Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 20 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Τέσσερα νέα άρματα κατέφθασαν για την Επιλαρχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Tosno. Με αυτά η Επιλαρχία διέθετε συνολικά εννιά άρματα.


Tosno
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Tosno, νοτίως της Αγίας Πετρούπολης. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Kruglik και το Sewin. Στη συνέχεια οι Γερμανοί επιτέθηκαν προς την κατεύθυνση της Anastasiyevka, όμως διέκοψαν την ενέργεια τους μόλις εμφανίστηκαν σοβιετικά άρματα. Στη συμπλοκή που ακολούθησε καταστράφηκαν εφτά Τ-34 και τα άρματα της Επιλαρχίας που συμμετείχαν στην ενέργεια (δύο Tiger και οχτώ Panzer III) επέστρεψαν στο Verkhneshirokinskiy.
8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη διέθετε μόνο ένα επιχειρησιακό Tiger, αυτό του SS-Oberscharführer Paul Egger. Το Tiger αυτό συμμετείχε στην επίθεση της 2ης Επιλαρχίας του Συντάγματος Αρμάτων της Μεραρχίας στο Novomoskovsk και κατέστρεψε πέντε αντιαρματικά πυροβόλα.

Novomoskovsk
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Novomoskovsk, ανατολικά από τον ποταμό Δνείπερο. ΠΗΓΗ

Novomoskovsk
Σλοβάκοι και Ιταλοί στρατιώτες στο Novomoskovsk, μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Novomoskovsk
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας σήμερα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου η επιθετική επιστροφή του Μάνσταϊν είχε αρχίσει. Ο αντικειμενικός σκοπός της Μεραρχίας των SS «Das Reich» για την πρώτη ημέρα της επίθεσης ήταν το Pereschepyne.

Pereschepyne
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Pereschepyne, μεταξύ του ποταμού Δνείπερου και του Χάρκοβο. ΠΗΓΗ

Το Pereschepyne έπεσε στα χέρια του 3ου Τάγματος, του Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Deutschland» τη νύχτα 19/20 Φεβρουαρίου. Ο διοικητής του Τάγματος, Ταγματάρχης των SS Günther Wisliceny, περιέγραψε τη νυχτερινή αυτή ενέργεια:

«Με όλα τα διαθέσιμα άρματα στην κεφαλή και ένα λόχο πεζικού πάνω σε αυτά το Τάγμα ξεκίνησε και πέρασε μέσα από χωριά που κατέχονταν από τους Ρώσους. Ούτε ένας πυροβολισμός δεν έπεσε. Οι Ρώσοι σκοποί φαίνεται ότι μας πέρασαν για ομοεθνείς τους. Η γέφυρα στο Pereschepyne φυλάσσονταν από δύο σκοπούς. Μας άφησαν να περάσουμε χωρίς να σταματήσουμε. Τακτοποιήσαμε τους σκοπούς όταν φτάσαμε στην αντίπερα όχθη. Με μία σύντομη ανταλλαγή πυρών μέσα στην πόλη το Pereschepyne καταλήφθηκε την ίδια νύχτα».

9./SS-Panzer-Regiment 3

Τη διοίκηση της Ίλης ανέλαβε ο Λοχαγός των SS Alois Mooslechner. Τη νύχτα η Ίλη κινήθηκε από την Poltava στην Karlivka, εν μέσω χιονοθύελλας.

Karlivka
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Karlivka, ανατολικά από την Poltava. ΠΗΓΗ

9./SS-Panzer-Regiment 3
Tiger και Panzer III της Ίλης στην περιοχή της Poltava. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου