Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 12 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Η σοβιετική επίθεση συνεχίστηκε κοντά στο Mishkino. Η Επιλαρχία κατέστρεψε δέκα ρωσικά άρματα.schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία επιτέθηκε εναντίον εχθρικών δυνάμεων σε ένα κολχόζ κοντά στο Semernikovo και κατέστρεψε πέντε αντιαρματικά πυροβόλα. Η 2η Ίλη εξασφάλισε ένα εργοστάσιο βόρεια από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Zapadnyy, ενώ η 3η Ίλη εξασφάλισε το Krasnyy Chaltyr’.

Στις 20:00 η 23η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, υπό τη διοίκηση της οποίας ενεργούσε η Επιλαρχία, άρχισε τη σύμπτυξη της από το Ροστόφ. Η αποστολή της να κρατήσει την πόλη για όσο χρόνο χρειαζόταν για να διευκολυνθεί η σύμπτυξη γερμανικών μονάδων από τον Καύκασο είχε ολοκληρωθεί.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Ένα Tiger έπιασε φωτιά ενώ κινούνταν. Μετά από τέσσερις ημέρες καταστράφηκε από το πλήρωμα του. Η Ίλη διέθετε επιχειρησιακά εννέα άρματα.

Η κατάσταση γύρω από το Χάρκοβο είχε επιδεινωθεί εξαιρετικά για τους Γερμανούς και είχε γίνει φανερό πως αν οι δύο Μεραρχίες των SS δεν αποσύρονταν θα κυκλώνονταν και θα καταστρέφονταν εκεί. Όμως, η απόφαση για κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολη γιατί ο Χίτλερ είχε διατάξει την άμυνα της πόλης μέχρις εσχάτων.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου