Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 16 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Σοβιετικές δυνάμεις κύκλωσαν το Shlisselburg κοντά στο Possolok 5. Το γεγονός αυτό αφορά το κύριο σώμα της Επιλαρχίας που ενεργεί ανατολικά του Λένινγκραντ.


Poselok No 5
Ο Οικισμός (Poselok) No 5 επισημαίνεται με το πράσινο τετράγωνο.

Τα λειτουργικά άρματα της 2ης Ίλης της Επιλαρχίας τάχθηκαν στην περιοχή Stalinski Pud για να καλύψουν τη σύμπτυξη της Ίλης προς το Ροστόφ. Όταν έπεσε η νύχτα αποχώρησαν και αυτά. Τέσσερα Tiger και τρία Panzer III φορτώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Salsk. Τα υπόλοιπα κινήθηκαν οδικώς.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Proletarskaya που είχε αποτελέσει χώρο των Β΄ Κλιμακίων της Επιλαρχίας ήταν πλέον πλησίον του μετώπου. Η Επιλαρχία μαζί με τη Μεραρχία των SS «Wiking» κάλυψε τη σύμπτυξη άλλων μονάδων. Ενώ συνέβαινε αυτό ο Ανθυπολοχαγός von Koerber στάλθηκε να αναγνωρίσει περάσματα για τα άρματα στον ποταμό Manych, ο οποίος είχε παγώσει. Τα Β΄ Κλιμάκια της Επιλαρχίας συμπτύχθηκαν πρώτα με τον Ανθυπολοχαγό Oemler. Τα ακίνητα Tiger της Επιλαρχίας ρυμουλκήθηκαν με σκοπό να φορτωθούν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Salsk.Σε γερμανικό χάρτη καταστάσεως της εποχής φαίνεται η περίμετρος που είχε δημιουργηθεί γύρω από την Proletarskaya από τη Μεραρχία των SS «Wiking», ένα σύνταγμα της 15ης Μεραρχίας της Αεροπορίας, την 503η Επιλαρχία Βαρέων Αρμάτων και την 23η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Νοτιότερα φαίνεται το Salsk. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου