Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 14 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Αφού διέσπασε τη διάβαση του Faid η επικεφαλής ίλη Tiger επιτέθηκε σε μια περιοχή 8 χλμ. βόρεια του Sidi Bou Zid. Δύο αντεπιθέσεις από την αμερικανική 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία αποκρούστηκαν μπροστά από την Jebel es Souda. Είκοσι Sherman καταστράφηκαν από τα Tiger.

Η διάβαση του Faid
Η διάβαση του Faid. ΠΗΓΗ

Sidi Bou Zid
Το Sidi Bou Zid. ΠΗΓΗ

Η γερμανική επίθεση όπως απεικονίστηκε σε χάρτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα «The Charlotte News» στις 16 Φεβρουαρίου 1943. Φαίνεται η διάβαση του Faid και το Sidi Bou Zid. ΠΗΓΗ

Η μάχη του Sidi Bou Zid
Η μάχη του Sidi Bou Zid, 14-15 Φεβρουαρίου 1943. Τα Tiger ενεργούσαν με το Συγκρότημα Reimann ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η 2η Ίλη της Επιλαρχίας απέκρουσε ρωσικές επιθέσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό του Zapadnyy, κάλυψε τη σύμπτυξη του Συγκροτήματος Sander και επιβράδυνε τον αντίπαλο στη δυτική πλευρά του Krasnyy Chaltyr’.

Περί τις 17:00 η οπισθοφυλακή της 23ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, η οποία συμπτύσσονταν παράλληλα με την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία, βρίσκονταν στο Krym. Το 1ο Τάγμα του 126ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων έλαβε την εντολή να κρατήσει τη γραμμή KrymSultan-Saly μέχρι τις 09:00 της επομένης.

Sultan-Saly
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Sultan-Saly ΒΔ του Ροστόφ. Νοτιότερα φαίνεται το Krasnyy Chaltyr’. ΠΗΓΗ

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Sultan-Saly
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Sultan-Saly. Το Sultan-Saly ιδρύθηκε από Αρμένιους το 1779, ενώ η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1795. ΠΗΓΗ

8./SS-Panzer-Regiment 2

Paul Hausser
Paul Hausser (1880-1972). ΠΗΓΗ
Η κατάσταση γύρω από το Χάρκοβο είχε επιδεινωθεί για τους Γερμανούς και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονταν ότι δεν θα αργούσαν να εισέλθουν από τα βόρεια, ενώ από τα νότια είχαν αποκόψει την οδό Χάρκοβο – Poltava μέσω της οποία ανεφοδιάζονταν το Χάρκοβο. Οι δύο Μεραρχίες των SS «Leibstandarte» και «Das Reich» κινδύνευαν να αποκοπούν.

Το Τμήμα Στρατιάς «Lanz», που ήταν επιφορτισμένο με την άμυνα της πόλης, σύμφωνα προς την εντολή του Χίτλερ, στις 13:30 εξέδωσε διαταγές ότι το Χάρκοβο έπρεπε να κρατηθεί μέχρι τον τελευταίο άνδρα. Αυτό φυσικά θα σήμαινε και την καταστροφή των σχετικών γερμανικών δυνάμεων.

Στις 16:45 ο διοικητής του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS, Στρατηγός των SS Paul Hausser, με δική του πρωτοβουλία, εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι Μεραρχίες του θα εκκένωναν το Χάρκοβο και τη νύχτα 14/15 Φεβρουαρίου θα συμπτύσσονταν πίσω από τον ποταμό Udy. Περί αυτού ενημέρωσε και το Σώμα Στρατού «Raus», τον βόρειο γειτονικό σχηματισμό.

Στις 17:50 ο Στρατηγός Lanz επιβεβαίωσε τις διαταγές που είχε εκδώσει στις 13:30. Ο Hausser στη συνέχεια ανέστειλε την εκτέλεση της δικιάς του διαταγής, παλεύοντας ανάμεσα στο γεγονός ότι η διαταγή του αποτελούσε απευθείας ανυπακοή σε εντολή του Χίτλερ και στο δεδομένο της επικείμενης καταστροφής των Μεραρχιών του.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη οι πολίτες εξεγέρθηκαν κατά των Γερμανών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη θέση τους.

Ο Hausser αποφάσισε να περιμένει μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή και στις 12:50 της 15ης Φεβρουαρίου διέταξε τη σύμπτυξη των δυνάμεων του. Η απόφαση του αυτή δεν έσωσε μόνο το δικό του Σώμα, αλλά και ολόκληρη τη νότια πτέρυγα των Γερμανών στη Ρωσία.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου