Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πίνακας του HUBE

Hans Hube
Ο Hans-Valentin Hube γεννήθηκε το 1890 και σκοτώθηκε στις 21/4/1944 σε αεροπορικό ατύχημα. Ο Hube εισήλθε στον στρατό το 1909 και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός πεζικού το 1910. Το 1936 έγινε διοικητής της σχολής πεζικού και το 1939 διοικητής του 3ου Συντάγματος Πεζικού. Τον Ιούνιο του 1940 ανέλαβε τη διοίκηση της 16ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας ενώ το 1942 του ανατέθηκε το XIV Τεθωρακισμένο Σώμα Στρατού. Ο Hube απέκτησε καλή φήμη ως διοικητής τεθωρακισμένων στο ανατολικό μέτωπο. Το καλοκαίρι του 1943 βρέθηκε στη Σικελία και στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους επέστρεψε στο ανατολικό μέτωπο ως διοικητής της 1ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς.

Ο Hube, ως διοικητής Στρατιάς, προσπαθώντας να πείσει τον Χίτλερ να του παραχωρήσει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, πέρα από το άκαμπτο «ούτε ένα βήμα πίσω», του έστειλε μία μελέτη [1] όπου εξηγούσε ότι δεν μπορούσε ότι ίσχυε στο στρατηγικό επίπεδο να ισχύει μέχρι το τακτικό και μέχρι τον τελευταίο ομαδάρχη. Για να καταστήσει το επιχείρημα του περισσότερο ευκρινές ο Hube έφτιαξε έναν πίνακα που τον βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα.


Από την πλευρά μου θα ήθελα να επισημάνω ότι ο συνδυασμός στρατηγικής και τακτικής άμυνας οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε τέλμα και στη χειρότερη σε βαριά ήττα.

Σημειώσεις

[1] Department of the Army, MS# P-082 Study of Tactics Employed in the Russian Campaign. (Carlisle, Army War College: Foreign Military Studies Department 1950).