Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πολεμικά Παιχνίδια…!

Πολεμικά Παιχνίδια…!


Η νέα τεχνολογία εισέρχεται στη σύγκρουση Τουρκίας - Κούρδων ανταρτών και οι Τούρκοι στρατιώτες θα πρέπει να θυσιάσουν τα smartphones τους προς χάριν της ασφάλειας. –Του Metin Gurcan στο AL MONITOR


Μπορεί είναι λίγο περίεργο, αλλά σε πολλούς στρατιώτες αρέσει να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας… τους στρατιώτες!

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε πρόσφατα μία διαταγή που προειδοποιεί ότι Κούρδοι αντάρτες μπορούν να αποκτούν πληροφορίες για τις θέσεις των Τούρκων στρατιωτών από μία διαδικτυακή εφαρμογή ενός πολεμικού παιχνιδιού.

Η διαταγή αφορούσε κυρίως τις μονάδες του τουρκικού στρατού και της στρατοχωροφυλακής που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Έλεγε ότι το ΡΚΚ στην Τουρκία και το YPG στη βόρεια Συρία επικοινωνούν μέσω του παιχνιδιού «Playerunknowns Battlegrounds» (PUBG). Η εφαρμογή αυτή, από τον κινεζικό τιτάνα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Tencent, είναι πολύ δημοφιλής στην Τουρκία και χρησιμοποιείται για να αποφεύγεται ο ηλεκτρονικός εντοπισμός του τηλεφώνου του παίκτη.

Η διαταγή επεσήμανε ότι στο PUBG η θέση του παίκτη εντοπίζεται. Οι αντάρτες του ΡΚΚ μπαίνοντας σε chat rooms αποκτούν επαφή με Τούρκους στρατιώτες – πρώτα για να παίξουν και να μιλήσουν και μετά για να συλλέξουν πληροφορίες για τις μονάδες τους, τα προσωπικά τους στοιχεία και τα πιθανά επιχειρησιακά τους σχέδια.

Η διαταγή, επίσης, απαιτεί από τις μονάδες να απαγορεύσουν αυτά τα παιχνίδια, ως μέτρο αντικατασκοπείας.

Για να προληφθεί η διαρροή πληροφοριών στους κληρωτούς του τουρκικού στρατού απαγορεύεται να χρησιμοποιούν smartphones. Τους επιτρέπεται μόνο να χρησιμοποιούν απλά τηλέφωνα, σε συγκεκριμένες ώρες. Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση smartphones για τους συμβασιούχους λοχίες, τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς. Απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούν σε κρίσιμες τοποθεσίες και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, αν και αυτό δεν εφαρμόζεται με αυστηρότητα.

Οπότε, προφανώς, οι Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε κρίσιμα σημεία στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας με τα smartphones τους, όταν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στο PUBG κάθε παίκτης επιδιώκει να σκοτώσει όλους τους άλλους. Το παιχνίδι αρχίζει με εκατό παίκτες (πολλοί από τους οποίους θεωρείται ότι είναι δημιουργήματα του παιχνιδιού). Όλοι οι παίκτες αρχίζουν με τις ίδιες συνθήκες, πέφτοντας με αλεξίπτωτο σε μια περιοχή που επιλέγουν, χωρίς τίποτα στην κατοχή τους. Στη συνέχεια οι παίκτες αποκτούν όπλα, εξοπλισμό και προμήθειες από διάφορες τοποθεσίες και επιδιώκουν, ο καθένας, να είναι ο τελευταίος που θα μείνει όρθιος. Ακόμη, μπορούν να παίξουν μόνοι τους ή να συνασπιστούν σε ομάδες των δύο ή των τεσσάρων.

Το παιχνίδι αποκτιέται για 90 τουρκικές λίρες (περίπου 16$). Οι παίκτες μπορούν να οργανώσουν αγώνες στους οποίους έχουν φωνητική επικοινωνία. Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση το ΡΚΚ ή το YPG. Συμμετέχουν συχνά σε αυτούς τους αγώνες που οργανώνουν οι Τούρκοι στρατιώτες και επιδιώκουν να τους αντιμετωπίσουν για να αποκτήσουν φωνητική επαφή μαζί τους.

Στο YouTube υπάρχουν πολλά βίντεο με περιεχόμενο από το PUBG. Υπάρχουν κλιπς που έχουν φτιαχτεί από Τούρκους εθνικιστές, ενώ άλλα που έχουν φτιαχτεί από συμπαθούντες το ΡΚΚ.

Το PUBG είναι τόσο δημοφιλές στον τουρκικό στρατό, που το Youtube έχει βίντεο με Τούρκους στρατιωτικούς που παίζουν το παιχνίδι.

Φαίνεται ότι πρέπει να συνηθίσουμε τη ψηφιοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ. Καθώς και οι δύο προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες ο αγώνας τους μεταφέρεται και στα chat rooms και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης; Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν αυτή η νέα τάση θα ‘έχει κάποια επιρροή. Γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο ο ρωσικός στρατός επέβαλλε περιορισμούς στη χρήση των smartphones και απαγόρευσε στους στρατιώτες να ανεβάζουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των selfies.

Πηγές του τουρκικού στρατού είπαν στο Al-Monitor ότι υπάρχει η σκέψη για απαγόρευση των smartphones σε όσους είναι στην ενεργό υπηρεσία. Επίσης, ότι ο τουρκικός στρατός ψάχνει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια των πληροφοριών, στα μέτρα αντικατασκοπείας και στους τρόπους ενίσχυσης του ηθικού των στρατευμάτων. Στις σημερινές συνθήκες, εάν απαγορευτεί η επαφή των στρατιωτών με τις οικογένειες τους, ως μέτρο αντικατασκοπείας, το ηθικό τους μπορεί εύκολα να πέσει. Στην εποχή της ψηφιοποίησης των ένοπλων συγκρούσεων  ο τουρκικός στρατός, όπως όλοι, πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να λύσει την ευαίσθητη αυτή εξίσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου