Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 4 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Τρία Tiger επιχειρησιακά.

schwere Panzer-Abteilung 505

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 505
Bernhard Sauvant
Bernhard Sauvant 
(1910-1967) ΠΗΓΗ
Η διαταγή για τη συγκρότηση αυτής της Επιλαρχίας εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1943. Το προσωπικό της προήλθε από την 3η και την 26η Τεθωρακισμένες Μεραρχίες. Ο πρώτος διοικητής της ήταν ο Ταγματάρχης Bernhard Sauvant.

Στις 4 Μαρτίου άρχισε η σιδηροδρομική μεταφορά της Επιλαρχίας από το Bad Fallingbostel της Γερμανίας στο Izegem του Βελγίου.


13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διέθετε οχτώ επιχειρησιακά άρματα.

Η διαταγή του Τεθωρακισμένου Σώματος των SS προς τη Μεραρχία των SS «Leibstandarte» για την 4η Μαρτίου είχε ως ακολούθως:

Η «LSSAH» να καταλάβει το δεσπόζον έδαφος γύρω από τη Ljaschowa και να εξασφαλίσει τους χώρους εξορμήσεως της για την επίθεση στο Valky. Το Τάγμα Αναγνωρίσεως της «LSSAH» να εξασφαλίσει την επαφή με τη Μεραρχία των SS «Τ» και σε συνεργασία με αυτή να καταστρέψει τις εχθρικές δυνάμεις νότια της Jeremejewka.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το Συγκρότημα «Meyer» (Τάγμα Αναγνωρίσεως + 1η Επιλαρχία Αρμάτων) καταδίωξε ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούσαν, ενώ το 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS έδωσε μάχη μέχρι το βράδυ για να καταλάβει τους χώρους εξορμήσεως του για την επόμενη επιθετική ενέργεια.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Κανένα Tiger της Ίλης δεν ήταν διαθέσιμο.

Η αποστολή της Μεραρχίας των SS «Das Reich» ήταν να καταστρέψει τον εχθρό νότια του ποταμού Mzha και να εγκαταστήσει προγεφύρωμα επί του ποταμού στην Bakhmetivka.

Bakhmetivka
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση της Bakhmetivka. Μεταξύ Valky και Bakhmetivka διακρίνεται, αχνά, ο ρους του ποταμού Mzha. Με το πορτοκαλί τρίγωνο επισημαίνεται η θέση του Okhoche. ΠΗΓΗ

Η Μεραρχία συνάντησε ισχυρή αντίσταση πέριξ του χωριού Okhoche, η οποία κάμφθηκε το απόγευμα.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε έξι επιχειρησιακά άρματα και είχε διατεθεί προσωρινά υπό τη διοίκηση της Μεραρχίας των SS «Das Reich» για την κατάληψη της Okhoche.

Η αποστολή της Μεραρχίας των SS «Totenkopf» ήταν να καταστρέψει τον εχθρό που βρίσκονταν μέσα στον θύλακα που είχε δημιουργηθεί. Επιπλέον, μέσα σε αυτόν υπήρχαν ο διοικητής της σοβιετικής 3ης Στρατιάς Αρμάτων και ο διοικητής του σοβιετικού XV Σώματος Αρμάτων, σοβαρά τραυματισμένος.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου