Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 18 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Μέρος της Μεραρχίας Πεζικού «Großdeutschland» επιτέθηκε ΝΑ προς τη Bessonovka διαμέσου Stanovoye και Chwostowka και κατέστρεψε 15 ρωσικά άρματα. Στις 16:00 η Μεραρχία ήρθε σε επαφή, στο Dolbino, με στοιχεία της «Leibstandarte».

Στον χάρτη φαίνεται αριστερά η Borisovka, που είχε αποτελέσει τον προηγούμενο αντικειμενικό σκοπό της «Großdeutschland» και πιο πάνω η Tomarovka. Με τον κόκκινο δείκτη φαίνεται η θέση της Bessonovka και με τον μπλε δείκτη η θέση του Dolbino. ΠΗΓΗ

Walter Pössl
 Ο Ταγματάρχης Walter Pösslδιοικητής 
της 1ης Επιλαρχίας του Συντάγματος Αρμάτων 
της «Großdeutschland», τιμήθηκε με τον 
Σταυρό των Ιπποτών για την επιτυχία στην 
TomarovkaΠΗΓΗ
Το Σύνταγμα Αρμάτων της Μεραρχίας επιτέθηκε προς τα ΒΑ στην Tomarovka. Εκεί ο διοικητής του Συντάγματος Συνταγματάρχης von Strachwitz με ευφυή τρόπο εφέλκυσε ένα μεγάλο σχηματισμό ρωσικών αρμάτων. Τα γερμανικά άρματα παρέμειναν σιωπηλά έως ότου τα ρωσικά εκθέσουν αρκετά το πλευρό τους και τότε άνοιξαν πυρ.

Πενήντα πέντε Τ-34, αρκετά Τ-70 και 29 αντιαρματικά πυροβόλα καταστράφηκαν, ενώ 15 Τ-34 καταλήφθηκαν άθικτα. Γι΄ αυτή την επιτυχία στον Strachwitz απονεμήθηκαν τα ξίφη στον Σταυρό των Ιπποτών με φύλλα δρυός που ήδη κατείχε.

Η Ίλη δεν διέθετε κανένα επιχειρησιακό Tiger.


13./SS-Panzer-Regiment 1

Δύο Tiger και τρία Panzer III της Ίλης διατέθηκαν στο Τακτικό Συγκρότημα του 3ου Τάγματος του 2ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS, με διοικητή τον Ταγματάρχη των SS Jochen Peiper.

Στις 04:15 στοιχεία του Συγκροτήματος «Peiper» αναγνώρισαν τις σοβιετικές θέσεις στη γραμμή Krestowo Naumovka.

Στις 06:40 το κύριο σώμα του Συγκροτήματος ξεκίνησε την κίνηση του. Στις 07:00 οι εχθρικές θέσεις προσβλήθ8ηκαν από αεροσκάφη Stuka και στις 07:10 ο Peiper ανέφερε ότι είχε διαπεράσει την εχθρική γραμμή και κινούνταν προς το Otradnoye. Οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν αιφνιδιαστεί. Ο Ανθυπολοχαγός των SS Gührs, διμοιρίτης της διμοιρίας Α-Τ πυροβόλων του λόχου βαρέων όπλων του 3ου Τάγματος, σημείωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες άπλωναν καλώδιο τηλεπικοινωνίας όταν τα γερμανικά ημιερπυστριοφόρα πέρασαν ανάμεσα τους.

H Naumovka και το Otradnoye καταλήφθηκαν περί τις 10:00 από το 2ο Τάγμα του ίδιου Συντάγματος.

Την ίδια ώρα το Συγκρότημα «Peiper» είχε φτάσει στο Krasnoe, όπου αντίθετα με ότι αναμένονταν δεν υπήρχαν σοβιετικά στρατεύματα.

Αν και ο αντικειμενικός σκοπός της ημέρας είχε ήδη επιτευχθεί η επιτυχία ώθησε τον Peiper να συνεχίσει. Στις 11:00 εξέπεμψε το παρακάτω μήνυμα:

«Η εμπροσθοφυλακή μου 8 χλμ. ΝΔ του Belgorod επί της κύριας οδού. Οι Ρώσοι υποχωρούν προς τα δυτικά. Δύο εχθρικά άρματα καταστράφηκαν.
Διοικητής ΙΙΙ./2.»

Στις 11:35 εξέπεμψε το ακόλουθο σήμα:

«Το Belgorod κατελήφθη με αιφνιδιαστική επίθεση. Οχτώ εχθρικά άρματα καταστράφηκαν.
Διοικητής ΙΙΙ./2.»

Στον Peiper απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών για την κατάληψη του Belgorod.

Με την κατάληψη του Belgorod ολοκληρώθηκε η επιθετική επιστροφή του Μάνσταϊν που είχε ξεκινήσει στις 19 Φεβρουαρίου.

επιθετική επιστροφή
Επισκόπηση της γερμανικής επιθετικής επιστροφής, που έλαβε χώρα μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου 1943. Το Τμήμα Στρατιάς «Kempf» διενήργησε μία μετωπική αντεπίθεση, ενώ η 4η Τεθωρακισμένη Στρατιά, που ήταν η κύρια γερμανική προσπάθεια, επιτέθηκε κάθετα στον άξονα Χάρκοβο – Poltava, πού ήταν ο άξονας της κύριας σοβιετικής προσπάθειας. Με το πέρας της επιθετικής επιστροφής η γερμανική διάταξη είχε αχθεί επί των ποταμών Mius Donets. ΠΗΓΗ

8./SS-Panzer-Regiment 2

Το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Deutschland» εισήλθε στη νότια πλευρά του Belgorod και εγκατέστησε τον Σταθμό Διοικήσεως του στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Paul Hausser
Ο διοικητής του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS, Στρατηγός των SS Paul Hausser, επισκέπτεται το 1ο Τάγμα του Συντάγματος «Deutschland» στο Belgorod, στις 18 Μαρτίου. ΠΗΓΗ

Το 1ο Τάγμα του Συντάγματος «Deutschland» χρησιμοποίησε τη γέφυρα που υπήρχε στην πόλη και πέρασε στην ανατολική πλευρά του ποταμού Donets.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά άρματα.

Η Μεραρχία Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Totenkopf» διέθεσε ένα συγκρότημα συντάγματος ως εφεδρεία του Σώματος. Ο όγκος της Μεραρχίας κινήθηκε ανατολικά και κατέλαβε την Ternova, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της δυτικής όχθης του Donets από τη σοβιετική παρουσία.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The History of Panzerregiment «Großdeutschland», J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου