Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Τα Χερσαία Drones θα Χτυπάνε σαν τα Abrams

Τα Χερσαία Drones θα Χτυπάνε σαν τα Abrams


Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ταγματάρχης Alan L. Stephens σε συνέδριο για τα μελλοντικά οχήματα μάχης στη Λιβόνια του Μίσιγκαν. 


Ο Stephens είπε ότι ο αμερικανικός στρατός επιθυμεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να αρχίσει να δοκιμάζει πρωτότυπα τηλεχειριζόμενων οχημάτων μάχης (RCV Remote Combat Vehicles), τα οποία θα είναι μη-επανδρωμένα, γρήγορα όσο ένα Stryker και με ισχύ πυρός ενός Abrams.

Αν και το «άγιο δισκοπότηρο» για τον αμερικανικό στρατό είναι το Όχημα Μάχης Επόμενης Γενιάς (Next Generation Combat Vehicle NGCV) ο Stephens είπε ότι ο στρατός πιστεύει ότι θα μπορέσει σύντομα να έχει έναν περιορισμένο αριθμό RCV, τα αποτελέσματα των δοκιμών των οποίων θα αξιοποιηθούν και στο NGCV, το οποίο αναμένεται το 2035.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να αποκτήσει έναν μικρό αριθμό RCV, ή και μέρη αυτών, τα οποία θα δοκιμαστούν στο πεδίο. Αναμένεται ότι μέχρι το 2022 θα έχει καταστεί δυνατό να συνταχθεί μία έκθεση για τις δυνατότητες τους.

Alan L. Stephens
Ο Ταγματάρχης Alan L. Stephens στο συνέδριο για τα μελλοντικά οχήματα μάχης, στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Ο Stephens, που είναι μηχανικός συστημάτων, βλέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα των RCV έναντι του Abrams:

Πρώτον, τα RCV είναι μη επανδρωμένα, οπότε σε ένα συγκρότημα επανδρωμένων/μη-επανδρωμένων μέσων τα μη-επανδρωμένα θα κινηθούν μπροστά, στους πιο επικίνδυνους τομείς του πεδίου της μάχης, θα αναγνωρίσουν και θα εμπλέξουν τον εχθρό, ενώ τα επανδρωμένα θα ακολουθήσουν.

Ο τρόπος που σκέφτονται στον αμερικανικό στρατό να συνδυάσουν τα επανδρωμένα με μη-επανδρωμένα μέσα είναι δύο μη-επανδρωμένα για κάθε ένα επανδρωμένο, με το επανδρωμένο να ελέγχει τα δύο άλλα. Όμως αυτή η αναλογία 1:2 μπορεί να αλλάξει καθώς θα προχωρούν οι δοκιμές. Στο τέλος μία αναλογία 1:4 μπορεί να καταστεί δυνατή.

Επιπλέον ο όρος «μη-επανδρωμένο» μπορεί να υπονοεί διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας. Στο χαμηλότερο επίπεδο ένα όχημα μπορεί να μην έχει το ίδιο πλήρωμα αλλά να ελέγχεται ασύρματα. Στο υψηλότερο επίπεδο ένα όχημα μπορεί να είναι πλήρως αυτόνομο διαθέτοντας τεχνητή νοημοσύνη και νευρική δικτύωση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα αλλά είναι ορατό για το μέλλον.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των RCV επί του Abrams είναι ότι θα είναι ελαφρύτερα και πιο ευέλικτα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ταχύτερα και αερομεταφερόμενα δίνοντας περισσότερες επιλογές στους διοικητές.

Καθώς τα RCV δεν θα χρειάζονται πλήρωμα αυτό θα απελευθερώσει σημαντικό χώρο μέσα στο όχημα, προσδίδοντας περισσότερες δυνατότητες για άμεση ή έμμεση βολή, μαζί με μία πλήρη γκάμα αισθητήρων και αντιμετρών εναντίον εχθρικών ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών). Ως παράδειγμα οπλικού συστήματος έμμεσης βολής αναφέρθηκε από τον Stephens ο όλμος των 81 χλστ. ενώ ως παράδειγμα άμεσης βολής το ισοδύναμο του πυροβόλου του Abrams.

Επίσης, αναφέρθηκε, ότι γίνονται συζητήσεις για τη σύζευξη RCV και ΜΕΑ ώστε να παρασχεθεί στα πρώτα η δυνατότητα επιτήρησης και αναγνώρισης πέρα από τον ορίζοντα.

Ο Stephens παραδέχτηκε όμως ότι πολύ δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει ώστε μία ελαφρύτερη πλατφόρμα να είναι τόσο φονική όσο το Abrams.

ΠΗΓΗ: Defence Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου