Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 9 Ιανουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Νωρίς το πρωί η 2η Ίλη της Επιλαρχίας, μαζί με την Ίλη Sander, επιτέθηκε σε εχθρικές θέσεις στο Ilovayskiy και εκκαθάρισε το χωριό. Πέντε σοβιετικά αντιαρματικά πυροβόλα των 76,2 χλστ. και δύο οβιδοβόλα καταστράφηκαν ενώ ένα αδύναμο ρωσικό τάγμα καταστράφηκε επίσης.
Ilovayskiy
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση τoυ Ilovayskiy, ανατολικά από το Ροστόφ και βόρεια από τον ποταμό Manych . ΠΗΓΗ

Στις 09:00 η Ίλη έλαβε διά ασυρμάτου την ακόλουθη τμηματική διαταγή:

«Δεκαπέντε εχθρικά άρματα προσεγγίζουν από την κατεύθυνση του Bratskiy. Εμπλέξτε τα και καταστρέψτε τα».

Επειδή τα Tiger δεν μπορούσαν να περάσουν τον ποταμό Kuberle από τη γέφυρα στο Bratskiy τον πέρασαν ανατολικά από το lovayskiy, με σκοπό να κινηθούν βόρεια προς το Bratskiy και να βρεθούν στο πλευρό της εχθρικής δύναμης. Ταυτόχρονα η Ίλη Sander θα επιτίθονταν από το Bratskiy.

Bratskiy
Στη νότια πλευρά του χάρτη φαίνεται το Ilovayskiy επί του ποταμού Kuberle και στη βόρεια πλευρά του χάρτη φαίνεται το Bratskiy επίσης επί του ποταμού Kuberle. ΠΗΓΗ

Αφότου πέρασαν τον ποταμό τα Tiger βρέθηκαν μπροστά σε εχθρικές θέσεις και επιτέθηκαν με τη χρήση καπνού. Οχτώ αντιαρματικά πυροβόλα καταστράφηκαν. Στο μεταξύ τα ρωσικά άρματα στράφηκαν προς τον ποταμό  Ssal πριν προλάβουν τα γερμανικά άρματα να λάβουν επαφή μαζί τους.

Στη συνέχεια η 2η Ίλη μαζί με την Ίλη Sander επιτέθηκαν στο Ozerskiy όπου κατέστρεψαν τέσσερα αντιαρματικά πυροβόλα.

Ozerskiy
Με τους κόκκινους δείκτες φαίνονται η θέση τoυ Bratskiy επί του ποταμού Kuberle και στα ΒΑ το Ozerskiy. ΠΗΓΗ

Η 2η Ίλη είχε έναν νεκρό, τον Υπολοχαγό Δρ. Taubert, ο οποίος σκοτώθηκε καθώς ήταν έξω από το άρμα και επιθεωρούσε τον κινητήρα του ο που είχε πάρει φωτιά από ένα αντιαρματικό βλήμα. Τέσσερα Tiger χτυπήθηκαν από αντιαρματικά βλήματα σε διάφορα σημεία και τέθηκαν προσωρινά εκτός ενεργείας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η 2η Ίλη κάλυψε 48 χλμ. Μετά το πέρας αυτών των ενεργειών διατάχθηκε να επιστέψει στην Proletarskaya.

Ομάδα Στρατιών «Δον»
Το νότιο τμήμα της Ομάδας Στρατιών «Ντον» την 9η Ιανουαρίου 1943 σύμφωνα με χάρτη καταστάσεως του γερμανικού στρατού της εποχής. Όπως φαίνεται ανάμεσα στο Τμήμα Στρατιάς «Hollidt» (βορείως του Ροστόφ) και στην 4η Τεθωρακισμένη Στρατιά (νοτίως του Ροστόφ) υφίσταται ένα σημαντικό κενό. Ο τομέας της 17ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υπό τη διοίκηση της οποίας ενεργεί η 2η Ίλη φαίνεται με τον πράσινο κύκλο. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Με χώρο εξορμήσεως το Krasnyy Skotovod, στις 06:30, η Επιλαρχία με έντεκα Tiger και δώδεκα Panzer III, μαζί με το 2ο Τάγμα του 128ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων, επιτέθηκε στο Veselyy. Τρεις προσπάθειες έγιναν και απέτυχαν. Οι γερμανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οχτώ ρωσικά Τ-34, αλλά στο τέλος των επιθέσεων μόνο ένα Tiger ήταν λειτουργικό. Δύο Tiger και ένα Panzer III καταστράφηκαν. Η Επιλαρχία στη συνέχεια επέστρεψε στη Proletarskaya. Η κίνηση της Επιλαρχίας ολοκληρώθηκε στις 24:00. Όταν έφτασε εκεί η δύναμη της ήταν, συνολικά, 18 άρματα.

Veselyy
Ο χώρος εξορμήσεως της Επιλαρχίας στο Krasnyy Skotovod και ο αντικειμενικός σκοπό της επίθεσης το Veselyy. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου