Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 24 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 504

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 504
Η Επιλαρχία απέκρουσε μία εχθρική επίθεση στο Ύψωμα 522 βόρεια από το Meknassy.Ύψωμα 522
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Meknassy, με τον κόκκινο κύκλο η θέση του Υψώματος 522 και με τη διακεκομμένη γραμμή το μέτωπο που κατείχαν οι δυνάμεις του Άξονα (από τη βόρεια πλευρά). ΠΗΓΗ: χάρτης, επιχειρησιακές λεπτομέρειες

schwere SS-Panzer-Abteilung 101

Anton Laackmann
Anton Laackmann (1910-1956) 
Το Επιχειρησιακό Αρχηγείο των SS (SS-Führungshauptamt) από τις 24 Δεκεμβρίου 1942 εξέδωσε διαταγή για τη συγκρότηση μίας Επιλαρχίας Βαρέων Αρμάτων. Η Επιλαρχία αυτή θα συγκροτούνταν από τις δύο υφιστάμενες ίλες Tiger των Μεραρχιών «Leibstandarte» και «Das Reich» και τα απαραίτητα στοιχεία διοίκησης και ΔΜ. Διοικητής της Επιλαρχίας ορίστηκε ο Λοχαγός των SS Anton Laackmann (προερχόμενος από την «Totenkopf»).

Η κατάρρευση του γερμανικού μετώπου στη νότια Ρωσία τον Δεκέμβριο 1942 – Ιανουάριο 1943 επέβαλε την εσπευσμένη εμπλοκή των δύο παραπάνω Μεραρχιών των SS, οπότε ήταν αδύνατη η απόσυρση των δύο ιλών Tiger.

Μετά την ολοκλήρωση της γερμανικής επιθετικής επιστροφής η διαδικασία συγκρότησης της Επιλαρχίας ανανεώθηκε κι έτσι την 24η Μαρτίου το Τεθωρακισμένο Σώμα των SS ενημερώθηκε ότι οι τρεις ίλες Tiger των τριών Μεραρχιών του θα συγκροτούσαν μία νέα Επιλαρχία και διατάχθηκε να αποστείλει είκοσι πληρώματα αρμάτων στο Paderborn.

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Η Μεραρχία «Großdeutschland» μετακινήθηκε στην Poltava για ανάπαυση και ανασυγκρότηση, εκτός από τη 2η Επιλαρχία του Συντάγματος Αρμάτων που παρέμεινε προωθημένη στην Borisovka ως εφεδρεία της τοπικής μεραρχίας.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διέθετε τέσσερα επιχειρησιακά Tiger.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη διέθετε τέσσερα επιχειρησιακά άρματα.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε δύο επιχειρησιακά άρματα.


Πηγή: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου