Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 5 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502

Στις 3 Ιανουαρίου το κύριο σώμα της Επιλαρχίας, που βρίσκεται στον τομέα της Ομάδας Στρατιών «Βορρά», διαθέτει επιχειρησιακά: εφτά Tiger, εφτά Panzer III N και εννέα Panzer III L.

Στις 5 και 6 Ιανουαρίου η 2η Ίλη της Επιλαρχίας καταφθάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Proletarskaya, ανατολικά του Ροστόφ. Η Ίλη τέθηκε υπό τη διοίκηση της 17ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία διατάχθηκε να κινηθεί ανατολικά για να αναχαιτίσει ρωσικές δυνάμεις που είχαν εισχωρήσει στη Stawropol. Τα στοιχεία ΔΜ της Επιλαρχίας παρέμειναν στην Proletarskaya. Η 2η Ίλη της Επιλαρχίας (Λοχαγός Heilmann), η οποία ηγούνταν της κίνησης, συνάντησε ισχυρή αντίσταση στο Nikolayevskiy (ένα Panzer III καταστράφηκε). Ως αποτέλεσμα η Επιλαρχία συμπτύχθηκε στο Krasnyy Skotovod όπου και διανυκτέρευσε. Τη νύχτα όλα τα μέσα της Επιλαρχίας ανεφοδιάστηκαν σε καύσιμα. Προηγουμένως και κατά τη διάρκεια της κίνησης δύο Tiger και ένα Panzer III ακινητοποιήθηκαν λόγω μηχανικών προβλημάτων, περισυλλέχθηκαν και μετακομίσθηκαν στον χώρο της ίλης συντηρήσεως.    


Stawropol
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Stawropol, βόρεια του ποταμού Manych, σε χάρτη καταστάσεως του γερμανικού στρατού της εποχής. ΠΗΓΗ

Krasnyy Skotovod
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Krasnyy Skotovod, ανατολικά του Ροστόφ και βόρεια του ποταμού Manych. ΠΗΓΗ

Stepnoy, Nikolayevskiy, Krasnyy Skotovod
Από ανατολικά προς τα δυτικά: το Stepnoy, το Nikolayevskiy και το Krasnyy Skotovod. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου