Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 10 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Μετά την επιτυχία της σοβιετικής Επιχείρησης «Iskra» οι Ρώσοι συνέχισαν με την Επιχείρηση «Πολικός Αστέρας». Μία από τις πρώτες ενέργειες αυτής της Επιχείρησης ήταν η ρωσική επίθεση στο Kolpino.


Kolpino
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Kolpino, νότια της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ). ΠΗΓΗ

Γερμανικά αμυντικά κωλύματα κοντά στο Λένινγκραντ. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Στις 10 Φεβρουαρίου η 23η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, στην οποία είχε διατεθεί η Επιλαρχία, διατάχθηκε να συνεχίσει να κρατάει τις θέσεις της επί του ποταμού Ντον ή να ανακαταλάβει αυτές που είχε χάσει. Έξι Tiger και δέκα Panzer III υποστήριξαν την επίθεση στη Nishne Ginlowskaja από το Τακτικό Συγκρότημα von Winning. Δύο Tiger ενήργησαν με το Τακτικό Συγκρότημα Sander, από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Zapadnyy προς τα ΝΔ του Semernikovo. Τα Tiger πέρασαν μέσα από σπίτια, αλλά σε κάποιο σημείο το έδαφος έγινε τελείως ακατάλληλο γι΄ αυτά και αποσύρθηκαν. Δύο ρωσικά άρματα μάχης και τέσσερα αντιαρματικά πυροβόλα καταστράφηκαν. Στο τέλος της ημέρας η Επιλαρχία διέθετε δέκα Tiger και δεκαοκτώ Panzer III επιχειρησιακά.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Τα Tiger της Ίλης μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικά από το Χάρκοβο στη Merefa.

Την ίδια ημέρα οι Μεραρχίες Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Leibstandarte» και «Das Reich» συμπτύχθηκαν από τον ποταμό Ντόνετς και με μέρος τους κράτησαν μία θέση ανατολικά του Χαρκόβου, ενώ το υπόλοιπο συγκεντρώθηκε στη Merefa για μία επικείμενη επιθετική ενέργεια. Στη Merefa αναπτύχθηκε και το στρατηγείο του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS.

To Σώμα των SS κατέληξε στην παρακάτω διοικητική διευθέτηση. Τα τμήματα που αμύνονταν ανατολικά του Χαρκόβου τέθηκαν υπό τη διοίκηση της «Das Reich», ενώ τα τμήματα που συγκεντρώθηκαν στη Merefa τέθηκαν υπό τη διοίκηση της «Leibstandarte».

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη βαρέων αρμάτων της Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Totenkopf» άρχισε τη φόρτωση της για να μεταφερθεί στο Ανατολικό Μέτωπο. Η ίδια η Μεραρχία είχε αρχίσει τη σιδηροδρομική μεταφορά της από τη Γαλλία την 1η Φεβρουαρίου, όμως αυτή δεν στάθηκε δυνατό να ολοκληρωθεί σύντομα κι έτσι τα πρώτα τμήματα της αφίχθησαν στην Poltava στις 18 Φεβρουαρίου, όταν πλέον το Χάρκοβο είχε χαθεί για τους Γερμανούς.

SS-Panzer-Regiment 3
Από τη σιδηροδρομική μεταφορά στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι άνδρες αυτοί ανήκουν στον Ουλαμό Αναγνωρίσεως, της Ίλης Διοικήσεως, του 3ου Συντάγματος Αρμάτων των SS. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου