Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 16 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Άρματα της Επιλαρχίας κατέστρεψαν σοβιετικές οχυρώσεις στο Mishkino, πλησίον του Nikolskoye.Mishkino
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Mishkino, ΝΑ του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη). ΠΗΓΗ

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Η 1η Επιλαρχία του Συντάγματος Αρμάτων της Μεραρχίας «Großdeutschland» απέκρουσε σοβιετικές αντεπιθέσεις ανατολικά της Borisovka και κατέστρεψε 30 ρωσικά άρματα. Ταυτόχρονα, η 2η Επιλαρχία καταδίωξε σοβιετικές δυνάμεις μέχρι το Striguny, όπου συνάντησε ισχυρή δύναμη συγκεντρωμένων σοβιετικών αρμάτων, με τα οποία αντάλλαξαν πυρά και μετά την απώλεια τεσσάρων δικών της αρμάτων η 2η Επιλαρχία υποχώρησε.

Striguny
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Striguny, δυτικά του Belgorod. ΠΗΓΗ

Η Ίλη διέθετε ένα επιχειρησιακό Tiger.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διέθετε δύο επιχειρησιακά άρματα.

Τη νύχτα 15/16 Μαρτίου το 3ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS αντικατέστησε τμήματα της Μεραρχίας των SS «Totenkopf» επί της γραμμής Dementiyivka - Mali Prokhody. Το πρωί ισχυρές ρωσικές αντεπιθέσεις ανάγκασαν το γερμανικό Τάγμα να συμπτυχθεί από τις θέσεις του.

Mali Prokhody
Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση του Mali Prokhody, μεταξύ Χάρκοβου και Belgorod. ΠΗΓΗ

Το Συγκρότημα του 2ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS ξεκίνησε την επιθετική του ενέργεια από τις 06:30 και αφού κατέλαβε το Bolschije Prochody έλαβε επαφή με τη θέση Dementiyivka - Mali Prokhody, όπου και διαπίστωσε ότι η διάσπαση της ήταν αδύνατη χωρίς μία προπαρασκευασμένη επίθεση. Αφού έγινε η ανάπτυξη των αναγκαίων δυνάμεων, η επίθεση άρχισε στις 14:20 με την υποστήριξη δύο μοιρών πυροβολικού, μίας μοίρας εκτοξευτών πυραύλων (Nebelwerfer) και αεροσκαφών Stuka. Περί τις 18:30 οι σοβιετικές θέσεις είχαν καταληφθεί.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη διέθετε δύο επιχειρησιακά άρματα.

Το μεσημέρι στοιχεία της Μεραρχίας των SS «Das Reich» ήρθαν σε επαφή με δυνάμεις του XXXXVIII Τεθωρακισμένου Σώματος Στρατού, αποκόπτοντας έτσι σημαντικό αριθμό σοβιετικών μονάδων δυτικά του Donets. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Μεραρχία απέκρουσε προσπάθειες των σοβιετικών δυνάμεων να διαφύγουν από τον κλοιό.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά άρματα.

H Μεραρχία των SS «Totenkopf» απέκρουσε σοβιετικές επιθέσεις, που αποσκοπούσαν στο να βοηθήσουν τις προσπάθειες διαφυγής των εγκλωβισμένων τους δυνάμεων.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου