Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 16 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Ως αποτέλεσμα της επιτυχούς επίθεσης του Ρόμελ προς την Gafsa, η ενέργεια στην οποία συμμετέχει η Επιλαρχία διακόπηκε και στράφηκε προς την Tébessa. Η 1η Ίλη της Επιλαρχίας ενήργησε με το 7ο Σύνταγμα Αρμάτων και διέλυσε εχθρικές δυνάμεις στη διάβαση του Sidi Bou Zid. Ο διοικητής της Ίλης, Υπολοχαγός Schmidt-Bornagius σκοτώθηκε. Τη διοίκηση της Ίλης ανέλαβε προσωρινά ο Υπολοχαγός Hartmann.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Έχοντας εξασφαλίσει τη σωτηρία της 1ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς η γερμανική διάταξη στη νότια Ρωσία συμπτύχθηκε πίσω από τον ποταμό Mius.Στον χάρτη φαίνεται η σύμπτυξη της γερμανικής διάταξης από τον Καύκασο και τον ποταμό Ντον στον ποταμό Mius. Επίσης φαίνονται οι αιχμές των σοβιετικών επιθέσεων από τον βορρά που απειλούσαν να αποκόψουν το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού στρατού στη νότια Ρωσία. ΠΗΓΗ

Κατά τη διέλευση πάνω από τον παγωμένο Mius το Panzer III της Επιλαρχίας με τακτικό αριθμό «105» έσπασε τον πάγο και βυθίστηκε στο ποτάμι. Την ίδια ημέρα σταμάτησε η υπαγωγή της Επιλαρχίας στην 23η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Μεραρχία των SS «Leibstandarte» κατέφθασε στην Alexejewa, όπου και τάχθηκε αμυντικά. Η Ίλη συμμετείχε στην απόκρουση σοβιετικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

16 Φεβρουαρίου 1943
Στον χάρτη φαίνεται η γερμανική διάταξη μετά τη σύμπτυξη από το Χάρκοβο. Από δυτικά προς τα ανατολικά βλέπουμε τις Μεραρχίες: «SS-Totenkopf», «Großdeutschland», «SS-Leibstandarte», 320 και «SS-Das Reich». ΠΗΓΗ

9./SS-Panzer-Regiment 3

Ο πρώτος συρμός που μετέφερε άρματα και υλικό της Ίλης έφθασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Poltava.

Tiger «401»
Το Tiger με τον τακτικό αριθμό του διοικητή της Ίλης.

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου