Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 20 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Επίθεση διαμέσου του περάσματος της Hir Moussa 7 χλμ. βόρεια από το κάστρο στην Ksar Lemsa προς τα ανατολικά, προς τη Sibha. Στη συνέχεια η δύναμη επέστρεψε στο πέρασμα και επιτέθηκε νότια.Ksar Lemsa
Το κάστρο στην Ksar Lemsa.

Η 2η Ίλη της Επιλαρχίας ενήργησε προς την κατεύθυνση της Robâa Ouled Yahia. Το Tiger «231» χτυπήθηκε από βρετανικό αντιαρματικό πυροβόλο των 6 λιβρών και καταστράφηκε, ενώ ένα άλλο Tiger καταστράφηκε από βρετανικό μηχανικό. Στο τέλος της ημέρας η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά 12 Tiger και 14 Panzer III.

schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά ένα Tiger και δύο Panzer III Ν.
schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Από τις 05:00 η Επιλαρχία συνέχισε τη σύμπτυξη της σε δύο φάλαγγες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν διασχίσει 25 χλμ. μέχρι τη Mechetinskaya και κατόπιν συνέχισαν προς την Kagalnitskaya.Εκεί οι άνδρες της Επιλαρχίας «βοήθησαν» στην εκκένωση μίας αποθήκης τροφίμων, βελτιώνοντας σημαντικά το προσωπικό τους απόθεμα!

Ο Ουλαμός του Ανθυπολοχαγού Oemler επέστρεψε στην Επιλαρχία. Ένα επιχειρησιακό Panzer III παρέμενε στο Reznikov με την 116η Επιλαρχία Αρμάτων. Στο τέλος της ημέρας η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά 2 Tiger και 8 Panzer III.

Η κατάσταση της Επιλαρχίας από πλευράς καυσίμων ήταν κρίσιμη.

Η σύμπτυξη της γερμανικής Ομάδας Στρατιών «Α» από τον Καύκασο. Η 17η Στρατιά συμπτύχθηκε προς την χερσόνησο του Ταμάν και παρέμεινε εκεί. Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά κατευθύνθηκε στο Ροστόφ από όπου πέρασε στην κυριολεξία διαμέσου «λαιμού φιάλης» πριν η δίοδος κλείσει οριστικά από τους Ρώσους. ΠΗΓΗ 

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου