Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 21 Δεκεμβρίου 1942

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Τα Tiger αυτής της Επιλαρχίας ήταν τα πρώτα Tiger που πήραν το βάπτισμα του πυρός και ενεπλάκησαν στη μάχη στην ευρύτερη περιοχή του Λένινγκραντ, τον Σεπτέμβριο του 1942.

Όμως η Επιλαρχία δεν είχε συγκροτηθεί πλήρως όταν έφυγε για το Ανατολικό Μέτωπο, κι έτσι τον ίδιο μήνα (Σεπτέμβριος 1942) στο Paderborn (κεντρική Γερμανία) άρχισε η συγκρότηση της 2ης Ίλης της Μονάδας από προσωπικό της 1ης και 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

Στο διάστημα μεταξύ 21 – 28 Δεκεμβρίου 1942 η Ίλη παρέλαβε εννέα Tiger.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Αρχίζει η σιδηροδρομική μεταφορά της Επιλαρχίας με προορισμό τον χώρο επιχειρήσεων της Ομάδας Στρατιών «Ντον» (Στρατάρχης φον Μάνσταϊν). Τα μέσα και το προσωπικό της Επιλαρχίας φορτώθηκαν σε τέσσερις συρμούς, με ημερομηνίες αναχώρησης 21, 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου.

Το δρομολόγιο κινήσεως ήταν: Bad Fallingbostel - Göpfritz an der Wild BřeclavBohuminDęblinBrestMinskGomel – Χάρκοβο – Sloviansk – Ροστόφ – Proletarskaya.


Η διαδρομή κινήσεως της Επιλαρχίας
Με τους κόκκινους δείκτες φαίνονται τα παρακάτω σημεία από τη διαδρομή κινήσεως της Επιλαρχίας, από δυτικά προς ανατολικά: Bad Fallingbostel - BřeclavBrest – Χάρκοβο – Ροστόφ – Proletarskaya. ΠΗΓΗ

Επιχείρηση ΟΥΡΑΝΟΣ
Η κατάσταση στη νότια Ρωσία όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιτυχή εκτέλεση από τους Σοβιετικούς της Επιχείρησης «Ουρανός» που απέκοψε την 6η Στρατιά. Η Ομάδα Στρατιών «Δον» που συγκροτήθηκε συνεπεία αυτού του γεγονότος αποτελούνταν από την 6η Στρατιά, την 4η Τεθωρακισμένη Στρατιά και δύο ρουμανικές στρατιές. ΠΗΓΗ: Stalingrad to Berlin: The German Defeat in the East

Πηγές

Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS
The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. Fedorowicz Publishing

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου