Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 7 Ιουνίου 1943


Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 502

Hiroshi Ōshima
Hiroshi Ōshima (1886-1975)
Ο πρέσβης της Ιαπωνίας Στρατηγός Hiroshi Ōshima 
επισκέφτηκε την 1η Ίλη της Επιλαρχίας στο Siversky
νοτίως του Λένινγκραντ.
Η Ιαπωνία αργότερα απέκτησε ένα Tiger I, η ιστορία αυτής της υπόθεσης έχει ως εξής.

Στα μέσα του 1942, μετά τις αποτυχίες στον νότιο Ειρηνικό, η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη για νέα όπλα για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και ειδικότερα για ένα βαρύ άρμα μάχης. Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στο Βερολίνο Στρατηγός Hiroshi Ōshima ενημερώθηκε από την κυβέρνηση του να υποβάλλει μία λίστα πρώτων υλών και όπλων που θα μπορούσαν να αποκτηθούν από τη Γερμανία.

Στις 20 Ιανουαρίου 1943 υπογράφτηκε μεταξύ Γερμανία, Ιαπωνίας και Ιταλίας η «Συνθήκη Οικονομικής Συνεργασίας». Οι Ιάπωνες ζήτησαν και παρέλαβαν σχέδια γερμανικών όπλων σε μικροφίλμ, τα οποία έφτασαν στην Ιαπωνία με υποβρύχιο στις αρχές του 1943.

Στις 19 Μαρτίου 1943 η εταιρεία Henschel & Sohn Gmbh στο Kassel ενημερώθηκε από τον γερμανικό στρατό ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για την απόκτηση ενός άρματος Tiger IE.

Στις 7 Ιουνίου 1943 ο Στρατηγός Hiroshi Ōshima πραγματοποίησε την επίσκεψη στη 502η Επιλαρχία Βαρέων Αρμάτων, που ήδη αναφέρθηκε, για να αξιολογήσει το άρμα.

Στις 7 Ιουλίου 1943 ο Στρατηγός Hiroshi Ōshima προσκλήθηκε να επισκεφτεί τη γραμμή παραγωγής της Henschel & Sohn Gmbh στο Kassel. Στη συνέχεια, στη δεξίωση στην έπαυλη των Henschel στο Falkenberg, εξέφρασε την επιθυμία της ιαπωνικής κυβέρνησης να αποκτήσει ένα Tiger, το οποίο θα αποσυναρμολογούνταν και θα φορτώνονταν σε υποβρύχιο στο Μπορντώ της Γαλλίας, απ΄ όπου θα ταξίδευε στην Ιαπωνία. Αργότερα ζητήθηκε από τη Henschel & Sohn να ετοιμάσει τα σχέδια του άρματος σε μικροφίλμ και μία εκτίμηση της τιμής στην οποία αυτό θα πουλιόνταν στους Ιάπωνες.

Το «ιαπωνικό» Tiger!
Γερμανική προπαγανδιστική φωτογραφία με δύο Ιάπωνες αξιωματικούς στον πύργο άρματος Tiger. ΠΗΓΗ

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1943 η Henschel ενημερώθηκε από την υπηρεσία εξαγωγής πολεμικού υλικού του Ράιχ (AGK) ότι ένα άρμα Tiger θα παραδίδονταν στην Ιαπωνία από τα αποθέματα του στρατού, περίπου στις 10 Οκτωβρίου 1943. Το Tiger θα φορτώνονταν στο λιμάνι της πόλης Μπορντώ, μαζί με ένα Panther που θα παρέσχε η ΜΑΝ.

Στις 1 Οκτωβρίου 1943 η AGK ενημέρωσε τη Henschel ότι η τιμή ενός άρματος Tiger I E, πλήρες με πυρομαχικά, οπτικά, ασυρμάτους, πολυβόλα, κλπ., καθορίστηκε στα 300.000 μάρκα του Ράιχ, ενώ πρότεινε η τιμή πώλησης του στην Ιαπωνία να είναι 645.000 μάρκα του Ράιχ, χωρίς ασυρμάτους, πυρομαχικά, κλπ. Τα επιπλέον χρήματα θα κάλυπταν το κόστος μεταφοράς του άρματος στην Ιαπωνία με υποβρύχιο.

Στις 14 Οκτωβρίου 1943 καθορίστηκε ότι το άρμα που θα παραδίδονταν στην Ιαπωνία θα ήταν αυτό με αριθμό πλαισίου «250455». Αυτό δεν ήταν ένα καινούριο άρμα, αλλά ένα ανακατασκευασμένο διοικητικό (SdKfz 268) και συγκεκριμένα το πρώτο από δεκαοχτώ διοικητικά Tiger που θα μετατρέπονταν σε κανονικά από τα μέσα Οκτωβρίου 1943 στο Μαγδεμβούργο. Αυτά τα άρματα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και βρίσκονταν σε αποθήκευση, ήταν δε πλέον χωρίς χρήση αφού δεν προβλέπονταν στα οργανογράμματα των επιλαρχιών βαρέων αρμάτων.

Στις 16 Οκτωβρίου 1943 οι εργασίες στο άρμα είχαν ολοκληρωθεί και αυτό φορτώθηκε σε σιδηροδρομική πλατφόρμα για να μεταφερθεί στη Μπορντώ.

Στις 27 Οκτωβρίου 1943 το Tiger έφτασε στη Μπορντώ, μετά από πολλές καθυστερήσεις.

Νοέμβριος 1943, εξαιτίας της δυσμενέστερης εξέλιξης του πολέμου για τις δυνάμεις του Άξονα αποφασίστηκε να ανασταλεί η αποστολή των δύο γερμανικών αρμάτων με υποβρύχιο στην Ιαπωνία.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 1943 το Tiger επέστρεψε στο Μαγδεμβούργο για αποθήκευση.

Στις 14 Ιανουαρίου 1944 αποφασίστηκε το «ιαπωνικό» Tiger να συμπεριληφθεί σε αυτά που θα αποστέλλονταν στην 101η Επιλαρχία Βαρέων Αρμάτων των SS, για να συμπληρωθεί η δύναμη της. Φαίνεται ότι η ιαπωνική πλευρά δεν ενημερώθηκε γι΄ αυτήν την εξέλιξη.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1944 η Henschel & Sohn επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα 645.000 μάρκα του Ράιχ. Εκείνη την εποχή το εν λόγω Tiger βρίσκονταν στο πεδίο εκπαίδευσης του Mons Maisières, στο Βέλγιο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 ο γερμανικός στρατός σε έγγραφο του ανέφερε ότι μιας και η αποστολή του άρματος στην Ιαπωνία ήταν αδύνατη, αυτό θα παρέμενε στην κατοχή του γερμανικού στρατού υπό τη μορφή δανείου. Βέβαια, τον Σεπτέμβριο του 1944 το συγκεκριμένο άρμα είτε ήταν χτυπημένο σε κάποιο από τα πεδία των μαχών της Νορμανδίας, είτε είχε εγκαταλειφθεί στις όχθες του Σηκουάνα.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Matt Dederick, 15 Σεπτεμβρίου 2018, «The Tiger I Tank Purchased by Japan»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου