Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο Προσπαθεί να Καθησυχάσει τους Κούρδους της Συρίας

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο Προσπαθεί να Καθησυχάσει τους Κούρδους της Συρίας


Με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να έχει περιοριστεί σε λίγα χιλιόμετρα στη Συρία, το Πεντάγωνο ελπίζει το SDF να βοηθήσει στην αμερικανική αποχώρηση. –Του Jack Detsch στο AL MONITOR


Η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μία παραμένουσα δύναμη στη Συρία έχει προσωρινά καθησυχάσει τους Κούρδους, που δημόσια είχαν εκφράσει την πιθανότητα να αναζητήσουν προστασία στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το SDF (Syrian Democratic Force) μπορεί να αρχίσει να διασπάται, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις αμερικανικές προθέσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μία ειρηνευτική δύναμη 200 ατόμων, στη Συρία, «για κάποιο χρονικό διάστημα», μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση. Την Παρασκευή, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση ανέβασαν το νούμερο του προσωπικού σε 400 και το Πεντάγωνο είπε ότι οι αμερικανικές μονάδες θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ της βάσης στην al-Tanf, στα σύνορα με το Ιράκ, και στη ΒΑ Συρία για να προστατέψουν τους Κούρδους, που είναι η κύρια δύναμη του SDF, από τουρκική επίθεση.

«Αμερικανικές δυνάμεις, περίπου διακοσίων ατόμων, θα παραμείνουν στη ΒΑ Συρία ως μέρος μιας πολυεθνικής δύναμης», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sean Robertson. «Ανεξάρτητα από αυτές, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν παρουσία στην ai-Tanf, στη νότια Συρία. Πολυεθνική δύναμη παρατήρησης και επιτήρησης θα δημιουργηθεί κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, που, μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις, θα διατηρήσει τη σταθερότητα και θα αποτρέψει την αναγέννηση του ΙΚ στη Συρία.».

Η παρουσία στην al-Tanf, που βρίσκεται ιππαστί του ιρανικού άξονα εφοδιασμού στη Συρία, θα είναι μόνο αμερικανική, είπε ο Robertson, προσθέτοντας ότι η αμερικανική αποχώρηση «θα συνεχιστεί σχεδιασμένα και συντονισμένα».

«Στη ΒΑ Συρία εξετάζουμε μία ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων», όπου οι ΗΠΑ θα ενεργούν με περίπολα, είπε ο Robertson. Η ζώνη ασφαλείας, είπε, είχε προταθεί αρχικά από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το CNN ανέφερε, την Παρασκευή, ότι μία δύναμη «παρακολούθησης και επιτήρησης» στη συριακή ζώνη ασφαλείας θα αριθμεί μεταξύ 800 και 1.500 αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ είπε στο Al-Monitor ότι η απόφαση ήταν μια «καλή ιδέα» και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να προβάλλουν αεροπορική ισχύ στη ΒΑ Συρία, προς το παρόν. Όμως, οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, ενώ ετοιμάζονται να εκδιώξουν το ΙΚ από το τελευταίο του στήριγμα στην ανατολική Συρία.

Το Πεντάγωνο σχεδίαζε να ενσωματώσει το SDF στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, είπε ο νέος διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Kenneth McKenzie στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στο Al-Monitor αυτόν τον μήνα ότι το SDF χρειάζεται ακόμη αμερικανική εκπαίδευση για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια ήττα του ΙΚ.


Παρά τις δάφνες του πιο ικανού στρατιωτικού συνεργάτη των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, το SDF «ακόμη εξαρτάται πάρα πολύ» από την αμερικανική αεροπορική ισχύ για να επιτεθεί στο ΙΚ και έχει περιορισμένες δυνατότητες όλμων και πυροβολικού, είπε ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου άμυνας σε δημοσιογράφο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο ίδιος, είπε, ότι το SDF είναι «επίμονοι μαχητές, με έναν βαθμό βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως πεζικάριοι».

Ειδικοί που μίλησαν στο Al-Monitor είπαν ότι δεν είναι πεπεισμένοι πως το κουρδικό YPG, που ηγήθηκε των μαχών για την ανακατάληψη της Ράκκα, θα θελήσει να ενσωματωθεί σε μονάδες που θα υπερασπίζονται αραβικές πόλεις εναντίον της πιθανότητας να αναγεννηθεί το ΙΚ.

«Στο τέλος της ημέρας αυτό το σχέδιο ήταν των ΗΠΑ και της Συμμαχίας εναντίον του ΙΚ. Όμως αυτός δεν είναι ο βασικός σκοπός των Κούρδων της Συρίας», είπε η Linda Robinson, ερευνήτρια στο RAND. «Δεν υπήρχε σχεδιασμένη στρατηγική εξόδου που να αναγνώριζε το βασικό γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας νοιάζονται για τη δική τους περιοχή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αμφισβητήσει τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα του SDF καθώς προχωρούσε βαθύτερα στην κοιλάδα του Ευφράτη πέρσι. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στον δημοσιογράφο Hassan Hassan ότι οι Κούρδοι ηγέτες «δεν ήταν πρόθυμοι» να πολεμήσουν στην επαρχία Deir ez-Zor, μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ερωτήματα παραμένουν για το εάν τα αραβικά και κουρδικά στοιχεία του SDF θα μπορέσουν να παραμείνουν μαζί. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Al-Monitor συνέστησε την προσοχή στο ότι το SDF δεν είναι «μονολιθικό στη δομή του» και ο φατριασμός μεταξύ του κυρίαρχου κουρδικού YPG και των Αράβων θα μπορούσε να περιπλέξει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο ίδιος είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα μπορέσουν να αποσυρθούν με ασφάλεια εάν το SDF διαλυθεί. Σε μια ιδανική κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, το SDF θα μπορούσε, τελικά, να ενσωματωθεί στα τοπικά συμβούλια ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο έχει δημόσια προειδοποιήσει το SDF να μην ερωτοτροπεί με το καθεστώς Άσαντ εάν ελπίζει σε αμερικανική υποστήριξη. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, Αντιστράτηγος Paul LaCamera, προειδοποίησε αυτή τη βδομάδα ότι στοιχεία του SDF που επιδίωκαν να κλείσουν συμφωνία με τον Άσαντ δεν θα έχουν πλέον αμερικανική υποστήριξη.

Όμως, η Ilham Ahmed, συν-επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του SDF, είπε στο Al-Monitor, κατά τη διάρκεια επισκέψεως της στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενθαρρύνει το SDF να συζητήσει με τον Άσαντ. Η Ahmed ήταν στο Λονδίνο αυτή τη βδομάδα αναζητώντας υποστήριξη από Βρετανούς αξιωματούχους, αλλά η επίσκεψη της χάθηκε μέσα στον κυκεώνα της τρέχουσας βρετανικής πολιτικής.

Μέλη του SDF που μίλησαν στο Al-Monitor τον προηγούμενο μήνα είπαν ότι η αμερικανική αεροπορία έχει αποτρέψει πιθανές επιθέσεις εναντίον του, όπως στην Αφρίν, όπου οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις σε αμάχους πέρσι ανάγκασαν τους Κούρδους μαχητές να αποχωρήσουν αφότου είχαν διώξει το ΙΚ από εκεί.

Ακόμη και εάν η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ολοκληρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τον Απρίλιο, οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Μεταξύ 27 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου η Συμμαχία διεξήγαγε 179 επιθέσεις εναντίον στόχων του ΙΚ, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου