Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 17 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Η 1η Ίλη της Επιλαρχίας διατάχθηκε να συγκεντρωθεί στο Pichon. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης επίθεσης η 1η Ίλη μετακινήθηκε στο Oghrane κοντά στη Zaghouan. Εν τω μεταξύ η 2η Ίλη της Επιλαρχίας βρίσκονταν σε επαφή με τον εχθρό στην περιοχή του Pont du Fahs.

Zaghouan
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Zaghouan στην Τυνησία. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Επανειλημμένες σοβιετικές επιθέσεις μεταξύ Mishkino και Porkuzi. Τα Tiger ενήργησαν κοντά στο Mishkino υπό το Τακτικό Συγκρότημα Sudau. Ο Ανθυπολοχαγός Herbert Meyer κατέστρεψε δέκα σοβιετικά KV-1.

Meyer
Το Tiger του Ανθυπολοχαγού Meyer. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία συγκεντρώθηκε στην περιοχή του AndreyevoMalentyevo.
Andreyevo–Malent’yevo
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του AndreyevoMalentyevo. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 504

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 504
Η Επιλαρχία έλαβε διαταγή να προετοιμαστεί για αποστολή σε θερμά κλίματα.13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Με διαταγή της Στρατιωτικής Περιοχής ΙΙΙ, της 5ης Ιανουαρίου 1943, συγκροτήθηκε μία ίλη βαρέων αρμάτων για τη 2η Επιλαρχία του Συντάγματος Αρμάτων της Μεραρχίας Πεζικού «Großdeutschland». Η Ίλη αυτή καθορίστηκε να είναι η 13η Ίλη του Συντάγματος.

Η συγκρότηση της Ίλης ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου στο Neuhammerwiętoszów). Στη συνέχεια ή Ίλη παρέλαβε εννέα Tiger. Πρώτος διοικητής της Ίλης ήταν ο Λοχαγός Kraft-Helmuth Wallroth. Στις 17 Φεβρουαρίου τα πρώτα στοιχεία της Ίλης έφθασαν σιδηροδρομικά στην Poltava, στην Ουκρανία, όπου η μητρική Μεραρχία είχε συμπτυχθεί δυτικά από το Χάρκοβο.

Tiger Großdeutschland
Tiger της Ίλης με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. ΠΗΓΗ

8./SS-Panzer-Regiment 2

Friedrich Herzig
Friedrich Herzig (1915-1954)
Η Ίλη συγκεντρώθηκε στην Poltava, όπου και παρέλαβε το δεύτερο Tiger του Ουλαμού Διοικήσεως. Ο Λοχαγός των SS Friedrich Herzig αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ίλης. Η Ίλη διαθέτει δέκα επιχειρησιακά άρματα εκ των οποίων τρία Tiger.

Την ίδια ημέρα το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS έλαβε την εντολή από τον διοικητή της Ομάδας Στρατιών «Νότου» να διακόψει κάθε επαφή με τον εχθρό και να συγκεντρωθεί στο Krasnohrad. Για την καλύτερη κατανόηση των επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν θα αναφερθούν τα παρακάτω.

Μετά την επιτυχία της Επιχείρησης «Ουρανός» και την κύκλωση της γερμανικής 6ης Στρατιάς στο Στάλινγκραντ ο Κόκκινος Στρατός συνέτριψε διαδοχικά τις ρουμανικές, ιταλικές και ουγγρικές δυνάμεις, που βρισκόταν βορειότερα της 6ης Στρατιάς και δημιούργησε ένα χάσμα περίπου 280 χλμ. στη γερμανική διάταξη.

Η τεράστια αυτή επιτυχία ώθησε τη σοβιετική ηγεσία να σχεδιάσει ένα «υπέρ-Στάλινγκρανττ», όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν στράφηκαν αμέσως νότια προς το Ροστόφ, για να αποκόψουν τις γερμανικές δυνάμεις στον Καύκασο, αλλά συνέχισαν δυτικά προς τον Δνείπερο ποταμό, με σκοπό να κυκλώσουν συνολικά το ένα εκατομμύριο Γερμανών στρατιωτών στη νότια Ρωσία.

Όμως, μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ρωσικός στρατός είχε ακολουθήσει τη γραμμή της ήσσονος αντιστάσεως και παρά το έδαφος που είχε καταλάβει δεν είχε καταστρέψει τις γερμανικές δυνάμεις. Ο ρωσικός στρατός στις αρχές του 1943 δεν είχε ακόμη την ωριμότητα και τις δυνατότητες (που θα αποκτούσε αργότερα) ώστε να υλοποιήσει τον τεράστιο αυτό κυκλωτικό ελιγμό.

Ο Μάνσταϊν υποδέχεται τον Χίτλερ στη Zaporizhia, στις 17 Φεβρουαρίου 1943. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που ακολούθησαν ο Μάνσταϊν έπεισε τον Χίτλερ να αφήσει πρόσκαιρα την άκαμπτη πολιτική του «ούτε ένα βήμα πίσω» και να του επιτρέψει να διενεργήσει την επιθετική του επιστροφή. ΠΗΓΗ

Από την άλλη πλευρά, ο Στρατάρχης Μάνσταϊν αφού έπεισε τον Χίτλερ να μην κατασπαταλήσει τις δυνάμεις του στη δημιουργία μίας νέας στατικής αμυντικής γραμμής, κράτησε με τις λιγότερες δυνατές δυνάμεις τους κρίσιμους συγκοινωνιακούς κόμβους (Krasnohrad, Poltava, Donetsk, Zaporizhia, Dnipro) που του επέτρεπαν να μετακινεί δυνάμεις και να ανεφοδιάζεται και συγκέντρωσε τον όγκο των τεθωρακισμένων του μεραρχιών υπό τη διοίκηση της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς για να διενεργήσει την επιθετική του επιστροφή. Το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος.

επιθετική επιστροφή
Στον χάρτη φαίνεται το έσχατο όριο προωθήσεως των σοβιετικών δυνάμεων, στο οποίο έφτασαν την 18η Φεβρουαρίου. Με τους μπλε κύκλους επισημαίνονται οι κρίσιμοι συγκοινωνιακοί κόμβοι, που ο Μάνσταϊν αποφάσισε να υπερασπιστεί. Με τον μπλε σταυρό φαίνεται ο χώρος συγκεντρώσεως του Σώματος των SS στο Krasnohrad και με το μπλε βέλος η γενική κατεύθυνση της επικείμενης γερμανικής επίθεσης. ΠΗΓΗ

Η επιθετική επιστροφή είναι αιφνιδιαστική μετάβαση στις επιθετικές επιχειρήσεις από την πλευρά του αμυνομένου, ο οποίος έχει καταφέρει να διαγνώσει ορθά ότι ο επιτιθέμενος αν και συνεχίζει την επίθεση του έχει κορυφώσει την προσπάθεια του χωρίς να έχει καταλάβει τον αντικειμενικό του σκοπό. Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι ο αμυνόμενος να διαθέτει επαρκή μαχητική ισχύ ώστε να μπορέσει να περάσει στην επίθεση. Η απόσυρση του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS από το Χάρκοβο είχε εξυπηρετήσει αυτή την απαίτηση.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Das Reich vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Kharkov and Sinai – A Study in Operational Transition, U.S. ARMY

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου