Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 1 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Το Συγκρότημα «Lang» ανέστειλε την επιθετική του δραστηριότητα. Όσα άρματα ήταν ακινητοποιημένα ανατινάχτηκαν από τα πληρώματα τους. Μόνο ένα Tiger ήταν σε επιχειρησιακή κατάσταση. Οι δύο πρώην ίλες της 501ης Επιλαρχίας είχαν συνολικά έντεκα άρματα.


8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Μεραρχία των SS «Das Reich» στράφηκε βόρεια προς την κατεύθυνση της Merefa.

Ένα Tiger έθεσε εκτός μάχης 13 σοβιετικά άρματα. Ένα Panzer III της Ίλης καταστράφηκε. Η επίθεση συνεχίστηκε με ένα Panzer III και δύο Tiger, από τα οποία στο ένα Tiger πήρε φωτιά ο κινητήρας του και κάηκε.

Η Ίλη διέθετε συνολικά εννιά άρματα.

Επισκόπηση των επιθετικών επιχειρήσεων του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS από την έναρξη της γερμανικής επιθετικής επιστροφής:
1. Krasnohrad - Pavlohrad
2. Pavlohrad – Lozova
3. Lozova – Merefa
ΠΗΓΗ: χάρτηςίδια επεξεργασία

Για την 1η Μαρτίου 1943 το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS είχε σκοπό να καταλάβει το δεσπόζον έδαφος στη Jefremowka. Η κατάληψη του θα έκλεινε το κενό μεταξύ του Τμήματος Στρατιάς «Kempf» και της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς.

Η Μεραρχία είχε σκοπό να ενεργήσει με δύο τακτικά συγκροτήματα και στις 07:00 να περνά τη Γραμμή Εξορμήσεως: OdradovePetrivka.

Η «Das Reich» ενήργησε με το Συγκρότημα του Συντάγματος «Deutschland» στα δεξιά και με το Συγκρότημα του Συντάγματος «Der Führer» στα αριστερά. Μέχρι τις 18:20 ο αντικειμενικός σκοπός της Μεραρχίας είχε καταληφθεί.

1 Μαρτίου 1943
Επισκόπηση της κατάστασης νότια από το Χάρκοβο την 1η Μαρτίου, όπως αυτή φαίνεται σε γερμανικό χάρτη καταστάσεως της εποχής. Στο δυτικό μέρος του χάρτη φαίνονται η 320η Μεραρχία Πεζικού και η Μεραρχία των SS «Leibstandarte» που αμύνονται σταθερά.
Στο κέντρο τα δύο Σώματα Στρατού της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς, το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS και το XXXXVIII Τεθωρακισμένο Σώμα Στράτου, επιτίθενται προς τα ΒΔ, αριστερά και δεξιά από τη σιδηροδρομική γραμμή Χάρκοβο – Lozova.
Η Jefremowka βρίσκεται ακριβώς εκεί που είναι η «Das Reich» (στον χάρτη απεικονίζεται ως SS R”). ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου