Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ρωσικά Τεθωρακισμένα για Αγώνα σε Κατοικημένους Τόπους

Ρωσικά Τεθωρακισμένα για Αγώνα σε Κατοικημένους Τόπους
BMPT-72 Terminator 2. ΠΗΓΗ

Ο ρωσικός στρατός έχει μακρά εμπειρία αγώνα σε κατοικημένους τόπους τόσο πρόσφατη όσο και παλαιότερη. Το τεύχος Ιαν-Φεβ 2017 του OE WATCH (Operational Environment Watch) που εκδίδει το Γραφείο Μελετών για το Εξωτερικό (Foreign Military Studies Office FMSO) του αμερικανικού στρατού περιέχει δύο άρθρα από ρωσικούς ιστότοπους για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα.


«Πυροβόλα Εφόδου θα υποστηρίζουν τα Armata», Svobodnaya Pressa Online, 15 Δεκεμβρίου 2016 του Sergey Ishchenko.

Εκτός όλων των άλλων ο πόλεμος στη Συρία είναι ένα ανεκτίμητο εργαστήρι για το στρατιωτικό προσωπικό και τους σχεδιαστές των όπλων που τους επιτρέπει να καταλήγουν σε σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον. Γι΄ αυτό η πορεία των μαχών στη Μέση Ανατολή αναλύεται προσεκτικά σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη της εμπειρίας από τις μάχες στους δρόμους στη Συρία (και προηγουμένως στην Τσετσενία) έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον στη χώρα μας για την ανάπτυξη ενός πυροβόλου εφόδου…

Σύμφωνα με τον Vyacheslav Khalitov, υποδιευθυντή για τον ειδικό εξοπλισμό της Uralvagonzavod, η παρακάτω σημαντική παρατήρηση ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στην παραπάνω ιδέα:

«Εάν αναλύσετε προσεκτικά τις τελευταίες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο θα προκύψει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε πόλεις· κανένας στις μέρες μας δεν πολεμάει σε ανοιχτό τερέν γιατί αυτό σημαίνει στιγμιαία καταστροφή».

Και τι χρειάζεται ένα άρμα μάχης για να νικήσει τον αντίπαλο σε αστικό περιβάλλον; Βελτιωμένη προστασία και ενισχυμένη ισχύ πυρός. Λοιπόν, αυτόν τον δρόμο ακολούθησαν στο Nizhny Tagil (έδρα της Uralvagonzavod). Ως αποτέλεσμα εμφάνισαν ένα Τ-72 με πολύ ασυνήθιστη εμφάνιση, με κάδο εκσκαφέα μπροστά, που είναι ικανός να απομακρύνει τα μπάζα και τα οδοφράγματα που υπάρχουν σε κατεστραμμένους δρόμους και ταυτόχρονα ενισχύει την εμπρόσθια άμυνα του οχήματος.

Κάλυψαν τον πυργίσκο του αρχηγού πληρώματος με πλευρικά ασπίδια ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένος όταν βάλλει με το πολυβόλο του σε παράθυρα, πόρτες και υπόγεια, όπου εχθροί με εκτοξευτές βομβίδων θα μπορούσαν να κρύβονται.

Και ήδη σε αυτό το Τ-72 «πυροβόλο εφόδου» έχουν προσθέσει τμήματα με ενεργή θωράκιση, επιπλέον θωράκιση και θωράκιση που αντιμετωπίζει τα βλήματα διαμόρφωσης. Επίσης τοποθέτησαν το εκσυγχρονισμένο πυροβόλο 125 χλστ. 2Α46Μ, αναβαθμισμένο αυτόματο γεμιστή για να βάλλει πυραύλους και ένα περισσότερο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου πυρός με το πολυκαναλικό περισκόπιο για τον πυροβολητή Sosna. Θεωρείται ότι αυτές οι καινοτομίες θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ήδη εκπληκτική επιβιωσιμότητα του Τ-72 στο αστικό περιβάλλον, η οποία έχει ήδη επιδειχθεί πολλές φορές από τα συριακά πληρώματα κατά τη διάρκεια της ολοκληρωθείσας με επιτυχία πολύμηνης μάχης στο Χαλέπι και στις μάχες στο λεκανοπέδιο του Ντον.

«Terminator σε σκάφος Armata θα οπλιστούν με δίδυμο πυροβόλο», Rossiyskaya Gazeta Online, 23 Νοεμβρίου 2016 του Anton Valagin.

Σύμφωνα με δήλωση του ειδικού στα άρματα μάχης Aleksey Khlopotov, που εμφανίστηκε στο  Defence.ru, το όχημα υποστήριξης Terminator-3 θα έχει το σκάφος του Armata και θα οπλιστεί με ένα δίδυμο πυροβόλο, ταχείας βολής, των 57 χλστ. Επιπλέον του πυροβόλου θα φέρει Α-Τ πυραύλους 3ης γενιάς, οι οποίοι θα είναι fire and forget

Ο μη επανδρωμένος πύργος με το πυροβόλο των 57 χλστ. αναπτύχθηκε στο ερευνητικό ινστιτούτο Nizhniy Novgorod Burevestnik. Σταθεροποιημένο σε δύο επίπεδα το πυροβόλο έχει ταχυβολία 120 βλήματα το λεπτό και μπορεί να βάλλει πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας, διατρητικά και κατευθυνόμενα. Έχει βεληνεκές 12 χλμ. Λόγω της μεγάλης του γωνίας ανύψωσης μπορεί να βάλλει και σε εναέριους στόχους.

Η ιδέα πίσω από το όχημα υποστήριξης Terminator είναι να καταστρέφει εχθρικά τμήματα που απειλούν τα άρματα μάχης. Το Terminator εν κινήσει με τα όπλα του μπορεί να χτυπήσει άρματα μάχης, οχήματα μάχης του πεζικού, οχυρά και άλλους υψηλά προστατευμένους στόχους. Τα Terminator παράγονται από την Uralvagonzavod.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου