Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 7 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Το 49ο Τεθωρακισμένο Τάγμα Μηχανικού επισκευάζει τη γέφυρα στο Pont du Fahs ώστε να γίνει δυνατή η διέλευση των Tiger της Επιλαρχίας.schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Η 2η Ίλη της Επιλαρχίας, η οποία δεν βρίσκεται μαζί με το υπόλοιπο σώμα της Επιλαρχίας στην Ομάδα Στρατιών «Βορρά» αλλά έχει αποσταλεί στη νότια Ρωσία στην Ομάδα Στρατιών «Ντον», διατάσσεται να μετακινηθεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Proletarskaya,, όπου εκφορτώθηκε, στο Ssungar στον τομέα του ποταμού KuberleΗ Ίλη εκτέλεσε μία πορεία 107 χλμ. σε δέκα και μισή ώρες χωρίς μηχανικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν στάσεις για συντήρηση κάθε 20 χλμ.

Kuberle
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Kuberle βορείως του ποταμού Manych. ΠΗΓΗ

Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Kuberle σε χάρτη καταστάσεως του γερμανικού στρατού της εποχής.. ΝΔ στον ποταμό Manych η Proletarskaya, σημείο εκφόρτωσης της Ίλης, ΠΗΓΗ

Η δύναμη της Ίλης ήταν εννέα Tiger και δέκα Panzer III με το βραχύκαννο πυροβόλο των 75 χλστ. Η οργάνωση της Ίλης ήταν ως εξής:

Ουλαμός διοικήσεως με ένα Tiger.
Δύο ουλαμοί με τέσσερα Tiger ο καθένας.
Δύο ουλαμοί με πέντε Panzer III ο καθένας.

Διοικητής της Ίλης ήταν ο Λοχαγός Lange. Φτάνοντας στον προορισμό της η Ίλη διαπίστωσε ότι μπροστά της δεν υπήρχε ένα συνεχές αμυντικό μέτωπο, καθώς οι ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις που υπήρχαν προηγουμένως εκεί είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Τη νύχτα ο Υπολοχαγός von Koerber με δύο Tiger και τέσσερα Panzer III κινήθηκε για να αποκόψει ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Λίμνη Goloje. Λίγα χιλιόμετρα μετά την έναρξη της κινήσεως ένα Tiger ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης. Το Συγκρότημα Koerber κατέστρεψε αρκετά εχθρικά φορτηγά και συνέλαβε 18 αιχμαλώτους. Ανατολικά από τη Λίμνη το Συγκρότημα συνάντησε ισχυρή αντίσταση και αποσύρθηκε.

Το πρωί η Επιλαρχία επιτέθηκε μαζί με το 1ο Τάγμα του 159ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και μία επιλαρχία της 17ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας προς Budjennyj και Bratzkyj. Η ενέργεια δεν σημείωσε επιτυχία. Το απόγευμα η Επιλαρχία επιστρέφει στο Stepnoy όπου διατάσσεται να επανέλθει στην Proletarskaya. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε συντήρηση στα άρματα και ανεφοδιασμός.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου