρησιμοποιεί κανείς αυτού του είδους τις δυνατότητες και πως αυτές αυξάνουν τη φονικότητα ή την προστασία ή την κινητικότητα των αρμάτων μάχης;».

Αυτό το καλοκαίρι στο Fort Benning ο στρατός θα επιδείξει την ιδέα του ρομποτικού «ζευγαριού» χρησιμοποιώντας Humvees. Στην επόμενη φάση, που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά ακόμη, θα γίνει το ίδιο χρησιμοποιώντας Μ113, σύμφωνα με μία παρουσίαση της Διοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης στο Fort Eustis, στην οποία αντηλλάγησαν πληροφορίες με εκπροσώπους της βιομηχανίας.



Το σχέδιο του στρατού είναι να αποκτήσει ένα ημιαυτόνομο ρομποτικό «ζευγάρι» (ή πλευρικό άρμα) το 2023 και ένα πλήρως αυτόνομο το 2035, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση.

Με την ημιαυτόνομη έκδοση ο σκοπός είναι να δοθούν σε υφιστάμενα οχήματα η ικανότητα «ακολούθα τον αρχηγό», η ικανότητα πλοήγησης με τη χρήση σημείων αναφοράς και η ικανότητα ανίχνευσης κι αποφυγής εμποδίων. Η αυτόνομη έκδοση θα είναι μία καινούρια πλατφόρμα πολλαπλού σκοπού με πλήρως αυτόματη δυνατότητα πλοήγησης και τηλεχειριζόμενα όπλα.

Οι προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του στρατού να προσδώσει στους σχηματισμούς του μεγαλύτερη αυτονομία, τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητα ελέγχου των μη επανδρωμένων οχημάτων στα επόμενα 25 χρόνια. Ο στρατός σκοπεύει να κινηθεί από ρομποτικά μέσα που χρειάζονται διαρκή επιτήρηση σε μη επανδρωμένα μέσα που θα κινούνται δίπλα σε έναν μαχητή όπως το κυνηγόσκυλο δίπλα στον κυνηγό.

Το Κέντρο Ενσωμάτωσης Δυνατοτήτων του Στρατού αποκάλυψε μέρος της στρατηγικής του για τα ρομποτικά συστήματα τον Οκτώβριο.

Η στρατηγική καθορίζει πέντε δυνατότητες που η απόκτηση τους θα καθοδηγήσει την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και τις αντιλήψεις για το πώς τα μη επανδρωμένα χερσαία και εναέρια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν.

Ο στρατός επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα συστήματα για να αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης, να ελαφρύνει τον φυσικό και διανοητικό φόρτο των στρατιωτών, να ενισχύσει την αυτονομία των μονάδων σε θέματα ΔΜ και να βοηθήσει τις μονάδες να ελιχθούν στο πεδίο της μάχης προστατεύοντας τους στρατιώτες από απειλές.

Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε προσχέδιο της αίτησης ανάπτυξης δυνατοτήτων στο εποπτικό συμβούλιο απαιτήσεων του στρατού για το Μεταφορικό Όχημα Ομάδας Πολλαπλών Χρήσεων (Squad Multi-Purpose Equipment Transport), το οποίο είναι ένα ρομποτικό όχημα με δυνατότητα μεταφοράς υλικών και εφοδίων της ομάδας πεζικού. Ο στρατός σκοπεύει να υποβάλει τη σχετική αίτηση για το ημιαυτόνομο σύστημα που περιγράφηκε παραπάνω τον Φεβρουάριο.

Squad Multi-Purpose Equipment Transport


Η δε αίτηση ανάπτυξης δυνατοτήτων για το ρομποτικό πλευρικό άρμα θα υποβληθεί το 2019, σύμφωνα με την παραπάνω παρουσίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου