Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 12 Ιουλίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία επιτέθηκε σε σοβιετικές θέσεις στην Korukowka, που προστατεύονταν από αντιαρματική τάφρο. Ένα Tiger καταστράφηκε.

Η Επιλαρχία διέθετε 42 άρματα.

Tiger «242»
Το Tiger «242» της Επιλαρχίας έχει υποστεί πολλαπλά χτυπήματα στο μέτωπο και στο πλευρό και έχει απολέσει τον αριστερό λασπωτήρα. 

2./schwere Panzer-Abteilung 504

Ο Ουλαμός του Ανθυπολοχαγού Heim επιτέθηκε στην κατεύθυνση της Vittoria. Η ιταλική Μεραρχία «Νάπολη», εντός του τομέα της οποίας ενεργούσε ο Ουλαμός, «εξαερώθηκε».

12 Ιουλίου 1943
Οι επιχειρήσεις της αμερικανικής 7ης Στρατιάς στη Σικελία, την 11 και 12 Ιουλίου 1943. Η Vittoria βρίσκεται ΝΑ της Gela. ΠΗΓΗ

2./schwere Panzer-Abteilung 504
Tiger της Ίλης που καταστράφηκε τη 12η Ιουλίου 1943.

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Στις 05:30 η Ίλη μετακινήθηκε σε ένα δασύλλιο, όπου και παρέμεινε αρκετές ώρες. Στις 15:00 κατέλαβε θέσεις εξορμήσεως για να αντεπιτεθεί σε μία σοβιετική εισχώρηση. Η αποστολή της σε λίγο άλλαξε και έγινε επίθεση προς τα βόρεια.

Αφού κατέλαβε το Ύψωμα 260.8 διατάχθηκε να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει μία σοβιετική εισχώρηση ΝΔ του Verkhopenye. Τα πέντε Tiger της Ίλης αντιμετώπισαν σοβιετικές αντεπιθέσεις 2 χλμ. δυτικά του Verkhopenye. Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν τη νύχτα.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Την 12η Ιουλίου ο Κόκκινος Στρατός έριξε δύο σώματα αρμάτων εναντίων του ΙΙ Τεθωρακισμένου Σώματος των SS.

Στις 09:20 150 σοβιετικά άρματα με πεζικό και ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού επιτέθηκαν από την κατεύθυνση της Prokhorovka. Οι θέσεις του 2ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS διασπάστηκαν και τέσσερα από τα εφτά Panzer IV της Ίλης του Υπολοχαγού των SS von Ribbentrop, που βρίσκονταν στο Swch. Oktjabrskij, καταστράφηκαν. Τα εναπομείναντα τρία Panzer IV αναμίχθηκαν με τα επιτιθέμενα άρματα και κατέστρεψαν 14 με βολές σχεδόν εξ επαφής.

Τα Τ-34 συνέχισαν στον χώρο όπου βρίσκονταν το τεθωρακισμένο συγκρότημα της Μεραρχίας των SS «Leibstandarte» (2η Επιλαρχία Αρμάτων, 3ο Τεθωρακισμένο Τάγμα επί ημιερπυστριοφόρων), περίπου 2,5 χλμ. ΝΑ της Prokhorovka. Η ανταλλαγή των πυρών έγινε από μικρή απόσταση και η 2η Επιλαρχία κατέστρεψε 107 σοβιετικά άρματα, ενώ αλλά καταστράφηκαν εκ του συστάδην από τους γρεναδιέρους. Η Ίλη Tiger ενήργησε ως μέρος της 2ης Επιλαρχίας

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη επιτέθηκε δυτικά του Klutschi, αναχαίτισε μία σοβιετική αντεπίθεση και πέρασε τον ποτ. Psel. Συνέχισε την επίθεση της μέσω του Υψώματος 226.6 προς τα ΒΑ, 2 χλμ. ΝΔ του Poleshajew.

Το απόγευμα η Ίλη έφτασε στην οδό Beregovoye Kartashevka, που ήταν και το βορειότερο σημείο που έφτασαν στρατεύματα της Ομάδας Στρατιών «Νότου» κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Zitadelle».

Ο Ανθυπολοχαγός των SS Köhler, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση της Ίλης μετά τον θάνατο του Υπολοχαγού των SS Schröder την 8η Ιουλίου, σκοτώθηκε και τη διοίκηση της Ίλης ανέλαβε ο Ανθυπολοχαγός των SS Schüssler.


Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Michael Wittmann and the Waffen SS Tiger Commanders of the Leibstandarte in WWII, STACKPOLE BOOKS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου