Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Οι Μάχες στη Δυτική Μοσούλη

Οι Μάχες στη Δυτική Μοσούλη
Μέλη της ERD αναζητούν ένα δωμάτιο με πεδίο βολής προς τη θέση κάποιου ελεύθερου σκοπευτή του ΙΚ.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες διεξάγονται σκληρότατες μάχες στη δυτική πλευρά της Μοσούλης. «Κλίμα» από αυτές τις μάχες μας μεταφέρει άρθρο του Matt Cetti-Roberts που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο War is Boring.



Ο ουρανός πάνω από τη δυτική Μοσούλη είναι γκρίζος και βαρύς. Πυκνά σύννεφα απλώνονται μέχρι εκεί που μπορείς να δεις δημιουργώντας ένα ζοφερό συναίσθημα σε μία πόλη που είναι ήδη πολύ επικίνδυνη.

Στην είσοδο μιας αυλής κείται το σώμα ενός μαχητή του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) καλυμμένο με ένα κόκκινο χαλί και περιτριγυρισμένο από μπάζα και τρυπημένες από σφαίρες λαμαρίνες. Ένα βρώμικο σκυλάκι, αδιάφορο για τις μάχες που συνέβαιναν γύρω του, κουρνιάζει στο νεκρό σώμα και παρακολουθεί μία ομάδα Ιρακινών στρατιωτών της Μεραρχίας Άμεσης Αντίδρασης (Emergency Response Division ERD) να προσπερνούν γοργά.

Οι στρατιώτες δεν δίνουν σημασία στο κουτάβι καθώς περνούν – τέτοιες εικόνες τις συναντούν συνέχεια στις μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚ.

Η Φάση ΙΙΙ της Επίθεσης στη Μοσούλη είναι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής πλευράς της πόλης που άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 2017. Στο νότιο μέτωπο της επίθεσης η ERD και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανακατέλαβαν γρήγορα την ύπαιθρο στα όρια της πόλης, φτάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Μοσούλης μετά από πέντε ημέρες μαχών.

Την έκτη μέρα τα στρατεύματα τελικά εισήλθαν στις νότιες συνοικίες, έχοντας κερδίσει εφτά μίλια μέχρι το τέλος της ημέρας. Από τότε όμως η προώθηση μέσα στην πόλη έγινε δυσκολότερη και πιο αργή για τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας – αλλά όχι χωρίς λόγο.

Μια γκρίζα μέρα στη δυτική Μοσούλη
Μια γκρίζα μέρα στη δυτική Μοσούλη.

Στους στρατιώτες που είχαν εισέλθει στην αυλή περιλαμβάνονταν ένας ταγματάρχης, ένας λοχαγός και η συνοδεία τους. Αναζητούν ένα κατάλληλο σημεία για να τάξουν ένα ΠΑΟ 73 χλστ. SPG-9 ώστε να βάλλουν σε μία γνωστή θέση ελεύθερου σκοπευτή.

Το σχήμα του μετώπου κάνει την αποστολή τους δύσκολη γιατί το αστικό περιβάλλον είναι πολύμορφο. Οι στρατιώτες δεν βρίσκουν πάντα τη γωνία βολής που επιθυμούν.

Η αυλή περιβάλλεται από τον σκελετό ενός κτηρίου γραφείων όπου μπάζα καλύπτουν τελείως το έδαφος. Ένας ελεύθερος σκοπευτής του ΙΚ παρενοχλούσε μία ομάδα Ιρακινών αστυνομικών που είχαν τη βάση τους σε αυτό το κτήριο. Οι αστυνομικοί χαιρετούν και χαμογελούν καθώς πλησιάζουν οι στρατιώτες της ERD.

Ο ταγματάρχης και η ομάδα του ερευνούν το κτήριο αλλά δεν βρίσκουν κάποια κατάλληλη θέση. Χρειάζονται μια νέα θέση με καλύτερη θέα.

Η ομάδα επιλέγει ένα άλλο γειτονικό κτήριο, το οποίο βρίσκεται κοντά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Οι στρατιώτες πρέπει να διανύσουν τρέχοντας ένα άνοιγμα το οποίο επιτηρείται από σκοπευτές του ΙΚ οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται και μόλις 100 μ. μακριά.

Ένα βλήμα όλμου του ΙΚ εκρήγνυται κάπου κοντά και η σκόνη από την έκρηξη γίνεται ορατή μόνο όταν υψώνεται πάνω από τις στέγες.

Αστυνομικοί και άνδρες της ERD τρώνε κοντά στο ανάχωμα
Αστυνομικοί και άνδρες της ERD τρώνε κοντά στο ανάχωμα.

Τα βαριά βροχερά σύννεφα επιτείνουν την αίσθηση της απειλής και καθιστούν αδύνατη την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Ως αποτέλεσμα η μόνη διαθέσιμη αεροπορική υποστήριξη είναι από εμπορικά drones, τα οποία δίνουν στους Ιρακινούς τη δυνατότητα να ερευνούν την περιοχή. Τουλάχιστον, η βροχή ήρθε κατά τη διάρκεια μιας παύσης στην κύρια επίθεση τους αλλά ο καιρός δεν βοηθά αυτούς που είναι στο έδαφος σήμερα.

Η μάχη από οικεία σε οικεία είναι κοντινή και προσωπική από τη φύση της και τα πράγματα θα ζορίσουν ακόμη περισσότερο στη δυτική Μοσούλη. Το τμήμα αυτό της πόλης, το οποίο διαχωρίζεται από το ανατολικό από τον ποταμό Τίγρη, περιέχει το παλαιότερο τμήμα της πόλης – μυριάδες δρομάκια και αρχαία κτίσματα.

«Μερικοί δρόμοι είναι τόσο στενοί που δύο άνθρωποι δεν μπορούν να περπατήσουν δίπλα-δίπλα», είπε ο Συνταγματάρχης Abdul Amir, εκπρόσωπος τύπου της ERD σε συνέντευξη του δύο ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια της ιρακινής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Μόλις η μάχη φτάσει στα στενά δρομάκια η αλλαγή της μορφής του περιβάλλοντος θα αναγκάσει τόσο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όσο και το ΙΚ να αλλάξουν τις τακτικές τους.

Στρατιώτες της ERD παρατηρούν ένα drone να αιωρείται
Στρατιώτες της ERD παρατηρούν ένα drone να αιωρείται προσπαθώντας να εξακριβώσουν εάν ανήκει στο ΙΚ ή στις δικές τους δυνάμεις.

Ένα είναι βέβαιο, η ERD, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και οι Ιρακινές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ISOF) σε αυτήν την περιοχή δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη από τα τεθωρακισμένα τους, που τους βοήθησαν τόσο πολύ μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Amir.

Ο οποίος επίσης επεσήμανε ότι τα στενά δρομάκια δεν θα επιτρέψουν στο ΙΚ να χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές επί οχημάτων αυτοκτονίας (SVBIED) όπως έχει κάνει από την αρχή της σύρραξης το 2014. «Ξέρουμε ότι τώρα θα χρησιμοποιούν περισσότερο τις παγίδες και τους βομβιστές αυτοκτονίας», προσέθεσε ο Amir.

Η ομάδα της ERD έτρεξε γύρω από τη γωνία ενός κατεστραμμένου κτηρίου και προσεκτικά προχώρησε κατά μήκος ενός τοίχου. Μπροστά τους είναι ο παραποτάμιος δρόμος που εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής όχθης του Τίγρη- και απέναντι απ΄ αυτόν υπάρχει ένα ανάχωμα που το σήκωσαν οι μπουλντόζες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Το ανάχωμα, μερικά μόνο μέτρα μακριά, είναι και το όριο της ιρακινής προώθησης και βρίσκεται σε πλήρη θέα από τις θέσεις του ΙΚ στα γειτονικά κτήρια.

Ένα Ανθυπαστυνόμος Β΄ της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ακούει πληροφορίες για κάποια επίθεση με όλμους
Ένα Ανθυπαστυνόμος Β΄ της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ακούει πληροφορίες για κάποια κοντινή επίθεση με όλμους.

Οι άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας φώναζαν προειδοποιήσεις. Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν αυτόν τον τομέα του μετώπου είναι λίγα μέτρα μακριά από το ανάχωμα και γνωρίζουν ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές του ΙΚ είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Η ERD και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχουν ξεκαθαρίσει τη διαδικασία με την οποία συνεργάζονται στη Μοσούλη. Ειδικές ομάδες της ERD ενεργούν την αρχική κρούση και μετά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία –που μοιάζει περισσότερο με κανονικό στρατό και έχει πιο βαριά όπλα από την ERD- ακολουθεί και κρατά το έδαφος.

Οι αστυνομικοί, με τις χαρακτηριστικές μπλε στολές παραλλαγής, καλύπτουν με τα BTR-94 και Μ1117 τους στρατιώτες της ERD που τρέχουν μέσα σε κάποια είσοδο.

Αξιωματικός της ERD μιλά με αστυνομικό για κάποιον ελεύθερο σκοπευτή
Αξιωματικός της ERD μιλά με αστυνομικό για κάποιον ελεύθερο σκοπευτή που βρίσκεται κοντά.

Η μικρή απόσταση ανάμεσα στα κτήρια σημαίνει ότι συχνά δεν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις επιθέσεις του ΙΚ. Όλοι εδώ είναι συνεχώς σε συναγερμό.

Μόλις λίγες μέρες πριν ένα SVBIED του ΙΚ με τη μορφή θωρακισμένης μπουλντόζας επιτέθηκε σε ιρακινούς στρατιώτες στον παραποτάμιο δρόμο. Ευτυχώς για τους Ιρακινούς κατάφεραν να σκοτώσουν τον οδηγό πριν ανατινάξει το φορτίο του.

 Οι στρατιώτες της ERD ανεβαίνουν τρέχοντας μερικά σκαλιά και εισέρχονται στην υποδοχή ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Μοσούλης. Κάποτε το ξενοδοχείο αυτό συστήνονταν στους ξένους που επισκέπτονταν την πόλη, τώρα στα ερείπια του βρίσκονται μόνο οι στρατιώτες. Στον χώρο της υποδοχής υπάρχουν μόνο μπάζα αλλά από έναν τοίχο κρέμεται ακόμη ένας πίνακας που αναγράφει τις τιμές που κάποτε πλήρωναν οι πελάτες.

Μετά από μια σύντομη συζήτηση με έναν συνταγματάρχη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας που είναι υπεύθυνος για τη γύρω περιοχή οι άνδρες της ERD ανεβαίνουν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου.

Στον τρίτο όροφο κάποιος ειδικός της αστυνομίας στα βαρέα όπλα έχει τοποθετήσει σε τρίποδα ένα ΠΑΟ SPG-9 με καλή θέα, όπως ελπίζουν, προς τον στόχο.

Αξιωματικός της ERD χρησιμοποιεί ένα DJI Phantom drone
Αξιωματικός της ERD χρησιμοποιεί ένα DJI Phantom drone για να καταδείξει στους συναδέλφους του το πρόσθιο όριο της τοποθεσίας που κατέχεται από τους Ιρακινούς.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο που οι ιρακινές δυνάμεις ενεργούν στη δυτική Μοσούλη είναι ο μεγάλος αριθμός αμάχων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτή.

Ο αντιπρόσωπος της UNHCR, Bruno Gheddo, είπε στο Reuters στις 23 Μαρτίου ότι υπολογίζεται πως 400.000 άνθρωποι βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη της δυτικής Μοσούλης. Αναφορές υποδηλώνουν ότι το ΙΚ μετακίνησε δια της βίας πολίτες από τα γύρω χωριά και τις πόλεις μέσα στη Μοσούλη για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα.

Το ΙΚ παίζει με διαφορετικούς κανόνες. Θεωρεί τους πολίτες που δεν το ακολουθούν αναλώσιμους και ότι οι άμαχοι μπορούν να αφεθούν να πεθάνουν οποτεδήποτε το εξυπηρετεί – το ΙΚ απλά δεν ενδιαφέρεται.

Στρατιώτες της ERD τρέχουν για να διασχίσουν ανοιχτό ‘έδαφος
Στρατιώτες της ERD τρέχουν για να διασχίσουν ανοιχτό ‘έδαφος υπό την πιθανή θέα σκοπευτών του ΙΚ.

Η στρατηγική του ΙΚ να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες μπορεί να έχει ήδη επηρεάσει τις προσπάθειες των Ιρακινών και της Συμμαχίας. Μια αεροπορική επίθεση που υποστήριζε μία επιχείρηση των ISΟF και είχε ως στόχο ένα VBIED του ΙΚ πιθανόν να σκότωσε αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο σε σπίτια στην εγγύς περιοχή.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή που επιδεικνύει το ΙΚ, ειδικά όταν οι ισλαμιστές έχουν αποδείξει ότι θα χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε εναντίων των ιρακινών δυνάμεων ακόμη και όταν είναι κυκλωμένοι και η ήττα τους είναι βέβαιη.

Ο Συνταγματάρχης Amar, διοικητής ενός τάγματος της ERD, λέει ότι οι ζωές των αμάχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις ιρακινές δυνάμεις. Θα μπορούσαν η ERD και οι ISOF να είχαν προωθηθεί γρηγορότερα μέσα στη δυτική Μοσούλη αλλά αυτό θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιτιθέμενες δυνάμεις.

Αντ΄ αυτού η παρούσα στρατηγική επιδιώκει την αργή και μεθοδική προώθηση.

Άνδρες της ERD παρακολουθούν καθώς το στοιχείο SPG-9 της αστυνομίας ετοιμάζεται να βάλλει.

«Ο σκοπός μας είναι να κυκλώσουμε την παλιά πόλη από όλες τις πλευρές», εξηγεί ο Amar.

Μόλις περικυκλωθεί οι ιρακινές δυνάμεις θα επιδιώξουν να διανοίξουν μία ανθρωπιστική οδό. «Εάν κάποιος μαχητής του ΙΚ θέλει να παραδοθεί μπορεί να φύγει από την αυτήν την οδό», προσθέτει.
Αν και οι ισλαμιστές σπάνια παραδίνονται κάποιοι το έχουν κάνει στο παρελθόν και περισσότεροι μπορεί να πειστούν στο μέλλον οπότε αυτό θα διαβρώσει τις μαχητικές ικανότητες του ΙΚ.

Οι αξιωματικοί της ERD κινούνται ανάμεσα στα χαλάσματα του τρίτου ορόφου του ξενοδοχείου, προσπερνώντας σπασμένα έπιπλα, καλώδια που κρέμονται και μπάζα στο πάτωμα.

Συστάδες καλωδίων κρέμονται από την οροφή ενώ το μόνο φως στον χώρο έρχεται από το τέλος του διαδρόμου που οδηγεί σε μια από τις σουίτες του ξενοδοχείου.

Μέσα στη σουίτα το στοιχείο ΠΑΟ της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας περπατά μπρος πίσω πάνω σε ένα κατεστραμμένο διπλό στρώμα καθώς προετοιμάζει το SPG-9 για βολή. Η βεράντα του δωματίου, που κάποτε πρόσφερε υπέροχη θέα προς ένα από τα παζάρια της Μοσούλης, τώρα προσφέρει το αναγκαίο πεδίο βολής στο όπλο, η κάνη του οποίου βρίσκεται στην ευθεία με μία τρύπα στη γωνία της βεράντας.

Το στοιχείο ΠΑΟ της αστυνομίας αποσυσκευάζει ένα βλήμα 73 χλστ.
Το στοιχείο ΠΑΟ της αστυνομίας αποσυσκευάζει ένα βλήμα 73 χλστ. για το SPG-9 που διαθέτει.

Ένας νεαρός ανθυπαστυνόμος Β΄ κοιτά μέσα από το άνοιγμα στη βεράντα και διατάσσει κάποιες μικρές διορθώσεις στη σκόπευση του όπλου και οι άνδρες του στοιχείου ανταποκρίνονται άμεσα.

Ο ανθυπαστυνόμος είναι ικανοποιημένος με τη σκόπευση του όπλου. Δύο άνδρες ετοιμάζουν αρκετά εκρηκτικά βλήματα, σταθεροποιούμενα με πτερύγια. Οι πλαστικές συσκευασίες των βλημάτων συσσωρεύονται πάνω στα υπόλοιπα μπάζα που καλύπτουν τη βεράντα.

Με το όπλο γεμάτο οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί μετακινούνται στον διάδρομο. Σκοπεύουν να πυροδοτήσουν το όπλο με κορδόνι από μακριά εξαιτίας του κώνου αερίων.

Στρατιώτες και αστυνομικοί γονατίζουν στο διάδρομο και οι περισσότεροι βάζουν τα χέρια τους στ΄ αυτιά τους και κλείνουν τα μάτια τους. Ένας αστυνομικός δίνει το παράγγελμα και με ένα δυνατό θόρυβο το SPG-9 βάλλει το βλήμα εναντίον της θέσης που βρίσκεται ο ισλαμιστής ελεύθερος σκοπευτής.

Με την έκρηξη σύννεφα σκόνης σηκώνονται ακαριαία και καλύπτουν τον διάδρομο ενώ μπάζα πέφτουν πάνω στους άνδρες.

Το βλήμα χτυπάει το κτήριο που είναι στόχος αλλά είναι λίγο ψηλά και δύο μέτρα εκτός. Ώρα για ένα δεύτερο.

Άνδρες της Αστυνομίας ετοιμάζονται να βάλλουν ένα δεύτερο βλήμα με το SPG-9
Άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ετοιμάζονται να βάλλουν ένα δεύτερο βλήμα με το SPG-9.

Σε ένα άλλο δωμάτιο μέσα στο ξενοδοχείο παρατηρητές της αστυνομίας αναφέρουν για το σημείο πρόσπτωσης. Οι άνδρες αυτοί βρίσκονται καθισμένοι σε σκαμνιά και σε κασόνια και παρατηρούν μέσα από τρύπες που έχουν ανοιχτεί στον τοίχο.

Αυτοί οι άνδρες παρατηρούν για να προειδοποιήσουν για κάποια επίθεση του ΙΚ και ταυτόχρονα είναι στην ιδανική θέση για να καθοδηγήσουν τη βολή των συναδέλφων τους με το ΠΑΟ.

Πίσω από τους παρατηρητές άλλοι αστυνομικοί κοιμούνται πάνω σε σωρούς από κουβέρτες. Πάρα τη μάχη που μαίνεται έξω χρειάζονται ξεκούραση καθώς σε λίγο θα πάρουν τη θέση των παρατηρητών. Οι άνδρες που παρατηρούν από τις τρύπες πιστεύουν ότι κάποιοι από τους ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ είναι αλλοδαποί εξαιτίας της ακρίβειας τους.

Ένας κοντινός μιναρές που χρησιμοποιείται συχνά από ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ
Ένας κοντινός μιναρές που χρησιμοποιείται συχνά από ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ.

Ανεξάρτητα αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι όλοι αποφεύγουν ένα μακρύ παράθυρο που υπάρχει στο δωμάτιο καθώς παρέχει τη δυνατότητα σκόπευσης σε κάποιον που βρίσκεται σε ένα μιναρέ μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Οι αστυνομικοί τονίζουν ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές του ΙΚ χρησιμοποιούν συχνά αυτόν τον τρομακτικό πύργο για να βάλλουν εναντίον στόχων.

Είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να επιβιώσει σε αυτή την πόλη να ακούει με προσοχή τις συμβουλές των Ιρακινών στρατιωτών. Τρύπες από σφαίρες γεμίζουν τον τοίχο που βρίσκεται στη συνέχεια του μεγάλου παραθύρου, μια οπτική υπενθύμιση ότι η θέση των αστυνομικών μπορεί να βληθεί από τον μιναρέ.

Το στοιχείο ΠΑΟ βάλλει ένα δεύτερο βλήμα. Η δόνηση από τη βολή γίνεται αισθητή σε όλο το ξενοδοχείο ενώ στο σημείο πρόσπτωσης του βλήματος υλικό από το κτήριο πέφτει στον δρόμο.

Η βολή έχει φύγει αρκετά αριστερά και το βλήμα άνοιξε μία τρύπα στον τοίχο που περιβάλει το παράθυρο στο δωμάτιο που Ιρακινοί θέλουν να χτυπήσουν. Είναι μία καλή βολή αλλά οι αστυνομικοί θέλουν να δοκιμάσουν ακόμη μία, για να είναι σίγουροι ότι έγινε η δουλειά.

Το στοιχείο του SPG-9 γεμίζει γρήγορα ένα τρίτο βλήμα. Οι αξιωματικοί της ERD μετατρέπουν τις παρατηρήσεις των αστυνομικών σε διορθώσεις και τις διαβιβάζουν με ασύρματο στο στοιχείο.

Το όπλο βάλλει ξανά και αυτή τη φορά βρίσκει στόχο. Το βλήμα περνάει μέσα από το παράθυρο μέσα στο δωμάτιο και ένα άσπρο σύννεφο σκόνης φαίνεται να σηκώνεται μέσα στο κτήριο.

Ο ελεύθερος σκοπευτής μπορεί να μην ήταν εκεί αλλά σε κάθε περίπτωση οι ισλαμιστές πλέον γνωρίζουν ότι αυτή η θέση έχει εντοπιστεί και βρίσκεται υπό παρατήρηση.

Εικόνα μέσα από μία τρύπα που χρησιμοποιούσαν οι παρατηρητές της αστυνομίας
Εικόνα μέσα από μία τρύπα που χρησιμοποιούσαν οι παρατηρητές της αστυνομίας. Το απέναντι κτήριο περιέχει και τη θέση που επιθυμούσαν να χτυπήσουν.

Ο ταγματάρχης της ERD χαμογελά και σηκώνει τον αντίχειρα του. Από τον ασύρματο του ακούγονται και άλλοι Ιρακινοί παρατηρητές να επιβεβαιώνουν το χτύπημα.

Οι μάχες στη δυτική Μοσούλη θα γίνουν σκληρότερες και τα εμπόδια που χωρίζουν τους Ιρακινούς στρατιώτες από τη νίκη θα πολλαπλασιαστούν. Προς το παρόν όμως δίπλα στον Τίγρη όλη η υπόθεση περιστρέφεται στο να απαγορευθεί στον εχθρό να κατέχει ακόμη μία θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου