Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η Εμπιστοσύνη Είναι Ζητούμενο Μεταξύ Αράβων και Κούρδων στη Ράκκα

Η Εμπιστοσύνη Είναι Ζητούμενο Μεταξύ Αράβων και Κούρδων στη Ράκκα


Μια σειρά επιθέσεων και δολοφονιών στη Ράκκα και στην Deir ez-Zor έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Αράβων και Κούρδων. -Της Mona Alani στο AL MONITOR


Στη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ έχουν εστιάσει την πολιτική τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και στη συγκράτηση του Ιράν. Όμως, η αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, που καθοδηγείται από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και κυριαρχούμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, είναι τόσο ισχυρή, όσο ισχυρός είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της, δηλαδή οι αραβικές περιοχές της Ράκκα και της Deir ez-Zor, που ταλαιπωρούνται από περιστατικά ασφαλείας και έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει ακόμη με το ΙΚ.

Η μάχη εναντίον του ΙΚ στη Hajin, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, και διεξάγεται κυρίως από κουρδικές δυνάμεις, υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ, φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με τη "Συμμαχία κατά του ΙΚ" περίπου 2.000 μαχητές του ΙΚ που βρίσκονταν στην περιοχή της Deir ez-Zor περιορίστηκαν μεταξύ Hajin και ιρακινών συνόρων, μια περιοχή που αποτελεί λιγότερο από το 1% της έκτασης που έλεγχε κάποτε το ΙΚ. Στις 14 Δεκεμβρίου το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι το τελευταίο σημαντικό οχυρό του ΙΚ, η πόλη Hajin, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Συμμαχίας. Στοιχεία του ΙΚ συνεχίζουν να ελέγχουν κάποια χωριά στην περιοχή.

Ο δικηγόρος Daham al-Monandi al-Khalil είπε στο Al-Monitor ότι το ΙΚ έχει περιοριστεί σε μερικούς αφανείς θύλακες σε κάποια χωριά και πόλεις στην περιοχή της Deir ez-Zor. Παρά τη συρρίκνωση του, όμως, το ΙΚ έχει αποδειχθεί ικανό να αντεπιτίθεται, ακόμη και κάτω από την αεροπορική ομπρέλα του παρέχει η Συμμαχία στο SDF. Την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου το ΙΚ σκότωσε πενήντα μαχητές του SDF στην περιοχή της Deir ez-Zor.

Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν στα τέλη Οκτωβρίου η Τουρκία βομβάρδισε το Kobani και το Tell Abyad, αναγκάζοντας τους μαχητές του SDF να εγκαταλείψουν το μέτωπο με το ΙΚ και να μετακινηθούν βόρεια.

Μια άλλη πρόκληση αφορά τις σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό. Ο Iyad al-Karaba, κάτοικος της Deir ez-Zor, είπε στο Al-Monitor: «Το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και το SDF στην Deir ez-Zor είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τον τοπικό, αραβικό, πληθυσμό, ο οποίος βλέπει τους Αμερικανούς ως εισβολείς και δεν είναι πρόθυμος να συμβάλλει δίνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες του ΙΚ».

Το ΙΚ έχει καταφέρει να διατηρήσει αφανείς πυρήνες στη Ράκκα. Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου ο Σεΐχης Bashir Falsal Huwaidi, της ισχυρής οικογένειας Afadala, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη γι΄ αυτή τη δολοφονία. Μια βδομάδα μετά, βόμβα εξερράγη σε αυτοκίνητο, δίπλα στο αρχηγείο του Abu Jassim al-Raqawi, ηγέτη του SDF, και στις 27 Νοεμβρίου, μία άλλη βόμβα εξερράγη κοντά στα γραφεία του «Κινήματος για το Μέλλον», που σχετίζεται με το SDF.

Ο Σεΐχης Mohamad Nour Theeb, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ράκκα, είπε στο Al-Monitor: «Το ΙΚ διεξάγει την τελευταία του μάχη για την επιβίωση του, γι΄ αυτό και χτυπάει σκληρά». Είπε επίσης ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Η πόλη, όμως, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο, σε μία συνέντευξη στο Al-Monitor, η Leyla Mustapha, συν-δήμαρχος στη Ράκκα, παραπονέθηκε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, το 95% της οποίας έχει καταστραφεί. Εξήντα γέφυρες και 27 σχολεία έχουν εξαερωθεί και το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το σύστημα υγείας έχουν καταρρεύσει. Η Mustapha εκτίμησε ότι το κόστος για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου σε μία μόνο οδό είναι περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Τα προβλήματα της πόλης, πέρα από τις πράξεις του ΙΚ, προσθέτουν στην ένταση μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Σύμφωνα με πηγές από την πόλη, οι Κούρδοι δεν εμπιστεύονται πλήρως τους Άραβες που συνεργάστηκαν με το ΙΚ, ενώ οι Άραβες πιστεύουν ότι οι Κούρδοι βρέθηκαν να μονοπωλούν την εξουσία σε περιοχές όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αραβική, όπως στην Ράκκα και στην Deir ez-Zor.

Ένας ακτιβιστής από τη Ράκκα είπε, ανώνυμα, στο Al-Monitor: «Οι Άραβες έχουν πολύ λίγη επιρροή στις αποφάσεις που παίρνονται στην πόλη. Ακόμη και στην Deir ez-Zor το στρατιωτικό συμβούλιο δεν έχει πραγματική δύναμη.».

Η Ράκκα διοικείται από ένα τοπικό συμβούλιο υπό τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, που εκτείνεται στη ΒΑ Συρία. Το συμβούλιο της Ράκκα ενεργεί υπό δύο συν-δημάρχους, την Κούρδα Mustapha και τον Άραβα Abed al-Mehbach.

Ένταση, επίσης, προκαλείται από τον παραγκωνισμό των Αράβων διοικητών μέσα στο SDF. Ο Khalil είπε ότι είναι συγκεχυμένο το μέλλον των Αράβων διοικητών, όπως του Abou Issa, ο οποίος διοικούσε την παραστρατιωτική οργάνωση «Liwaa Thuwar Raqqa».

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει το κλίμα στη Ράκκα και στην Deir ez-Zor καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος για ξένες επεμβάσεις. Το ΙΚ αξιοποιεί τις διασυνδέσεις του στις αραβικές γειτονιές για να στοχοποιήσει την κουρδική ηγεσία του SDF και να δείξει ότι επικρατεί ακόμη το χάος.

Στο μεταξύ, το καθεστώς του Προέδρου Άσαντ διατηρεί την έμμεση επιρροή του σε αραβικές περιοχές στην ανατολική Συρία χάρη στις σχέσεις του με ντόπιες φυλές. «Ντόπιοι φύλαρχοι με επιρροή, όπως ο Nawaf al-Bashir, μένουν στη Δαμασκό και ο λόγος τους περνάει στην Deir ez-Zor και στη Ράκκα», είπε ο Karaba και υπογράμμισε ότι το ΙΚ και το καθεστώς Άσαντ είναι οι δύο δυνάμεις με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές τις δύο αραβικές περιοχές.

Η Τουρκία, επίσης, προσπαθεί να έχει λόγο, μέσω των αραβικών της διασυνδέσεων στη Ράκκα και στην Deir ez-Zor. Σύμφωνα με τον Khalil η Άγκυρα, με το βλέμμα στο μέλλον, επιδιώκει να ενώσει φυλάρχους που έχουν σχέση με τις παραπάνω περιοχές και ζουν στην Τουρκία και χρηματοδοτεί υπόγειες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Οι επενδύσεις, που είναι ουσιώδεις για τη σταθεροποίηση της περιοχής, δεν έχουν φανεί στη Ράκκα και στην Deir ez-Zor. Όμως, στις 5 Δεκεμβρίου ο ιστότοπος Kurdistan 24 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 325 εκ. δολάρια από μέλη της Συμμαχίας. Σύμφωνα με το άρθρο, τα χρήματα θα διατεθούν για τη «σταθεροποίηση και την ανακούφιση περιοχών που απελευθερώθηκαν από το ΙΚ στη ΒΑ Συρία».

«Τα χρήματα είναι πολύ αναγκαία, όπως και οι δουλειές και οι υπηρεσίες στις αραβικές περιοχές», είπε ο Karaba. «Χρειαζόμαστε ένα success story που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Κούρδων και Αράβων.».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου