Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 5 Ιουλίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η Επιλαρχία εισήλθε στη μάχη με 42 επιχειρησιακά Tiger.

Η 1η Ίλη επιτέθηκε στην κατεύθυνση Michailowka Staryi Gorod.


Staryi Gorod
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Staryi Gorod, ανατολικά του ποτ. Ντόνετς και ΒΑ του Belgorod. ΠΗΓΗ

Η 2η Ίλη καθηλώθηκε μέσα σε ναρκοπέδιο κοντά στη Michailowka, όπου όλα τα άρματα της υπέστησαν ζημιές.

Η 3η Ίλη προσπάθησε να διαβεί τον ποταμό Ντόνετς 7 χλμ. ΝΑ του Belgorod κοντά στο Solomino. Το απόγευμα κατέστη δυνατό να κατασκευαστεί πλωτή γέφυρα. Μία σοβιετική αντεπίθεση κοντά στο Razumnoye αποκρούστηκε και 34 Τ-34 καταστράφηκαν.

Solomino
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Solomino, (νότια του Belgorod) από όπου διάβηκε τον ποτ. Ντόνετς η 3η Ίλη. Με τον μπλε δείκτη επισημαίνεται η θέση του Razumnoye. ΠΗΓΗ

Ο Richard Freiherr von Rosen, ουλαμαγός της 3ης Ίλης, περιγράφει την εμπειρία του από την πρώτη μέρα της Επιχείρησης «Zitadelle»:

Richard Freiherr von Rosen
Στις 5 Ιουλίου στις 02:30 το γερμανικό πυροβολικό άνοιξε πυρ και το πεζικό πέρασε τον Ντόνετς με λέμβους εφόδους. Ο 2ος Ουλαμός έφτασε στην όχθη μαζί με τους άνδρες του μηχανικού και τα εκρηκτικά τους, που ανατίναξαν τις δύο όχθες του ποταμού. Σ΄ εκείνο το σημείο άνοιξε πυρ το ρωσικό πυροβολικό και οι όλμοι, επικεντρώνοντας στο σημείο διάβασης. Το Tiger του ουλαμαγού μπήκε στον ποταμό και το νερό έφτασε στα αλεξιβόρβορα. Το άρμα διέσχισε το ποτάμι και άρχισε να σκαρφαλώνει την αντίπερα όχθη. Όμως το έδαφος μετά την έκρηξη ήταν μαλακό και η πρόσφυση των ερπυστριών του άρματος αδύναμη. Το άρμα κόλλησε και δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να τραβηχτεί πίσω. Το συρματόσχοινο ρυμουλκήσεως έπρεπε να περαστεί στο άρμα κάτω από το νερό και υπό το συνεχές πυρ του σοβιετικού πυροβολικού. Τελικά, μετά από σκληρή προσπάθεια, έγινε δυνατό το άρμα να τραβηχτεί στην εγγύς όχθη.


Έτσι, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το μηχανικό να κατασκευάσει μία γέφυρα κατάλληλη για τα Tiger. Τα Tiger αναπτύχθηκαν κατά μήκος της όχθης, ενώ το πεζικό από την άλλη πλευρά αγωνίζονταν να διευρύνει το προγεφύρωμα χωρίς την υποστήριξη αρμάτων. Καταβάλλοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια οι άνδρες του μηχανικού ετοίμασαν τη γέφυρα σε πέντε ώρες. Νωρίς το απόγευμα της 5ης Ιουλίου ο 2ος Ουλαμός ήταν επιτέλους στην άλλη πλευρά και έτοιμος να περάσει μπροστά για να βοηθήσει το πεζικό, που είχε χύσει πολύ αίμα για να κρατήσει το προγεφύρωμα.

Ο Gerd Niemann, πυροβολητής στο Tiger «311», άρμα του ουλαμαγού του 1ου Ουλαμού της 3ης Ίλης, παρουσιάζει τη δικιά του εμπειρία από την πρώτη μέρα της Επιχείρησης «Zitadelle»:

Στις 02:00 τα άρματα ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν και τα πληρώματα συγκεντρώθηκαν για να λάβουν διαταγές. Με έναν φακό ο Υπολοχαγός Scherf διάβασε τη διαταγή για την επίθεση ανατολικά του Ντόνετς. Τριάντα λεπτά αργότερα, ταυτόχρονα με τις πρώτες βολές του πυροβολικού μας, τα Tiger έφθασαν στην όχθη του Ντόνετς. Το ποτάμι θα περνιόταν από έναν πόρο, όχι μακριά από το χωριό Solomino.

Είχαμε εξασκηθεί πολλές φορές σε αυτή τη φάση της Επιχείρησης στην αμμοδόχο στο Χάρκοβο. Ο 2ος Ουλαμός ηγούνταν της Ίλης, στη συνέχεια το άρμα του διοικητή της Ίλης, μετά ο 1ος Ουλαμός και τελευταίος ο 3ος. Πλησιάσαμε το σημείο διάβασης με αυτή τη διάταξη και το πρωί της 5ης Ιουλίου. Το Tiger «321», του Υπολοχαγού von Rosen ουλαμαγού του 2ου Ουλαμού της 3ης Ίλης, πλησίασε πρώτο το σημείο διάβασης. Τα άλλα άρματα αναπτύχθηκαν δεξιά κι αριστερά για να το καλύψουν. Το άρμα εισήλθε στο ποτάμι και οι υπόλοιποι παρακολουθήσαμε με μεγάλη ένταση τη διάβαση. Το άρμα αργά αλλά σταθερά πέρασε τον Ντόνετς, με το νερό να φτάνει μέχρι τα αλεξιβόρβορα. Όμως, όταν έφτασε στην αντίπερα όχθη δεν μπόρεσε να την ανέβει. Το έδαφος δεν ήταν αρκετά συνεκτικό. Το άρμα επέστρεψε.

Λίγο παραπάνω είχε κατασκευαστεί μία γέφυρα που χρησιμοποιούσε το 25ο Σύνταγμα Αρμάτων (7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία) για να περάσει. Θα μπορούσαμε άραγε να τη χρησιμοποιήσουμε και ΄μεις; Δυστυχώς, ήταν για οχήματα μέχρι 30 τόνων! Ένα νέο πέρασμα έπρεπε να βρεθεί για τα Tiger. Στο μεταξύ το ρωσικό πυροβολικό είχε μηδενίσει πάνω στο σημείο της διάβασης μας. Βλήματα και ρουκέτες έπεφταν ολόγυρα μας. Οι άνδρες του μηχανικού έπρεπε να δουλέψουν υπό τα πυρά του εχθρού.

Τα Tiger παρέμειναν διεσπαρμένα κατά μήκος της όχθης και ο ήλιος έλουζε τα ατσάλινα θηρία, κάνοντας φούρνο το εσωτερικό τους. Τραυματισμένοι πεζικάριοι που εκκενωνόταν από τη μάχη δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί τα Tiger δεν είχαν μπει ακόμη στον αγώνα.

Τελικά καταφέραμε να περάσουμε και μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα ήμασταν σε επαφή με τον εχθρό. «Ώρα 2, οχυρό – υψηλής εκρηκτικότητας!». Λειτουργούσα πλέον «αυτόματα». Τα πόδια μου πίεζαν το ποδόπληκτρο περιστροφής του πύργου, με το αριστερό μου χέρι έβαζα την απόσταση στα περισκόπιο και μετά με το ίδιο χέρι χειριζόμουνα τον χειροστρόφαλο περιστροφής του πύργου, ενώ με το δεξί τον χειροστρόφαλο ανύψωσης/καταβίβασης του πυροβόλου. «Είδον!», αφαίρεση της ασφάλειας! «Πυρ όταν είσαι έτοιμος!». Πίεζα το κομβίο πυροδότησης και ο στόχος εξαφανίζονταν σ΄ ένα σύννεφο καπνού. Ήταν επιτυχής η βολή; Ο Ανθυπολοχαγός Weinart δεν μου έδινε καθόλου χρόνο για να παρατηρήσω. Το άρμα ήδη κινούνταν και από το περισκόπιο μου έβλεπα μία άλλη εικόνα.

TZF 9b
Το περισκόπιο TZF 9b του πυροβολητή του Tiger. ΠΗΓΗ

Και έτσι συνεχίστηκε: βολή – σύννεφο καπνού – αλλαγή θέσης. Το Tiger ήταν διαρκώς σε κίνηση προς τ΄ αριστερά, προς τα δεξιά, μπροστά ή πίσω. Σύντομα δεν είχα ιδέα από ποια κατεύθυνση είχαμε έρθει. Σοβιετικοί στρατιώτες εμφανίστηκαν μπροστά μας. Ήμασταν μέσα σε κάποια αμυντική ζώνη. «Συζυγές!». Οι φιγούρες με τις καφετί στολές έβαλλαν εναντίον μας με υποπολυβόλα και τυφέκια. Κάποιοι τραβήχτηκαν προς τα πίσω κι άλλοι αναζήτησαν κάλυψη στο έδαφος. Δεν μπορούσαν να μας σταματήσουν. Όσοι δεν έπεσαν από τις ριπές του πολυβόλου συνθλίφτηκαν από το άρμα.

Στα δεξιά μας υπήρχε ένας σιτοβολώνας. Προσέξτε για αντιαρματικά πυροβόλα! Στον Υπολοχαγό Weinert είχε δοθεί η αποστολή να καταστρέψει κάποιον εχθρό εκεί. Το άρμα στράφηκε δεξιά. «Ώρα μία – 50 μ. υψηλής εκρηκτικότητας – ασφάλεια!». Κινηθήκαμε μπροστά με μεγάλη προσοχή, με το μέτωπο μου κολλημένο στην προμετωπίδα του περισκοπίου. Το μόνο που έβλεπα ήταν μίσχοι σιταριού. Και τότε μία λάμψη και ένα αδύναμο χτύπημα πάνω στη θωράκιση μας. Ταυτόχρονα μία έκρηξη σήκωσε ψηλά το χώμα 30 με 40 μ. μπροστά μας.

«Μπράβο, κατευθείαν στόχος!». Χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει είχα πιέσει το κομβίο της πυροδότησης του πυροβόλου. Ο γεμιστής γρήγορα έριξε ένα καινούριο βλήμα στον σωλήνα.

Το Tiger δέχτηκε επιπλέον βολές από το βάθος του σιτοβολώνα. Δεν είχαμε καταφέρει να δούμε αυτούς που μας έβαλλαν ακόμη. Ο γεμιστής δούλευε συνεχώς καθώς εγώ ακολουθούσα τις διαταγές του Υπολοχαγού Weinert. Πυρ, πυρ ξανά! Ο εχθρός δεν πρέπει να νομίσει ότι είναι ασφαλής!

Ένα δυνατό χτύπημα τράνταξε το άρμα. Ο Unteroffizier Kuhnert είπε κάτι σαν «διάτρηση!» και ο Obergefreiter Lehner φώναξε κάτι σαν «τραυματίστηκα!». Ο Υπολοχαγός Weinert με ηρεμία ρώτησε: «Κάτι ‘άλλο;» «Όχι κύριε Υπολοχαγέ!» «Τότε συνέχισε Kuhnert».

Όπως στο πεδίο εκπαίδευσης ο Υπολοχαγός Weinert κατεύθυνε το Tiger μέσα από τα χωράφια, προς ένα αντιαρματικό πυροβόλο. Αριστερά, δεξιά, αριστερά. Οι ερπύστριες συνέθλιψαν το πυροβόλο. Κατόπιν εξόντωσα το επόμενο αντιαρματικό πυροβόλο. Στη συνέχεια χάσαμε την ενδοεπικοινωνία μας, μαζί με το ηλεκτρικό μας σύστημα. Το άρμα συνέχισε. Ελαφρώς δεξιά, μόλις στα 50 μ. ένα άλλο αντιαρματικό πυροβόλο. Μία λάμψη και ένας δυνατός κρότος από το χτύπημα πάνω στον πύργο. Πριν προλάβω να καταλάβω τι γίνονταν ο Kuhnert είχε στρίψει το άρμα προς το αντιαρματικό πυροβόλο. Ήταν το τέταρτο που καταστρέψαμε. Όμως δεν την γλιτώσαμε. Μία βολή στα νώτα μας έβγαλε εκτός τον κινητήρα. Προσπάθησα να γυρίσω τον πύργο με τον χειροστρόφαλο. Εκείνη τη στιγμή ο Υπολοχαγός Weinert μου φώναξε: «Στοπ!». «Τι έγινε με το αντιαρματικό πυροβόλο;» ρώτησα εγώ. «Το κανόνισε ο Oberfeldwebel Rondorf». Άρα, δεν ήμασταν μόνοι μας. Η επιχείρηση «σιτοβολώνας» τέλειωσε. Ώρα για τσιγάρο και καθαρό αέρα.

Όμως, δεν συνέχισε έτσι. Σοβιετικά άρματα αναφέρθηκε ότι πλησίαζαν. Καταφέραμε να εκκινήσουμε τον κινητήρα με τη μανιβέλα. Καθώς κινούμασταν προς τα πίσω πατήσαμε νάρκη. Ευτυχώς, η ζημιά στο σύστημα κυλίσεως ήταν μικρή και τη φτιάξαμε γρήγορα. Έπειτα φτάσαμε σ΄ ένα χωριό που φλέγονταν (πιθανόν στο Razumnoye). Τα εχθρικά άρματα ήταν ευδιάκριτα. Απόσταση 1.200. Χρειάστηκα δύο βλήματα για να καταστρέψω το πρώτο από αυτά.

Το επόμενο Τ-34 κινούνταν με ταχύτητα και χρειάστηκε ο γεμιστής να γεμίσει τρία βλήματα.

Μετά από αυτό επήλθε ηρεμία. Η Ίλη τάχθηκε αμυντικά για τη νύχτα.

schwere Panzer-Abteilung 505

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 505
Η αποστολή της Επιλαρχίας ήταν να περάσει τον ποταμό Oka και να συνεχίσει προς το Podolyan και τα υψώματα ΝΑ αυτού.

Η επίθεση της Επιλαρχίας έφτασε στο Butyrki, όπου 42 T-34 καταστράφηκαν, και οδήγησε στην κατάρρευση της σοβιετικής 15ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων.

Ο διοικητής της 1ης Ίλης, Λοχαγός Riedesel, σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της Επιχείρησης.

Butyrki
Η Επιλαρχία ενήργησε υπό την 6η Μεραρχία Πεζικού και επιτέθηκε στις θέσεις της 15ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων. Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Butyrki, στη νότια όχθη του ποταμού Oka. ΠΗΓΗ: χάρτης 1, χάρτης 2

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Για τον σκοπό της Επιχείρησης «Zitadelle» είχε συγκροτηθεί στη Μεραρχία η 10η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία ανέλαβε το οργανικό Σύνταγμα Αρμάτων της Μεραρχίας και το 39ο Σύνταγμα με τα πρωτοεμφανιζόμενα άρματα Panther.

Η επίθεση στον τομέα της Μεραρχίας «Großdeutschland» άρχισε στις 04:00 με τη διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής. Πυκνά ναρκοπέδια απλώνονταν μπροστά από τους επιτιθέμενους και χρειάστηκε μέχρι τις 05:30 για να φτάσουν στο ρέμα της Gertsevka.

Στη συνέχεια της ημέρας το Σύνταγμα Αρμάτων «Großdeutschland» δεν κατάφερε να το διαβεί. Με το τέλος της ημέρας η Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά Tiger.

Großdeutschland
Στον δεύτερο χάρτη φαίνεται η επιθετική διάταξη της Ομάδας Στρατιών «Νότου». Από δυτικά προς τα ανατολικά φαίνονται το LII ΣΣ, το XLVIII Τεθωρακισμένο Σώμα και το ΙΙ Τεθωρακισμένο Σώμα των SS της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς. Στη συνέχεια της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς βρίσκονταν το Τμήμα Στρατιάς «Kempf». Η Μεραρχία «Großdeutschland» ενεργούσε υπό το XLVIII Τεθωρακισμένο Σώμα και ήταν ανεπτυγμένη μεταξύ της 3ης και της 11ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Επιτέθηκε μεταξύ των χωριών Gertsevka (μπλε κύκλος) και Butovo (κόκκινος κύκλος). ΠΗΓΗ: χάρτης 1, χάρτης 2

13./SS-Panzer-Regiment 1

Bykovka
Η διάταξη του ΙΙ Τεθωρακισμένου Σώματος των SS, από δυτικά προς τ΄ ανατολικά: το 315ο Σύνταγμα της 167ης Μεραρχίας Πεζικού, η Μεραρχία των SS «Leibstandarte», η Μεραρχία των SS «Das Reich» και η η Μεραρχία των SS «Totenkopf». Ανατολικότερα από το Σώμα των SS βρίσκονταν το Τμήμα Στρατιάς «Kempf». Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση της Bykovka. ΠΗΓΗ: χάρτης 1, χάρτης 2

Η Ίλη ήταν ανεπτυγμένη νότια της οδού TomarovkaBykovka. Στις 03:15 η Ίλη μαζί με τη Μοίρα Πυροβόλων Εφόδου (StuG III) άρχισαν την κίνηση τους προς τους χώρους εξορμήσεως τους.

Τα δύο συντάγματα τεθωρακισμένων γρεναδιέρων της Μεραρχίας των SS «Leibstandarte» άρχισαν την επίθεση τους στις 04:05 με Αντικειμενικό Σκοπό το Ύψωμα 220.5. και στη συνέχεια την Bykovka. Το Ύψωμα ήταν οχυρωμένο και προστατεύονταν από ναρκοπέδια και αντιαρματική τάφρο.

Η Ίλη Tiger κλήθηκε να διασπάσει τις εχθρικές θέσεις. Καθώς τα άρματα της Ίλης άρχισαν να κινούνται προς τα βόρεια δέχτηκαν τις βολές των εξαιρετικά παραλλαγμένων ρωσικών αντιαρματικών πυροβόλων.

Τα Tiger πέρασαν τη γραμμή των αντιαρματικών πυροβόλων και σε λίγο εμφανίστηκαν τα πρώτα Τ-34. Το άρμα του διοικητή της Ίλης κατέστρεψε δύο σοβιετικά άρματα, ενώ και τα άλλα Tiger είχαν επιτυχείς βολές.

Η κίνηση της Ίλης σταμάτησε μέχρις ότου το μηχανικό εκκαθαρίσει διαδρόμους μέσα στα ναρκοπέδια και ζεύξη την αντιαρματική τάφρο. Τα Tiger άρχισαν να ανεβαίνουν το Ύψωμα, αλλά δέχτηκαν σφοδρά πυρά από αντιαρματικά πυροβόλα και Τ-34 σε κάλυψη σκάφους. Αρκετά ακινητοποιήθηκαν, όμως μπορούσαν να συνεχίσουν να βάλλουν με το πυροβόλο τους. Ο διοικητής της Ίλης, Λοχαγός των SS Kling, αναγκάστηκε να αλλάξει τέσσερις φορές άρμα.

Με την υποστήριξη πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τα Tiger που μπορούσαν να κινηθούν, μαζί με πυροβόλα εφόδου και τους γρεναδιέρους του 2ου Συντάγματος των SS, στις 11:45, κατέλαβαν το Ύψωμα 220.5.

Αργά το απόγευμα η «Leibstandarte» κατέλαβε την Bykovka. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Ανθυπολοχαγός των SS Wittmann κατέστρεψε οχτώ άρματα και εφτά αντιαρματικά πυροβόλα.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη κατέστρεψε 23 σοβιετικά άρματα κοντά στο Beresoff. Δύο Tiger ακινητοποιήθηκαν από νάρκες.

8./SS-Panzer-Regiment 2
Το Tiger «S11» της Ίλης προσβάλλει επιτυχώς τον στόχο του. ΠΗΓΗ

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη επιτέθηκε επί της οδού Belgorod Gonki, μεταξύ των Υψωμάτων 216.6 και 225.9. Πέντε Tiger ακινητοποιήθηκαν από νάρκες.

9./SS-Panzer-Regiment 3
Το πλήρωμα του Tiger «914» της Ίλης, την 5η Ιουλίου 1943. ΠΗΓΗ

ΠηγέςTigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               The Combat History of schwere Panzer-Abteilung 503, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING 
               Michael Wittmann and the Waffen SS Tiger Commanders of the Leibstandarte in WWII, STACKPOLE BOOKS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου