Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Μία Νύχτα σε Ένα Κουρδικό Φυλάκιο

Μία Νύχτα σε Ένα Κουρδικό Φυλάκιο


Ο δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ Adryel Talamantes περνά μία νύχτα με τους Κούρδους στο μέτωπο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και μεταφέρει την εμπειρία του στον ιστότοπο War is Boring.


Ο δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ Adryel Talamantes περνά μία νύχτα με τους Κούρδους στο μέτωπο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και μεταφέρει την εμπειρία του στον ιστότοπο War is Boring.

Κατά μήκος ενός τμήματος της ερήμου, περίπου 20 μίλια από την πόλη του Κιρκούκ στο ιρακινό Κουρδιστάν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπάρχει ένα σχετικά άγνωστο μέτωπο του πολέμου απέναντι στο ΙΚ.

Ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις μάχες στη Μοσούλη και στη Ράκκα η μικρή πόλη Tawuq παραμένει άγνωστη. Έξω από την πόλη φυλάκια των Peshmerga –πάνω σε μικρά τεχνητά υψώματα- εκτείνονται αρκετές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο. Οι συγκρούσεις διεξάγονται σχεδόν καθημερινά.

Οι άνδρες που βρίσκονται σε αυτά τα φυλάκια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Κουρδιστάν απέναντι στο ΙΚ. Οι δρόμοι και οι λεωφόροι στο Κουρδιστάν είναι γεμάτοι με εικόνες των στρατιωτών Peshmerga που έγιναν μάρτυρες στην υπηρεσία της πατρίδας τους, καταδεικνύοντας την υψηλή εκτίμηση που αυτή η κοινωνία έχει προς αυτούς που διακινδυνεύουν τα πάντα για να προστατέψουν το νεαρό τους έθνος.



Μία στενή ουδέτερη ζώνη, δύο χιλιόμετρα πλάτος, ξεχωρίζει τις κουρδικές γραμμές από τα χωριά που κατέχονται από το ΙΚ στην άλλη πλευρά. Τα φυλάκια των Peshmerga επανδρώνονται από 15 – 25 άνδρες.

Οδηγώντας προς το φυλάκιο όπου θα κατέλυα για τη νύχτα με τον Υπολοχαγό Salam και τη διμοιρία του περάσαμε ένα αμυντικό ανάχωμα 4,5 μ. ύψος που φτιάχτηκε για να καλύπτει τον χωματόδρομο από τους ελεύθερους σκοπευτές. Περνώντας από κάθε θέση εισπράξαμε χαιρετισμούς από τους στρατιώτες και βλέμματα περιέργειας από τους σκύλους φύλακες.

Οι νεαροί άνδρες που επάνδρωναν τα όπλα του φυλακίου φαινόταν γερασμένοι και μας πρόσφεραν τσάι και τσιγάρα. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα δύο φορτηγά του ΙΚ γεμάτα με μαχητές τους επιτέθηκαν. Οι Κούρδοι κατέστρεψαν το ένα όχημα και ανάγκασαν το άλλο να υποχωρήσει. Θεωρούσαν πιθανό ότι τη νύχτα θα δέχονταν επίθεση ξανά.



Καθώς ο ήλιος έδυε μπορούσαμε να δούμε τα φώτα να ανάβουν στα κτήρια που βρίσκονταν στην περιοχή που ελέγχει το ΙΚ. Ο σκύλος του φυλακίου, ο Boyboy, έπαιζε στα πόδια μας. Η περίμετρος του φυλακίου φωτίστηκε έντονα όταν οι γεννήτριες μπήκαν μπροστά αλλά πέρα από τα 100 μ. η θέα της ουδέτερης ζώνης χάνονταν στο σκοτάδι.

Η γεννήτρια που έδινε ρεύμα στο φυλάκιο έσβησε κάποιες φορές τη νύχτα ρίχνοντας μας στο σκοτάδι και απομένοντας μόνο με το φεγγάρι για φωτισμό. Το έδαφος στην ουδέτερη ζώνη με τους λόφους και τις πλαγιές ευνοεί αυτόν που θέλει να διεισδύσει αφανώς και επιτεθεί αιφνιδιαστικά.

Οι Peshmerga δεν είχαν συσκευές νυχτερινής οράσεως και στηρίζονταν σε ένα ζευγάρι κιάλια ελπίζοντας να εντοπίσουν κάποια κίνηση και να συνεγερθούν έγκαιρα. Από μία θέση μάχης που έβλεπε προς τον εχθρό ο Salam κατεύθυνε τους άνδρες να καταλάβουν τις θέσεις μάχης στην περίμετρο του φυλακίου για το υπόλοιπο της νύχτας.



Ο Salam (27 ετών) είναι από τη Halabja, τον τόπο όπου το 1988 οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν πραγματοποίησαν τη χημική τους επίθεση. Και οι τρεις αδερφοί του είναι Peshmerga. Τον Φεβρουάριο του 2017 ένας από αυτούς τραυματίστηκε στη μάχη στη Zagra αρκετά μίλια μακριά.

Οι περισσότεροι Peshmerga είναι οπλισμένοι με ΑΚ-47, που μπορεί να είναι κινεζικής, ρουμανικής ή ρωσικής κατασκευής. Εκτός από τα τυφέκια τους μερικές μονάδες έχουν ελαφρά πολυβόλα ΡΚΜ, παλιά βαριά πολυβόλα Dushka, χειροβομβίδες και κινεζικά RPG. Συχνά οι Peshmerga αγοράζουν τα πυρομαχικά τους.

Ο στρατιώτης Wasam Nawzad (27 ετών) μου έδωσε ένα κινεζικό ΑΚ-47. «Σ΄ αρέσει το Καλασνίκοφ;» με ρώτησε. Στον νυχτερινό ουρανό μπορούσαμε να ακούσουμε ελικόπτερα να περνούν – πιθανόν αντιτρομοκρατικές μονάδες και ειδικές δυνάμεις που επέστρεφαν από αποστολές αναγνώρισης σε περιοχές που κρατούνται από το ΙΚ.

Η αποθήκη πυρομαχικών του φυλακίου.

Ο θύλακας που ελέγχουν οι τρομοκράτες είναι τελείως αποκομμένος. Στο κέντρο του βρίσκεται η πόλη Hawija. Έχει αναφερθεί ότι η «Συμμαχία κατά του ΙΚ» σχεδιάζει να επιτεθεί εκεί μετά την απελευθέρωση της Tal Afar. Αυτές οι δύο πόλεις συγκροτούν τις τελευταίες περιοχές ισχυρής αντίστασης του ΙΚ στο Ιράκ.

Πληροφοριοδότες στις γύρω περιοχές ενημέρωσαν τους Peshmerga ότι μαχητές του ΙΚ σχεδίαζαν να επιτεθούν στη θέση μας. Κάποιοι από τους στρατιώτες στα φυλάκια έχουν συγγενείς στην άλλη πλευρά και αυτοί οι γενναίοι πολίτες συχνά τους παρέχουν πληροφορίες.

Μετά από πολλές ώρες δύο οχήματα εμφανίστηκαν στο αδύναμο φεγγαρόφωτο. Κινούνταν αργά στις ρεματιές και πλησίαζαν το φυλάκιο μας. Ήταν δύο το πρωί. Οι Peshmerga διαφωνούσαν για το οχήματα ώσπου στο τέλος συμφώνησαν.



Οι στρατιώτες έβαλαν μερικές τροχιοδεικτικές βολίδες προς τα οχήματα, τα οποία συνέχιζαν να πλησιάζουν. Τότε οι Peshmerga έβαλλαν με το Dushka που ήταν εγκατεστημένο στην καρότσα ενός ημιφορτηγού. Τώρα τα οχήματα υποχώρησαν. Ο στρατιώτης Yadgar Kurkey (23 ετών) φαινόταν αποσβολωμένος από τη σύντομη ενέργεια. Καθώς άλλοι ήταν σκοποί αυτός ξάπλωσε σε ένα τραπέζι στο κέντρο του φυλακίου και κοιμήθηκε στην κρύα νύχτα.

Το πρωί ένας εφευρετικός στρατιώτης άναψε έναν ναργιλέ. Μια αίσθηση ηρεμίας κατέλαβε το μέτωπο καθώς οι περισσότεροι στρατιώτες πήγαν για ύπνο, ένας χρησιμοποίησε ένα RPG τυλιγμένο με μία κουβέρτα για μαξιλάρι. Καθώς μάζευα τα πράγματα μου αρκετοί στρατιώτες ετοιμάζονταν επίσης να πάρουν την άδεια τους από το φυλάκιο και να περάσουν κάποιο χρόνο με τις οικογένειες τους. Ήταν ανακουφισμένοι που είχαν επιβιώσει άλλη μία περίοδο στο μέτωπο.

Αρκετές ημέρες μετά την αναχώρηση μου ο Yadgar μου έστειλε μία ανατριχιαστική υπενθύμιση των κινδύνων που είχαμε αντιμετωπίσει εκείνη τη νύχτα. Το ελεγχόμενο από το ΙΚ πρακτορείο ειδήσεων Amaq δημοσίευσε ένα βίντεο από ένα φυλάκιο της περιοχής που είχε καταληφθεί από το ΙΚ. Ένας Κούρδος στρατιώτης φαίνεται να εκτελείται από τους τζιχαντιστές που φώναζαν «Allah akbar».

Τρεις Κούρδοι στρατιώτες αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν εκείνη τη νύχτα. Σύντομα τα πρόσωπα τους θα είναι ορατά σε όλο το Κουρδιστάν, γινόμενοι έτσι αθάνατοι στα μάτια του λαού τους ως υπερασπιστές του ελεύθερου κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου