Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 6 Ιουλίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η 1η Ίλη της Επιλαρχίας κατέλαβε τη Razumnoye.

Η 3η Ίλη, ενεργώντας υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 25ου Συντάγματος Αρμάτων, κινήθηκε κατά μήκος του ρέματος της Razumnoye προς την Generalovka. Ο διοικητής της Ίλης, Υπολοχαγός Scherf, τραυματίστηκε.
Generalovka
Η Επιλαρχία ενεργούσε υπό το Τμήμα Στρατιάς «Kempf», το οποίο ήταν αναπτυγμένο στο ανατολικό άκρο της επιθετικής διάταξης της Ομάδας Στρατιών «Νότου». Η 3η Ίλη της Επιλαρχίας πέρασε τον ποτ. Ντόνετς από το Solomino και έδωσε μάχη στη Razumnoye. Πάνω από τη Razumnoye περνά το ομώνυμο ρέμα, το οποίο οδηγεί στη Generalovka, η οποία επισημαίνεται με τον κόκκινο δείκτη. ΠΗΓΗ: χάρτης 1, χάρτης 2

schwere Panzer-Abteilung 505

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 505
Η 9η Στρατιά έριξε στον αγώνα τη 2η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, στην οποία τέθηκε υπό διοίκηση η Επιλαρχία.

Η Soborovka κατελήφθη και η Επιλαρχία επιτέθηκε στα υψώματα της Olkhovatka.

Soborovka
Την 6η Ιουλίου η 2η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, που επισημαίνεται με τον μπλε κύκλο, πέρασε από τις εφεδρείες μπροστά και ανέλαβε την 505η Επιλαρχία, που βρισκόταν στο Butyrki. Η Olkhovatka επισημαίνεται με το πορτοκαλί ορθογώνιο, ενώ η Soborovka με το κίτρινο. ΠΗΓΗ: χάρτης 1, χάρτης 2

13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Το πρωί η Ίλη κινήθηκε διαμέσου του Butovo προς το Ύψωμα 244.5. Στις 10:40 η 1η Επιλαρχία του Συντάγματος Αρμάτων «Großdeutschland» και το 39ο Σύνταγμα Αρμάτων (Panther) άρχισαν την επίθεση τους. Οι επιτιθέμενοι, περί τις 14:00, κατέλαβαν το Ύψωμα 241.1. Ακολούθησε σφοδρό πυρ από πενήντα αντιαρματικά πυροβόλα και 30 – 40 σοβιετικά άρματα σε κάλυψη σκάφους. Παρά ταύτα η επίθεση συνεχίστηκε και κατελήφθη το Ύψωμα 247.2.

Στο τέλος της ημέρας η Ίλη διέθετε τρία επιχειρησιακά Tiger.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η αποστολή της Μεραρχίας για την 6η Ιουλίου ήταν να διασπάσει τις οχυρωμένες σοβιετικές θέσεις ΝΑ του Jakovlevo, ενώ της Ίλης να καταλάβει το Ύψωμα 243.2.

Η επίθεση της Ίλης άρχισε από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι ο διοικητής της Ίλης, Λοχαγός των SS Kling, είχε καταφέρει ν΄ ανέβει στο Ύψωμα με τα τρία Tiger που μπορούσαν να κινηθούν.

Στις 13:15 οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν εναντίον του 1ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων των SS, από την κατεύθυνση του Jakovlevo. Την αντεπίθεση υποστήριζαν 38 άρματα. Η Ίλη Tiger συμμετείχε στη μάχη και κατέστρεψε οχτώ άρματα.

Ο Kling αποφάσισε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία και κατέλαβε τα υψώματα δυτικά της Prokhorovka.

Ένας στρατιώτης της Ίλης που εκτελούσε τα καθήκοντα του γεμιστή ανέφερε για την εμπειρία του από τις πρώτες δύο ημέρες της Επιχείρησης «Zitadelle» τα παρακάτω:

Η πρώτη και η δεύτερη μέρα της Επιχείρησης «Zitadelle»  υπήρξαν εξαιρετικά κοπιαστικές για τους γεμιστές. Έκανε φοβερή ζέστη και έπρεπε να φορτώσουμε τα άρματα με πυρομαχικά τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό σήμαινε ότι τρεις με τέσσερις φορές έπρεπε να απομακρύνουμε από τα άρματα τους κάλυκες και να φορτώσουμε 40 με 50 βλήματα. Θυμάμαι ότι κάποιοι γεμιστές έπρεπε να αντικατασταθούν για να αναπαυθούν. Ήμουν ένας από αυτούς.   

13./SS-Panzer-Regiment 1
Φόρτωση πυρομαχικών σε Tiger της Ίλης. ΠΗΓΗ

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της Μάχης η Ίλη κατέστρεψε πενήντα Τ-34, ένα KV-1,  ένα KV-2 και 43 αντιαρματικά πυροβόλα.

8./SS-Panzer-Regiment 2

Η Ίλη κατέστρεψε δώδεκα Τ-34 και ένα τεθωρακισμένο τραίνο κοντά στο Luchki.

Luchki
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Luchki, σε σχέση με το Belgorod στα νότια και την Prokhorovka στα βόρεια. Με το μαύρο βέλος δεικνύεται η θέση του Luchki σε γερμανικό χάρτη εξέλιξης των επιχειρήσεων της 6ης Ιουλίου 1943. ΠΗΓΗ: χάρτη 1, χάρτης 2

Ο Λοχαγός των SS Zimmermann
Ο Λοχαγός των SS Zimmermann, διοικητής της Ίλης στον πύργο του άρματος του «S01»διοικεί την Ίλη του.

9./SS-Panzer-Regiment 3

Η Ίλη ανανέωσε την επίθεση της στις 03:45 και στις 07:40 βρίσκονταν ΒΔ του Shopino (Το Shopino βρίσκονταν στο όριο μεταξύ 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς και Τμήματος Στρατιάς «Kempf»).

Το μεσημέρι η Ίλη έλαβε την αποστολή να επιτεθεί προς την κατεύθυνση του Luchki για να αποκατασταθεί η επαφή με τη Μεραρχία των SS «Das Reich».

9./SS-Panzer-Regiment 3
Tiger και StuG III της Μεραρχίας των SS «Totenkopf». ΠΗΓΗ 

Πηγές: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 
               Michael Wittmann and the Waffen SS Tiger Commanders of the Leibstandarte in WWII, STACKPOLE BOOKS 
               The History of Panzerregiment “Großdeutschland”, J.J. FEDOROWICZ PUBLISHING

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου