Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων: 8 Ιουλίου 1943

Το Ημερολόγιο των Τίγρεων


Οι Μονάδες των Tiger απέκτησαν μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και ίσως ακόμη μεγαλύτερη μετά απ΄ αυτόν. Το «Ημερολόγιο των Τίγρεων» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις τους μέρα με τη μέρα.


schwere Panzer-Abteilung 503

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 503
Η 1η Ίλη της Επιλαρχίας επιτέθηκε στο Melikhovo και στα υψώματα βόρεια από αυτό. Μόνο τέσσερα άρματα της Ίλης ήταν επιχειρησιακά.Melikhovo
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Melikhovo, ΒΑ του Belgorod. Το Τμήμα Στρατιάς «Kempf» κινούνταν προς τα ΒΑ για να προστατεύει το δεξιό πλευρό της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς. ΠΗΓΗ

Η 3η Ίλη επιτέθηκε διαμέσου: Krutoy LogBatratskaya Dacha Myasoyedovo - Sheino.

schwere Panzer-Abteilung 503
Οι διαδοχικές θέσεις διαμέσου των οποίων κινήθηκε η 3η Ίλη. ΠΗΓΗ

Ο Λοχαγός Burmester ανέλαβε τη διοίκηση της Επιλαρχίας, μετά τον τραυματισμό του Διοικητή της.

Ο Λοχαγός Burmester
Ο Λοχαγός Burmester, στο κέντρο, συνομιλεί με το προσωπικό του. ΠΗΓΗ

schwere Panzer-Abteilung 505

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 505
Τα τελευταία τρία επιχειρησιακά άρματα της Επιλαρχίας επιτέθηκαν στο Ύψωμα 274.5.

Η 3η Ίλη της Επιλαρχίας, η οποία μέχρι τότε συγκροτούνταν και εκπαιδεύονταν στη Γερμανία, κατέφθασε στον χώρο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ 5 και 8 Ιουλίου είκοσι Borgward IV της 312ης  Ίλης (Funklenk), που μετέφεραν ασύρματα ελεγχόμενα εκρηκτικά, κατάφεραν να καταστρέψουν ένα Τ-34, τρία αντιαρματικά πυροβολεία, τρία πυροβολεία και πολλά πολυβολεία. Τέσσερα Borgward IV καταστράφηκαν.

Borgward IV
Σε πρώτο πλάνο Borgward IV και στο βάθος βαρέοι κυνηγοί αρμάτων «Ferdinand».

schwere Panzer-Abteilung 508

Έμβλημα schw. Pz-Abt. 508
Η Μονάδα, που είχε ιδρυθεί στις 11 Μαΐου στη Γαλλία με προσωπικό από την 1η Επιλαρχία του 29ου Συντάγματος Αρμάτων, εξοπλίστηκε με άρματα Panther και επέστρεψε στο 29ο Σύνταγμα Αρμάτων ως η 1η Επιλαρχία του.

Στη συνέχεια η Μονάδα ιδρύθηκε εκ νέου, με οργανωτικό σκελετό από το 8ο Σύνταγμα Αρμάτων, στο Heilbronn (Βάδη – Βυρτεμβέργη) και μεταφέρθηκε στο Böblingen.13./Panzer-Regiment «Großdeutschland»

Από τις 05:30 η Ίλη επιτέθηκε επί της οδού SyrtsevoVerkhopenye. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίθεση στο Verkhopenye, το οποίο προστατεύονταν από αντιαρματικά πυροβόλα και άρματα σε κάλυψη σκάφους.

Verkhopen’ye
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Verkhopenye, σε σχέση με το Belgorod στα ΝΑ και την Prokhorovka στα ΒΑ. Με τον μπλε δείκτη επισημαίνεται η θέση του Butovo, όπου βρισκόταν η Μεραρχία «Großdeutschland» την πρώτη μέρα της Επιχείρησης «Zitadelle». ΠΗΓΗ

Στο τέλος της ημέρας η Ίλη διέθετε οχτώ επιχειρησιακά Tiger.

13./SS-Panzer-Regiment 1

Η Ίλη επιτέθηκε από την περιοχή του Teterevino προς Vessely, διαμέσου GryaznoyeΔύο άρματα έμειναν από ερπύστρια.

Η Ίλη κατέστρεψε σημαντικό αριθμό ταγμένων σοβιετικών αρμάτων στο Ύψωμα 224.5, ανατολικά της Kochetovka. Δύο Tiger ακινητοποιήθηκαν.

Kochetovka
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση της Kochetovka, ενώ με τον μπλε δείκτη η θέση του Teterevino. ΠΗΓΗ

Franz Staudegger
Σοβιετικά άρματα χρησιμοποίησαν την καμπή του ποταμού Psel για να βρεθούν στο Teterevino. Εκεί είχε καταφθάσει ο SS-Unterscharführer Franz Staudegger με το βεβλαμένο Tiger «1322». Ο Staudegger κατέστρεψε 17 σοβιετικά άρματα και στη συνέχεια άλλα πέντε, όταν οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να εισέλθουν για δεύτερη φορά.

Η σοβιετική δύναμη αποχώρησε και ο Staudegger με την πράξη αποσόβησε έναν σημαντικό κίνδυνο.

Εκείνη την ημέρα η Ίλη συνολικά κατέστρεψε σαράντα δύο Τ-34 και τρία Μ-3 Lee.9./SS-Panzer-Regiment 3

Το Σύνταγμα Αρμάτων της Μεραρχίας των SS «Totenkopf» συγκεντρώθηκε κοντά στο Gonki. Το μεσημέρι αποκρούστηκε σοβιετική αντεπίθεση από την κατεύθυνση Wissloje Ternowka. Ο Υπολοχαγός των SS Schröder σκοτώθηκε από αντιαρματικό τυφέκιο καθώς ήταν έξω από τη θυρίδα του και έβαλλε σε ρωσικό πεζικό με το υποπολυβόλο του. Ο Ανθυπολοχαγός των SS Köhler ανέλαβε τη διοίκηση της Ίλης. Η Ίλη διέθετε πέντε επιχειρησιακά άρματα.

Gonki
Με τον κόκκινο δείκτη επισημαίνεται η θέση του Gonki, μεταξύ Belgorod (νότια) και Prokhorovka (βόρεια), ενώ με τον κόκκινο κύκλο η θέση της περιοχής Visloye Ternovka. ΠΗΓΗ

Πηγή: Tigers in Combat I & II, STACKPOLE BOOKS 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου