Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 22 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Ο Ταγματάρχης Richter ανέλαβε τη διοίκηση της Επιλαρχίας.

Τα μαζικά πυρά του ρωσικού πυροβολικού ανάγκασαν την Επιλαρχία να μετακινηθεί στο Tosno και στο Sablino.

schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Τα επιχειρησιακά άρματα της Επιλαρχίας, δύο Tiger και πέντε Panzer III, κατέλαβαν μία αμυντική θέση στην μπάλκα της Sarmatskaya. Νωρίς το πρωί αντιμετώπισαν μία σοβιετική επίθεση, όπου καταστράφηκαν τέσσερα Τ-34, τρία σοβιετικά αντιαρματικά πυροβόλα, ένα Tiger και ένα Panzer III.

Μετά από αυτό η Επιλαρχία, με τα 23 άρματα που διέθετε συνολικά, μετέβη για σχεδόν έξι βδομάδες στο Krowskoje, κοντά στο Taganrog, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανάπαυση και ανασυγκρότηση.


Sarmatskaya
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Sarmatskaya. Στην Αζοφική Θάλασσα φαίνεται το Taganrog. ΠΗΓΗ

8./SS-Panzer-Regiment 2

Karl Kloskowski
Karl Kloskowski (1917-1945) 
Ο SS-Hauptscharführer Karl Kloskowski, ουλαμαγός στην 4η Ίλη του Συντάγματος Αρμάτων της Μεραρχίας των SS «Das Reich», με το Panzer III του, με τακτικό αριθμό «431», κατέλαβε τη γέφυρα επί του ποταμού Vovcha, στα δυτικά προάστια του Pavlohrad. Στον Kloskowski για την πράξη του απονεμήθηκε αργότερα ο Σταυρός των Ιπποτών.

Άρματα της Μεραρχίας, συμπεριλαμβανομένου και του Tiger του Paul Egger, ασφάλισαν τη γέφυρα.
9./SS-Panzer-Regiment 3

H Μεραρχία των SS «Totenkopf» διατάχθηκε να επιτεθεί και να καταλάβει τα περάσματα επί του ποταμού Samara, βόρεια από το Pavlohrad.

Panzer III
Αναποδογυρισμένο Panzer III της Ίλης. ΠΗΓΗ

Τα γερμανικά μηχανοκίνητα συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες να διαβούν τις παγωμένες πλαγιές κοντά στο Krasnohrad και ο ρυθμός της επίθεσης μετατράπηκε σε αργό σύρσιμο. Ταυτόχρονα αποκρούστηκε μία σοβιετική αντεπίθεση κοντά στο Pereschepyne.

Σε αυτόν τον γερμανικό χάρτη καταστάσεως της εποχής φαίνεται η κατεύθυνση της κίνησης της Μεραρχίας των SS «Totenkopf» από το Pereschepyne (πράσινο βέλος), βόρεια του ποταμού Samara, προς το Pavlohrad (μωβ βέλος), όπου βρίσκονται ήδη τμήματα της Μεραρχίας των SS «Das Reich». ΠΗΓΗ

Πηγή: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου