Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 1 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Τα άρματα της 1ης Ίλης μοιράστηκαν στις δύο άλλες ίλες. Η Επιλαρχία τέθηκε υπό τη διοίκηση της 23ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, η οποία είχε την αποστολή να κρατήσει το Χάρκοβο για όσο περισσότερο μπορούσε.


8./SS-Panzer-Regiment 2

Στις 1 και 2 Φεβρουαρίου οι σιδηροδρομικοί συρμοί που μετέφεραν την Ίλη κατέφθασαν στο Χάρκοβο. Κάποια άρματα της Ίλης παρέμειναν ως δύναμη ασφαλείας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρκόβου. Το κύριο σώμα της Ίλης άρχισε την κίνηση προς το μέτωπο.

Tiger «822»
Το Tiger «822» στο Χάρκοβο. Φέρει ακόμη τις στενότερες ερπύστριες για τη σιδηροδρομική μεταφορά.

Tiger «822»
Το Tiger «822» από άλλη γωνία.

Ποιο ήταν όμως το μέτωπο; Στις αρχές Ιανουαρίου του 1943 το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS, αποτελούμενο από τις Μεραρχίες Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Leibstandarte», «Das Reich» και «Totenkopf», διατάχθηκε να κινηθεί στο Ανατολικό Μέτωπο.

Η πρώτη από αυτές τις Μεραρχίες που κατέφθασε στο Θέατρο των Επιχειρήσεων ήταν η «Das Reich», με το 1ο Τάγμα του Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Der Führer» (Λοχαγός των SS Opificius) να είναι η πρώτη μονάδα που αφίχθη. Το Συγκρότημα Opificius (τάγμα + λόχος + διμοιρία πεζικού, δύο πυροβολαρχίες πυροβολικού μάχης, μία πυροβολαρχία Α/Α πυροβολικού) διατέθηκε στο Τμήμα Στρατιάς «Fretter-Pico» στην περιοχή του Luhansk (Voroshilovgrad), περίπου 265 χλμ. από το Χάρκοβο. Το Συγκρότημα Opificius, μέχρι τις 7 Μαρτίου, ενήργησε μακριά από το κύριο σώμα της Μεραρχίας.

Η Μεραρχία των SS «Das Reich» είχε λάβει την αποστολή με την άφιξη της στο Χάρκοβο να υπαχθεί στο Τμήμα Στρατιάς «Lanz» και να διαθέσει το τάγμα αναγνωρίσεως της και ένα σύνταγμα πεζικού για να ενεργήσουν αμυντικά στον τομέα μεταξύ των ποταμών Oskol και Ντόνετς, με νότιο όριο τη γραμμή ZmiivKupyansk και βόρειο όριο τη γραμμή ShebekinoVolokonovka. Το υπόλοιπο της Μεραρχίας καθώς και οι άλλες δύο Μεραρχίες Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS θα τηρούνταν συγκεντρωτικά στο Χάρκοβο, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μία επικείμενη, μεγάλης κλίμακας, αντεπίθεση.

Ο τομέας ενεργείας των προωθημένων τμημάτων της «Das Reich» μεταξύ των ποταμών Oskol και Ντόνετς με το βόρειο και νότιο όριο. ΠΗΓΗ

Στις 31 Ιανουαρίου στοιχεία της Μεραρχίας των SS «Das Reich» ήρθαν σε επαφή με προωθημένα ρωσικά τμήματα που διερευνούσαν την ισχύ των γερμανικών θέσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Στις 1 Φεβρουαρίου εισήλθε στον αγώνα η ρωσική 3η Στρατιά Αρμάτων με αποτέλεσμα η γερμανική 320η Μεραρχία Πεζικού, στα νότια της Μεραρχίας των SS «Das Reich», να απωθηθεί στον ποταμό Oskol. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν χωρίς αποφασιστικό αποτέλεσμα.

Με το τέλος της ημέρας η Μεραρχία των SS «Das Reich» είχε διαθέσιμα: 66 Panzer III, 60 Panzer IV και τέσσερα Tiger.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Das Reich vol. III, J.J FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Comrades to The End, SCHIFFER MILITARY HISTORY 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου