Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 8 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Η 2η Ίλη της Επιλαρχίας εκτελεί την πρώτη της πολεμική ενέργεια. Τίθεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 39ου Συντάγματος Αρμάτων (17η Τεθωρακισμένη Μεραρχία) Μαζί με την Ίλη Sander του Συντάγματος διενεργεί αντεπίθεση προς Osserskij και Nish-Ssereb Jakowa. Δύο ρωσικά άρματα και οχτώ αντιαρματικά πυροβόλα καταστρέφονται, ενώ χίλιοι Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται.

Κατά τη διάρκεια της ενέργειας η 2η Ίλη κάλυψε απόσταση 65 χλμ. Ένα Tiger ακινητοποιήθηκε εξαιτίας βλάβης στο σύστημα μετάδοσης και ένα Panzer III καταστράφηκε από το εχθρικό πυρ. Η 2η Ίλη υπέστη έναν νεκρό, πέντε αγνοούμενους και τρεις τραυματίες.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία, στις 06:30, επιτέθηκε δυτικά του Veselyy και διήλθε αριστερά από το Budjennyj. Το 2ο Τάγμα του 126ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού που θα ακολουθούσε τα Tiger της Επιλαρχίας δεν κατάφερε να το κάνει. Η δεν ήταν επιτυχής αν και καταστράφηκαν τρία ρωσικά άρματα. Μετά το σούρουπο η Επιλαρχία επέστρεψε στο Krasnyy Skotovod.
Veselyy
Ο χώρος ενεργείας της Επιλαρχίας βόρεια του ποταμού Manych. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου