Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 11 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Τρία Tiger και τρία Panzer III, υπό τον Ανθυπολοχαγό Meyer, διατέθηκαν στη Μεραρχία των SS «Polizei», απέκρουσαν μία σοβιετική επίθεση στο Mishkino και κατέστρεψαν 32 ρωσικά άρματα, από τα οποία ένα ήταν KV-1.

Mishkino
Η σοβιετική επίθεση από το Kolpino στο Krasny Bor. Το Mishkino φαίνεται στα δεξιά, στο όριο μεταξύ της ισπανικής «Μπλε» Μεραρχίας και της 4ης Μεραρχίας των SS «Polizei». ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Τα Tiger της Επιλαρχίας, υπό τον Λοχαγό Lange, υποστηρίζουν το 51ο Τάγμα Μηχανικού στο δυτικό Ροστόφ. Τα Panzer III τηρούνται ως εφεδρεία στο ΝΔ Ροστόφ. Στη συνέχεια δύο Tiger διατέθηκαν στο Τακτικό Συγκρότημα Sander για μία ακόμη επίθεση στο Semernikovo. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Επιλαρχία κατέστρεψε ένα Τ-34, πέντε αμερικανικής προέλευσης άρματα και δέκα αντιαρματικά πυροβόλα. Δύο Tiger υπέστησαν ζημιές.
13./SS-Panzer-Regiment 1

Πέντε Tiger υποστήριξαν μία γερμανική επίθεση από τη Merefa προς τα νότια. Στην επίθεση συμμετείχαν το Τάγμα Αναγνωρίσεως της «Leibstandarte», το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων «Der Führer» της «Das Reich» και το 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων της «Leibstandarte». Η επίθεση εξέπληξε τον αντίπαλο και είχε σχετική επιτυχία.

Η κατάσταση νότια από το Χάρκοβο την 11η Φεβρουαρίου, όπως φαίνεται σε γερμανικό χάρτη καταστάσεως της εποχής. Η «Leibstandarte» αναφέρεται με τα αρχικά «SS “Α.Η”» και η «Das Reich» με τα αρχικά «SS R”». Επίσης, φαίνεται η 320η Μεραρχία Πεζικού που προσπαθεί να φτάσει στις γερμανικές γραμμές. ΠΗΓΗ

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη παρέλαβε πέδιλα χιονιού. Τα Tiger της Ίλης ξεφορτώθηκαν στη Merefa. Ένα Tiger ακινητοποιήθηκε από νάρκη και αργότερα καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS  
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου