Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 25 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διέθετε εννέα Tiger και περίπου δέκα Panzer III, από αυτά επιχειρησιακά ήταν τα εφτά άρματα. Η Ίλη συγκεντρώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Poltava.

25 Φεβρουαρίου 1943
Με την μπλε συνεχόμενη γραμμή επισημαίνεται ο αμυντικός τομέας της Μεραρχίας των SS «Leibstandarte» (LSSAH), ενώ με τα μπλε βέλη οι κατευθύνσεις επιθέσεως των Μεραρχιών «Das Reich» και «Totenkopf». Με τον μαύρο κύκλο η περιοχή που έλαβε χώρα η ενέργεια του Wünsche. ΠΗΓΗ

Max Wünsche
Max Wünsche (1914-1995)
Σε αυτή τη φάση των επιχειρήσεων ο γερμανικός ελιγμός προέβλεπε τη σταθερή άμυνα, ανατολικά από το Krasnohard και την Poltava, από τη Μεραρχία των SS «Leibstandarte», την 320η Μεραρχία Πεζικού και τη Μεραρχία «Großdeutschland». Οι Μεραρχίες αυτές θα αναχαίτιζαν την εχθρική επίθεση και θα αποτελούσαν τον άκμονα επί του οποίου θα συντρίβονταν οι σοβιετικές δυνάμεις. Νοτιότερα οι Μεραρχίες των SS «Das Reich» και «Totenkopf», μαζί με τις τεθωρακισμένες μεραρχίες της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς, συνέχιζαν την επίθεση τους από το Pavlohrad και προς τα βόρεια.

Η διεξαγωγή της άμυνας από τη «Leibstandarte» χαρακτηρίστηκε από έντονο επιθετικό πνεύμα. Έτσι, αφού το Τάγμα Αναγνωρίσεως της Μεραρχίας διαπίστωσε ότι η σοβιετική 350η Μεραρχία Τυφεκιοφόρων συγκεντρώνονταν απέναντι από τις θέσεις της «Leibstandarte», λήφθηκε γρήγορα η απόφαση να εκτοξευθεί μία αντεπίθεση εκτός τοποθεσίας, για την εξουδετέρωση της σοβιετικής Μεραρχίας πριν αυτή προλάβει να οργανωθεί.

Η ενέργεια ανατέθηκε στην 1η Επιλαρχία του Συντάγματος Αρμάτων της «Leibstandarte» (Ταγματάρχης των SS Max Wünsche), που έλαβε υπό τη διοίκηση της ένα τάγμα γρεναδιέρων. Η κίνηση του τακτικού συγκροτήματος άρχισε τη νύχτα 24/25 Φεβρουαρίου, στην κατεύθυνση JeremejewkaJefremowka, με κύριο σκοπό την καταστροφή του πυροβολικού της 350ης Μεραρχίας. Τα άρματα του Wünsche προσπέρασαν το σοβιετικό πεζικό που συνάντησαν και κινήθηκαν αποφασιστικά στον χώρο που συγκεντρώνονταν το πυροβολικό της 350ης, το οποίο και κατέστρεψαν. Κατά την επιστροφή του στις θέσεις του το Τακτικό Συγκρότημα Wünsche προσέβαλε το πεζικό της σοβιετικής Μεραρχίας από τα νώτα. Μετά από αυτό η 350η είχε ουσιαστικά εξουδετερωθεί. Για την ενέργεια αυτή στον Wünsche απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών.

8./SS-Panzer-Regiment 2

H Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά Tiger.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής συνεύρεσης με αξιωματικούς της αεροπορίας ο διοικητής της Ίλης έβαλε στοίχημα ότι το πλήρωμα του μπορούσε να μετακινήσει το Tiger του πάνω από έναν παγωμένο μικρό ποταμό. Το άρμα έσπασε τον πάγο και βυθίστηκε. Αρκετές ημέρες μετά ανασύρθηκε με τη βοήθεια τριών αρμάτων και δύο ελκυστήρων των δεκαοχτώ τόνων. Το Tiger στη συνέχεια στάλθηκε στο Dnipro για εργοστασιακή συντήρηση. Το συμβάν αναφέρθηκε στο αρχηγείο του Χίτλερ.

Lozova
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Lozova. ΠΗΓΗ

Lozova (Losowaja)
Η επίθεση στη Lozova (Losowaja). Αριστερά από την «Das Reich» ενεργεί η «Totenkopf», ενώ δεξιά της η 6η και η 17η Τεθωρακισμένες Μεραρχίες. Ακόμη δεξιότερα ενεργεί η Μεραρχία των SS «Wiking». Μεταξύ 6ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και «Wiking» διακρίνεται μεγάλος αριθμός ρωσικών μονάδων οι οποίες επρόκειτο να κυκλωθούν. ΠΗΓΗ

Από τις 04:30 της 25ης Φεβρουαρίου άρχισε η επίθεση εναντίον της Lozova, η οποία είχε αξία ως σιδηροδρομικός κόμβος. Στην πόλη αμύνονταν δυνάμεις της σοβιετικής 1ης Στρατιάς της Φρουράς. Η «Das Reich» επιτέθηκε στην κατεύθυνση Verbky Lozova, με τα Συντάγματα «Deutschland» και «Der Führer» συμπαρατεταγμένα. Οι επιτιθέμενες δυνάμεις έφτασαν στις νότιες παρυφές της Lozova περί τις 14:00 και μέχρι το απόγευμα κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό. Η εκκαθάριση της πόλης ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα.

Lozova
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Lozova σήμερα. ΠΗΓΗ

9./SS-Panzer-Regiment 3

Από τις 08:50 η Μεραρχία των SS «Totenkopf» άρχισε την επίθεση της στην κατεύθυνση: Viazivok Kindrativka Alexejewka. Το 3ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS έφτασε στην Alexejewka στις 16:00.

9./SS-Panzer-Regiment 3
Άνδρες της Ίλης εξετάζουν ένα καταληφθέν σοβιετικό ελαφρύ άρμα Τ-70. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ 
               Last Victory in Russia, SCHIFFER MILITARY HISTORY 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου