Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 5 Μαρτίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 501

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 501
Τρία Tiger, δύο Panzer III και δύο Panzer IV επιχειρησιακά.

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Hyacinth Strachwitz
Hyacinth Strachwitz 
(1893-1968) ΠΗΓΗ
Η Ίλη διέθετε επιχειρησιακά εφτά άρματα.

Ο διοικητής του Συντάγματος Αρμάτων της Μεραρχίας, Συνταγματάρχης Κόμης Hyacinth Strachwitz, συγκέντρωσε το Σύνταγμα του ΝΑ του Chutove. Η Μεραρχία αφού επιτέλεσε τον αμυντικό της σκοπό ετοιμαζόταν να περάσει στην επίθεση.


13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διατάχθηκε να αναδιαταχθεί 30 χλμ. βορείως του Krasnohrad. Κατά τη διαδρομή ένα Tiger έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς. Μόνο τέσσερα Tiger ολοκλήρωσαν την πορεία. Η Ίλη διέθετε συνολικά οχτώ άρματα.

Η Μεραρχία των SS «Leibstandarte» τις προηγούμενες ημέρες αμυνόμενη σταθερά στον τομέα της (και διενεργώντας αντεπιθέσεις εκτός τοποθεσίας) κράτησε εμπεπλεγμένο το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της σοβιετικής 3ης Στρατιάς Αρμάτων. Οι δυνάμεις αυτές ήταν πλέον κυκλωμένες και θα καταστρέφονταν κατά κύριο λόγο από τη Μεραρχία των SS «Totenkopf».

Για τη συνέχεια, οι Μεραρχίες των SS «Leibstandarte» και «Das Reich» θα επιτίθονταν βόρεια για καταλάβουν προγεφυρώματα επί του ποταμού Mzha.

Στις 19:00 της 5ης Μαρτίου η Μεραρχία των SS «Leibstandarte» εξέδωσε διαταγή για τις επιχειρήσεις της 6ης Μαρτίου. Η διαταγή αυτή θα παρατεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ως ένα παράδειγμα διαταγής επιχειρήσεων γερμανικής μεραρχίας της εποχής.

1.3.

4. α) Το ενισχυμένο 2ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων (Μοίρα StuG μείον τη 2η Πυροβολαρχία, 1ος Λόχος Α-Τ, 5η Πυροβολαρχία Α/Α και 1η και 3η Μοίρες Πυροβολικού) θα συγκεντρωθεί στην περιοχή StanychneVynnyky και θα έχει ετοιμότητα να επιτεθεί αφότου η εχθρική αντίσταση στη Liashivka και στην Havrylivka έχει καταρρεύσει.

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της επίθεσης: Belezkowo.

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: τα υψώματα δυτικά της Znamianka.

Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: FedorivkaBridok. Εδώ, θα πρέπει να εγκατασταθούν προγεφυρώματα.

Η 9η Ίλη (τεθωρακισμένο μηχανικό) του Συντάγματος Αρμάτων να μετακινηθεί στη Bilukhivka, στον σταθμό διοικήσεως του Συντάγματος.

β) Το ενισχυμένο 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων (2η Επιλαρχία Αρμάτων, 2η Πυροβολαρχία StuG, 2η Πυροβολαρχία Α/Α και 2η και 4η Μοίρες Πυροβολικού) να αναπτύξει στοιχεία που θα εξασφαλίσουν τον χώρο εξορμήσεως του Τάγματος Αναγνωρίσεως και να υποστηρίξει με το πυροβολικό του την επίθεση του Τάγματος Αναγνωρίσεως στο Landyshove και στο Blahodatne. Στη συνέχεια το Σύνταγμα να καταλάβει τη Sukha Balka και να κινηθεί στη Mynkivka με μία έγκαιρα συγκροτημένη μηχανοκίνητη δύναμη εφόδου.

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της επίθεσης: Sukha Balka

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: Sneshkoff Kut

Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: να εγκατασταθεί προγεφύρωμα κοντά στο Piski· ο όγκος των δυνάμεων να αναπτυχθεί ανατολικά από το Valky.

γ) Το ενισχυμένο Τάγμα Αναγνωρίσεως (1η Επιλαρχία Αρμάτων, 3η Πυροβολαρχία Πυροβολικού Μάχης, 1η Μοίρα του 55ου Συντάγματος Εκτοξευτών Πυραύλων και 2ος Λόχος Α-Τ) να συγκεντρωθεί ΝΑ της Kruta Balka και να επιτεθεί στο Landyshove και στο Blahodatne. Στη συνέχεια να κινηθεί προς το Sneshkoff Kut.

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της επίθεσης: Landyshove - Blahodatne

Πρώτος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: Sneshkoff Kut

Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός της ημέρας: δυτική πλευρά του Valky.

δ) Το Σύνταγμα Πυροβολικού με τη 2η και 4η Μοίρες, την 3η Πυροβολαρχία και την 1η Μοίρα του 55ου Συντάγματος Εκτοξευτών Πυραύλων να προετοιμάσει την υποστήριξη με πυρά για την επίθεση στο Landyshove και στο Blahodatne.
Οι παρακάτω Μονάδες τίθενται υπό διοίκηση (ΥΔ) ως εξής:
Η 1η και 3η Μοίρες του Συντάγματος Πυροβολικού (μείον την 3η Πυροβολαρχία) ΥΔ στο 2ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.
Η 2η και 4η Μοίρες του Συντάγματος Πυροβολικού και η ΥΔ στο 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.
Η 1η Μοίρα του 55ου Συντάγματος Εκτοξευτών Πυραύλων και η 3η Πυροβολαρχία του Συντάγματος Πυροβολικού ΥΔ στο Τάγμα Αναγνωρίσεως.

ε) Το επιτελείο του Συντάγματος Αρμάτων, μαζί με την 9η Ίλη (τεθωρακισμένο μηχανικό) του Συντάγματος στη διάθεση της Μεραρχίας στη Bilukhivka. Η 13η Ίλη (Tiger) του Συντάγματος να αναγνωρίσει τα δρομολόγια και στη συνέχεια να συνενωθεί με το Σύνταγμα.

στ) Η Μοίρα StuG (μείον τη 2η Πυροβολαρχία) να τεθεί ΥΔ στο 2ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων. Η 2η Πυροβολαρχία να παραμείνει ΥΔ του 1ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.

η) Το Τάγμα Α-Τ να έχει το επιτελείο του και τον 3ο Λόχο στη διάθεση της Μεραρχίας στο Nikolskoje μετά τη διέλευση της γραμμής εξορμήσεως από το 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.
Ο 1ος Λόχος του Τάγματος να παραμείνει ΥΔ του 2ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.
Ο 2ος Λόχος του Τάγματος να κινηθεί από τη Jegorjewka και να τεθεί ΥΔ του Τάγματος Αναγνωρίσεως.

θ) Το Τάγμα Μηχανικού στη διάθεση της Μεραρχίας στην Karlivka. Να κρατήσει ανοιχτή για κυκλοφορία την οδό KarlivkaNikolskoje και να είναι έτοιμο να κινηθεί βόρεια ανάλογα με την πρόοδο της επίθεσης.

Ι) Η Μοίρα Α/Α Πυροβολικού να διατηρήσει την υπαγωγή των υπομονάδων της ως έχει. Η 1η και 3η (88 χλστ.) Πυροβολαρχίες να μετακινηθούν στην περιοχή NikolskojeJegorjewka, να εξασφαλίσουν την αεράμυνα του χώρου συγκεντρώσεως και να έχουν ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν πιθανές εχθρικές διεισδύσεις αρμάτων.

5. Αναγνώριση

α) Χερσαία αναγνώριση να διεξαχθεί από τις Μονάδες στον τομέα της επίθεσης τους. Ο τομέας του Τάγματος Αναγνωρίσεως να αναγνωρισθεί την 5/5/1943 από το 1ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων.

β) Αεροπορική αναγνώριση των τομέων επιθέσεως έχει αιτηθεί από τη Μεραρχία και η αίτηση έχει εγκριθεί.

6. Αεροπορία

Επιθέσεις αεροσκαφών Stuka στη Sukha Balka, στο Landyshove και στο Blahodatne έχουν αιτηθεί και έχουν εγκριθεί. Η τελευταία βόμβα θα πέφτει στις 08:00. Αεροπορική Υποστήριξη κατά μήκος της Οδού 2 έχει αιτηθεί και έχει εγκριθεί.
Σημαίες με τη σβάστικα και σημεία αναγνώρισης να υπάρχουν οπωσδήποτε στα οχήματα που ηγούνται κάθε επίθεσης.

7.11.

12. Το στρατηγείο της Μεραρχίας στο Krasnohrad. Στις 06 16:00 Μαρτίου 1943 να μετακινηθεί στο Khrestyshche.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Κανένα Tiger της Ίλης δεν ήταν διαθέσιμο.

Η αποστολή της Μεραρχίας των SS «Das Reich» ήταν να καταστρέψει τον εχθρό νότια του ποταμού Mzha και να εγκαταστήσει προγεφύρωμα επί του ποταμού στην Bakhmetivka.

Η Μεραρχία συνάντησε ισχυρή αντίσταση πέριξ του χωριού Okhoche, η οποία κάμφθηκε το απόγευμα.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε έξι επιχειρησιακά άρματα και είχε διατεθεί προσωρινά υπό τη διοίκηση της Μεραρχίας των SS «Das Reich» για την κατάληψη του Okhoche.

Panzer III
Panzer III της Ίλης επιχειρεί να έλξει φορτηγό από τη λάσπη. Η τήξη των πάγων είχε μετατρέψει τις πεδιάδες της Ουκρανίας σε απέραντους λασπότοπους. ΠΗΓΗ

Η αποστολή της Μεραρχίας των SS «Totenkopf» ήταν να καταστρέψει τον εχθρό που βρίσκονταν μέσα στον θύλακα που είχε δημιουργηθεί. Μέσα σε αυτόν υπήρχαν ο διοικητής της σοβιετικής 3ης Στρατιάς Αρμάτων και ο διοικητής του σοβιετικού XV Σώματος Αρμάτων, σοβαρά τραυματισμένος.

Μέχρι το πέρας της 5ης Μαρτίου η Μεραρχία είχε ολοκληρώσει την αποστολή της.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Leibstandarte vol. III, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Like a Cliff in the Ocean, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου