Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 9 Φεβρουαρίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Κατά τη διάρκεια της νύχτας 8/9 Φεβρουαρίου η Επιλαρχία αναδιοργανώθηκε και την 9η Φεβρουαρίου η 2η Ίλη της Επιλαρχίας, με δύο Tiger και έντεκα Panzer III, διατάχθηκε μαζί με το Τακτικό Συγκρότημα von Winning (126ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων) να άρουν την εχθρική παρουσία στη Nishne Ginlowskaja και στη συνέχεια να επιτεθούν στο Semernikovo

Το συνοδεύον πεζικό δεν κατάφερε να συγκεντρωθεί έγκαιρα και η επίθεση ακυρώθηκε. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών που έλαβαν χώρα καταστράφηκαν δύο σοβιετικά αντιαρματικά πυροβόλα και δύο Panzer III της 2ης Ίλης.

Semernikovo
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Semernikovo, δυτικά του Ροστόφ. ΠΗΓΗ

13./SS-Panzer-Regiment 1

Michael Wittmann
Ο Ανθυπολοχαγός των SS 
Michael Wittmann. ΠΗΓΗ
Ο τρίτος συρμός που μετέφερε το τελευταίο τμήμα της Ίλης κατέφθασε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρκόβου. Το τμήμα αυτό αποτελούνταν από τρία Tiger και πέντε Panzer III, υπό τη διοίκηση του Ανθυπολοχαγού των SS Michael Wittmann. Το απόγευμα ο Wittmann με το τμήμα του διατάχθηκαν να κινηθούν σιδηροδρομικώς στην Poltava, στα ΝΔ του Χαρκόβου. Το τμήμα αυτό ενήργησε μακριά από το κύριο σώμα της Ίλης μέχρι και τις αρχές Μαρτίου 1943.

Το μεσημέρι της 9ης Φεβρουαρίου ο επιτελάρχης του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS, Συνταγματάρχης των SS Werner Ostendorf, ενημέρωσε τον Αξιωματικό Ia της «Leibstandarte», Ταγματάρχη των SS Rudolf Lehmann, ότι το Αρχηγείο του Στρατού διέταξε τη συγκέντρωση μίας ισχυρής δύναμης στη Merefa (ΝΔ του Χαρκόβου), γι΄ αυτό το μήκος του μετώπου θα έπρεπε να βραχυνθεί. Τα μεσάνυχτα η Μεραρχία εκτέλεσε μία επίθεση περιορισμένου σκοπού για να καλύψει τη σύμπτυξη των τμημάτων της.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Εφτά Tiger φορτώθηκαν σε σιδηροδρομικές πλατφόρμες. Τα Panzer III της Ίλης παρέμειναν με το Σύνταγμα Αρμάτων της Μεραρχίας.

Η Μεραρχία των SS «Das Reich» διατάχθηκε να συμπτυχθεί από τις θέσεις της στον ποταμό Ντόνετς σε μία θέση στα ανατολικά της πόλεως του Χαρκόβου.

Η εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή του Χαρκόβου μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 18 Φεβρουαρίου 1943. Στις 9 Φεβρουαρίου τα γερμανικά τμήματα βρίσκονταν επί του ποταμού Ντόνετς, που επισημαίνεται με την μπλε γραμμή. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of the 23. Panzer-Division in World War II, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου