Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 6 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Πέντε Tiger συμμετέχουν σε επιθετική ενέργεια της 10ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Bou Arada. Μετά την ενέργεια, και πριν από την απόσυρση της δύναμης των Tiger, γίνεται γνωστό ότι η γέφυρα που υπάρχει στο Pont du Fahs, στον δρόμο μεταξύ Bou Arada και El Fahs, έχει υποστεί ζημιές.

Bou Arada
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του χωριού Bou Arada στην Τυνησία. ΠΗΓΗ

Pont du Fahs
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της γέφυρας στο Pont du Fahs, πλησίον του El Fahs. Δυτικά φαίνεται το Bou Arada. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Στις 5 και 6 Ιανουαρίου η 2η Ίλη της Επιλαρχίας καταφθάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Proletarskaya, ανατολικά του Ροστόφ, πλησίον του ποταμού Manych. Η Ίλη τέθηκε υπό τη διοίκηση της 17ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Εγερτήριο στις 04:30. Έναρξη κινήσεως της Επιλαρχίας στις 05:00 σε συνθήκες χιονοθύελλας με πολύ περιορισμένη ορατότητα. Η 1η Ίλη, μαζί με το 2ο Τάγμα του 128ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων, είχε την αποστολή να επιτεθεί κατά μέτωπο στο χωριό Konartel, ενώ η 2η Ίλη από το αριστερό πλευρό. Η ενέργεια ήταν επιτυχής και καταστράφηκαν συνολικά 18 ρωσικά άρματα, ενώ το χωριό κατελήφθη. Η Επιλαρχία έχασε ένα Panzer III. Μετά την ενέργεια η Επιλαρχία αποσύρθηκε στο Stepnoy Με το τέλος της ημέρας η Επιλαρχία διέθετε 17 Tiger και 20 Panzer III επιχειρησιακά.


Το χωριό Konartel, βόρεια του ποταμού Manych, ανάμεσα στο Krasnyy Skotovod και στη Stawropol. ΠΗΓΗ: The History of the 23. Panzer-Division in World War II, σ. 228

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου