Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Πολιτικές Προσωπικού στον Ρωσικό Στρατό

Πολιτικές Προσωπικού στον Ρωσικό Στρατό


Ο ρωσικός στρατός έχει αποδυθεί σε μία έντονη προσπάθεια να αυξήσει κατακόρυφα τους στρατιωτικούς που υπηρετούν με σύμβαση και να μειώσει τον αριθμό των κληρωτών. Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2017 του OE WATCH (Operational Environment Watch), που εκδίδει το Γραφείο Μελετών για το Εξωτερικό (Foreign Military Studies Office FMSO) του αμερικανικού στρατού, περιέχεται μία παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων σε αυτό το θέμα. 


Διαδικασία εισαγωγής των συμβασιούχων στρατιωτικών

Η Ρωσία εφαρμόζει μία διαδικασία τριών σταδίων για την εισαγωγή των συμβασιούχων στρατιωτικών στις ένοπλες της δυνάμεις. Το πρώτο στάδιο είναι μία διαδικασία δύο βημάτων που περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό τεστ στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου άμυνας και στη συνέχεια μία συνέντευξη με έναν εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων σε κάποιο στρατολογικό γραφείο ή στη μονάδα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να υπηρετήσει.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει «στρατιωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό», την επίσημη υποβολή της αίτησης του υποψηφίου αφού ενημερωθεί για τις προοπτικές του, την επιβεβαίωση των στοιχείων ταυτότητας και του βιογραφικού του και μία πρώτη υγειονομική και ψυχολογική εξέταση. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον υποψήφιο η αίτηση του με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στέλνονται σε κάποιο κέντρο κατάταξης για περεταίρω έλεγχο. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο στάδιο της επιλογής μπορούν να διεξαχθούν στη μονάδα που επιθυμεί να υπηρετήσει ο υποψήφιος.

Το τρίτο στάδιο διενεργείται σε κέντρα κατάταξης, στα οποία μπορούν να γίνουν και τα πρώτα δύο στάδια σε περίπτωση που αυτό εξυπηρετεί τον υποψήφιο. Σε αυτό το στάδιο ελέγχεται περεταίρω το βιογραφικό του, γίνονται περισσότερες ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, εξετάζονται οι αθλητικές του επιδόσεις και δημιουργείται ο στρατιωτικός φάκελος του υποψηφίου. Η διαδικασία επιλογής διαρκεί από μία – δύο βδομάδες έως έξι μήνες ανάλογα με τις ανάγκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, την προηγούμενη ακαδημαϊκή και (πιθανόν) στρατιωτική εκπαίδευση του υποψηφίου, τον τόπο κατοικίας του, και τον εκπαιδευτικό κύκλο της μονάδας όπου θα καταλήξει. Αφού ο υποψήφιος γίνει δεκτός περνάει ένα δοκιμαστικό διάστημα τριών μηνών. Σε αυτούς τους τρεις μήνες ο διοικητής της μονάδας στην οποία εντάχθηκε μπορεί να τον απολύσει οποιαδήποτε στιγμή αν πιστεύει ότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της υπηρεσίας. Αυτό το δοκιμαστικό στάδιο των τριών μηνών ισχύει και για υποψηφίους που προηγουμένως είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους ως κληρωτοί.

Η υπηρεσιακή ζωή των συμβασιούχων στρατιωτικών

Η επαγγελματική εξέλιξη των συμβασιούχων στρατιωτικών στηρίζεται σε ένα σύστημα πέντε επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο ο νεοεισερχόμενος εκπαιδεύεται στα βασικά καθήκοντα του στρατιώτη. Αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έξι βδομάδες βασικής εκπαίδευσης που διεξάγεται σε έξι μονάδες (κέντρα) εκπαίδευσης και σε τέσσερα στρατιωτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η δεύτερη φάση διαρκεί τρεις έως δέκα μήνες, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια. Αυτή η φάση αφορά στην απόκτηση κάποιας ειδικότητας και μπορεί να παραληφθεί εάν ο συμβασιούχος στρατιωτικός είχε παρακολουθήσει, ως πολίτης, επιτυχώς κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα στην DOSAAF (Σύλλογος Εθελοντών για τη Συνεργασία με τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό).

Το δεύτερο επίπεδο είναι για ομαδάρχες, αρχηγούς πληρωμάτων, κλπ. Οι υποψήφιοι για το δεύτερο επίπεδο επιλέγονται με βάση τις ικανότητες ηγεσίας και τις τεχνικές ικανότητες που επέδειξαν έχοντας υπηρετήσει τουλάχιστον δύο χρόνια σε καθήκοντα πρώτου επιπέδου. Επίσης, υπάρχουν και επιπλέον απαιτήσεις σε σχέση με την ηλικία, την υγεία, το μορφωτικό επίπεδο, τη φυσική ικανότητα και τη στρατιωτική πειθαρχία. Όσοι επιλεγούν λαμβάνουν επιπλέον εκπαίδευση για τρεις εβδομάδες.

Το τρίτο επίπεδο αφορά διμοιρίτες και βοηθούς διμοιριτών. Οι υποψήφιοι για το τρίτο επίπεδο πρέπει να έχουν υπηρετήσει 3 – 5 χρόνια σε θέση δευτέρου επιπέδου και να προταθούν από τον προϊστάμενο τους. Οι επιτυχόντες λαμβάνουν άλλους τρεις μήνες εκπαίδευση.

Το τέταρτο επίπεδο αφορά συμβασιούχους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε συντάγματα, ταξιαρχίες και μεραρχίες. Οι υποψήφιοι για το τέταρτο επίπεδο πρέπει να έχουν υπηρετήσει δέκα χρόνια τουλάχιστον σε θέση τρίτου επιπέδου. Όσοι επιλεγούν λαμβάνουν 3 – 5 μήνες επιτελική εκπαίδευση στην Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Αεραποβατικών Δυνάμεων στο Ryazan (RVVDKU).

Το πέμπτο επίπεδο αφορά συμβασιούχους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε σχηματισμούς επιπέδου ομάδας στρατιών και υψηλότερα. Οι υποψήφιοι για αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 15 χρόνια σε θέση τετάρτου επιπέδου. Επίσης λαμβάνουν 3 – 5 μήνες επιτελική εκπαίδευση στην RVVDKU.

Η συνέντευξη του Στρατηγού Viktor Goremykin

Viktor Goremykin
Ο Στρατηγός Viktor Goremykin.
Στη συνέχεια ακολουθεί συνέντευξη του Στρατηγού Viktor Goremykin, διευθυντή προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στην εφημερίδα Oriyentir, όπου παρουσιάζει τους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τους συμβασιούχους στρατιωτικούς.

Στρατηγέ, για να αρχίσουμε τη συζήτηση μας, περιγράψτε μας παρακαλώ το σύστημα επιλογής των συμβασιούχων στρατιωτικών που ισχύει τώρα.

Πρώτα απ΄ όλα μερικές κουβέντες για το πώς φτάσαμε στην ανάγκη για την ανάπτυξη του συστήματος επιλογής. Τον Μάιο του 2012, με το Διάταγμα Νο 604 του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας «Για την περεταίρω βελτίωση της στρατιωτικής υπηρεσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δημιουργήθηκε η αρχή για τον καθορισμό όσων αφορούν τη στρατιωτική υπηρεσία των στρατιωτών και υπαξιωματικών που υπηρετούν με σύμβαση. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει μία δουλειά άνευ προηγουμένου ώστε ο αριθμός των στρατιωτών, λοχιών και ανθυπασπιστών (Στμ: warrant officers στο αγγλικό κείμενο) που υπηρετούν με σύμβαση να διπλασιαστεί. Σε τεσσεράμισι χρόνια περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν με σύμβαση στις ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα ο αριθμός των στρατιωτικών με σύμβαση υπερβαίνει τον αριθμό των κληρωτών.

Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί στις διευθύνσεις προσωπικού ώστε να επανδρωθεί το στράτευμα με συμβασιούχους στρατιωτικούς;

Ο στόχος που είχε τεθεί ώστε 405.000 θέσεις να επανδρωθούν από συμβασιούχους στρατιωτικούς έχει καλυφθεί για το 2017.

Από ποιες πηγές σχεδιάζετε να βελτιώσετε την ποιότητα των συμβασιούχων στρατιωτικών;

Μία σημαντική πηγή, που δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως την προοπτική της, είναι να έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες που πρόκειται να στρατευθούν και έχουν λάβει ανώτερη μόρφωση. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει σε αυτή την κατεύθυνση στις Στρατιωτικές Περιοχές και στον Βόρειο Στόλο το 2015-16 11.000 άτομα με ανώτερη μόρφωση υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις ως συμβασιούχοι αντί για κληρωτοί.

Σε σχέση με την τελευταία παρατήρηση του Στρατηγού Viktor Goremykin στο κείμενο αναφέρεται ότι πολλοί νέοι προτιμούν μία θητεία δύο ετών ως συμβασιούχοι παρά ενός έτους ως κληρωτοί.

Η επίδραση των συμβασιούχων στρατιωτικών στην επιλογή και εκπαίδευση των κληρωτών οπλιτών

Mikhail Mizintsev
Ο Στρατηγός Mikhail Mizintsev.
Η μαζική είσοδος συμβασιούχων στρατιωτικών επέτρεψε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια που αφορούν στη στράτευση των πολιτών. Έτσι, ενώ παλιότερα κατέληγαν στις μονάδες και στρατιώτες με πολύ χαμηλή φυσική κατάσταση, μόρφωση και γενικότερα ικανότητες τώρα ο στρατός έχει μεγαλύτερη άνεση να επιλέγει νέους που είναι δυνατοί, μορφωμένοι, έχουν ήδη λάβει κάποιας μορφής στρατιωτική εκπαίδευση εκτός στρατού και επιθυμούν συνειδητά να υπηρετήσουν.

«Τα τελευταία 7 – 8 χρόνια, αλλά ειδικότερα τα πιο πρόσφατα 3 – 4, η ποιότητα των νεοσύλλεκτων έχει βελτιωθεί. Αυτό οφείλεται στην πολιτική που ακολουθούμε. Ο αριθμός των κληρωτών έχει μειωθεί, αλλά αυτό μας επέτρεψε να ανεβάσουμε την ποιότητα τους», δήλωσε ο Στρατηγός Mikhail Mizintsev, Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης.

Ο Στρατηγός Mizintsev είπε ακόμη ότι ενώ ο αριθμός των κληρωτών μειώθηκε, για παράδειγμα το φθινόπωρο που μας πέρασε από αυτούς που κατατάχθηκαν έγιναν αποδεκτοί για στρατιωτική υπηρεσία 18.000 λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο ρωσικός στρατός δεν αντιμετωπίζει τις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετώπιζε παλιότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου