Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 20 Απριλίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 502
Η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά πέντε Tiger και δύο Panzer III.
schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία διέθετε συνολικά 41 άρματα, από αυτά επιχειρησιακά ήταν 28 Tiger και 13 Panzer III Ausf. N. Δέκα Tiger ήταν νέες παραλαβές.schwere Panzer-Abteilung 504

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 504
Τη νύχτα 20/21 Απριλίου 1943 ο Υπολοχαγός Witt, με δύο Tiger, υποστήριξε την επίθεση του 3ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών στο ύψωμα Djebel Djaffa, πλησίον της Goubellat. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αντεπίθεση εκτός τοποθεσίας με σκοπό να αποδιοργανώσει την επικείμενη Συμμαχική επίθεση.
Στις 19 Απριλίου 1943 άρχισε η τελική φάση της επίθεσης των Συμμαχικών δυνάμεων στο προγεφύρωμα που διατηρούσε ο Άξονας στην Τυνησία. Με τον μπλε κύκλο επισημαίνεται γ γερμανική επίθεση στο Djebel Djaffa, τη νύχτα 20/21. ΠΗΓΗ

Το Tiger «131» δέχτηκε τρεις βολές από άρματα Churchill, της 4ης Ίλης της «Α» Επιλαρχίας του 48ου Βασιλικού Συντάγματος Αρμάτων. Οι βολές δεν διάτρησαν τον χοντρό θώρακα του Tiger, όμως μπλόκαραν τη δυνατότητα περιστροφής του πύργου και θραύσματα προκάλεσαν τον τραυματισμό του οδηγού και του ασυρματιστή. Το πλήρωμα του Tiger εγκατέλειψε το άρμα του, το οποίο στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Βρετανούς.

Churchill
Άρματα Churchill στην Τυνησία. ΠΗΓΗ

Tiger I vs Churchill Mk. IV
Το πυροβόλο του Tiger I μπορούσε να διατρήσει τον εμπρόσθιο θώρακα του Churchill Mk. IV από απόσταση 1.700 μ., ενώ το βρετανικό άρμα αδυνατούσε ακόμη και εξ επαφής. ΠΗΓΗ

Tiger «131»
Βρετανοί στρατιώτες περιεργάζονται το Tiger «131». ΠΗΓΗ

Η παραπάνω εξιστόρηση για την κατάληψη του Tiger «131» αποτελεί την επίσημη εξιστόρηση του βρετανικού στρατού, την οποία δέχεται και Wolfgang Schneider, Συνταγματάρχης ε.α. του γερμανικού στρατού και συγγραφέας του «Tigers in Combat», καθώς και άλλων βιβλίων πάνω στα γερμανικά βαρέα άρματα.

Πρόσφατα ο Dale Oscroft, υιός του John Oscroft στρατιώτη του 2ου Τάγματος των Sherwood Foresters, ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του ενέπλεξε το Tiger «131» με αντιαρματικό όπλο ΡΙΑΤ, σε μία θέση 15 μίλια μακριά από το Djebel Djaffa, γνωστή ως Gueriat el Atach. Το βλήμα του ΡΙΑΤ αναπήδησε στη θωράκιση του γερμανικού άρματος χωρίς να του προκαλέσει ζημιά. Τότε ο John Oscroft είδε τον πύργο του Tiger να στέφεται προς το μέρος του. Ευτυχώς γι΄ αυτόν το γερμανικό άρμα βλήθηκε από ένα γαλλικό πυροβόλο των 75 χλστ. που το Τάγμα είχε πάρει παλιότερα από τους Γερμανούς και από άρματα Churchill. Στη συνέχεια ο John Oscroft παρατήρησε το πλήρωμα του Tiger «131» να διαφεύγει.

Σε κάθε περίπτωση το αιχμαλωτισμένο Tiger αποτέλεσε πηγή μεγάλου ενδιαφέροντας και το επισκέφθηκαν ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος και ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ. Τον Οκτώβριο του 1943 μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Σήμερα διατηρείται στο Μουσείο Αρμάτων στο Bovington (στη νότια Αγγλία) και είναι το μοναδικό λειτουργικό Tiger στον κόσμο.

Tiger «131»
Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ επιθεωρεί το Tiger «131». ΠΗΓΗ

Tiger «131»
Ο Τσώρτσιλ στον πύργο του Tiger «131». ΠΗΓΗ

To Tiger «131» κινούμενο στη διάρκεια επίδειξης

Στο τέλος της ημέρας η Επιλαρχία διέθετε συνολικά 19 άρματα.

schwere Panzer-Abteilung 505

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 505
Η Επιλαρχία διέθετε επιχειρησιακά 20 Tiger και 25 Panzer III.

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Η Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά άρματα.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη διέθετε έξι επιχειρησιακά Tiger.

13./SS-Panzer-Regiment 1
Για τη Μεραρχία των SS «Leibstandarte» ο εορτασμός των γενεθλίων του Χίτλερ, στις 20 Απριλίου, ήταν υποχρεωτικός. Στη φωτογραφία από τη σχετική εκδήλωση και από τα αριστερά προς τα δεξιά φαίνονται οι: Ανθυπολοχαγός των SS Helmut Wendorf, Υπολοχαγός των SS Waldemar Schütz και Ανθυπολοχαγός των SS Michael Wittmann.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη μετακινήθηκε στο Peresicne, περίπου 8 χλμ. δυτικά από το Χάρκοβο.

Η Ίλη διέθετε εφτά επιχειρησιακά Tiger.

Στις 20 Απριλίου ο νέος διοικητής της Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS «Das Reich» , Αντιστράτηγος των SS Walter Krüger, παρασημοφόρησε διακριθέντα στις προηγούμενες μάχες μέλη της Μεραρχίας, παρουσία όλου του προσωπικού της Μεραρχίας.

Walter Krüger
Ο Αντιστράτηγος των SS Walter Krüger απευθύνεται στο προσωπικό της Μεραρχίας χρησιμοποιώντας ως βάθρο το πήγμα ενός Tiger. ΠΗΓΗ

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη διέθετε τέσσερα επιχειρησιακά άρματα.

9./SS-Panzer-Regiment 3
Το πλήρωμα ενός Panzer III Ausf. L της Ίλης τον Απρίλιο του 1943. ΠΗΓΗ

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Das Reich vol. IV, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου