Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 31 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά 11 Tiger και 14 Panzer III. Για την Επιχείρηση «Eilbote II» τα άρματα της μοιράζονται μεταξύ του Τακτικού Συγκροτήματος του 2ου Τάγματος του 69ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων και του Τακτικού Συγκροτήματος του 756ου Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών.

Η γερμανική επίθεση αντιμετώπισε ναρκοπέδια και ισχυρή αντιαρματική άμυνα και αναχαιτίστηκε. Σε δύο Tiger ο θώρακας τους διατρήθηκε, το ένα κάηκε και ανατινάχτηκε από το πλήρωμα του την επόμενη νύχτα. Μετά από αυτό τα άρματα Tiger αποσύρθηκαν.

Με το τέλος της ημέρας η Επιλαρχία είχε διαθέσιμα 16 άρματα.

Tiger «724»
Το Tiger «724» έχει υποστεί κάποια βλάβη που έχει προσελκύσει την προσοχή του ντόπιου πληθυσμού. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Ένα Tiger καταστράφηκε από εχθρικά πυρά.
schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά 7 Tiger και 16 Panzer III.
13./SS-Panzer-Regiment 1

Στις 28 Ιανουαρίου η Ίλη λαμβάνει προειδοποιητική διαταγή για σιδηροδρομική κίνηση. Στις 31 Ιανουαρίου αρχίζει η φόρτωση της στον σιδηροδρομικό σταθμό του Bad Fallingbostel. Προορισμός: Χάρκοβο.

Στις 30 Ιανουαρίου 1943 ξεκίνησε η μεγάλη σοβιετική επίθεση εναντίον της γερμανικής Ομάδας Στρατιών «Β». Ο Κόκκινος Στρατός αφού συνέτριψε ιταλικές, ουγγρικές και ρουμανικές στρατιές προχώρησε δυτικά σε μεγάλο βάθος και επιδίωξε να αποκόψει συνολικά τη νότια πτέρυγα του γερμανικού στρατού στη Ρωσία. ΠΗΓΗ

Πηγή: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου