Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ρωσικές Δυνάμεις θα Υπερασπιστούν τη Manbij «Τη Στιγμή που θα Φύγουν οι Αμερικανοί»

Ρωσικές Δυνάμεις θα Υπερασπιστούν τη Manbij «Τη Στιγμή που θα Φύγουν οι Αμερικανοί»


Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij και Ρώσοι διοικητές έχουν συμφωνήσει προφορικά για το ποιος θα υπερασπιστεί τη Manbij μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, και η Τουρκία δεν είναι μέρος της εξίσωσης. –Της Amberin Zaman στο AL MONITOR


Ρωσικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν τη διεκδικούμενη πόλη της Manbij, με τον κατά πλειοψηφία αραβικό πληθυσμό, στη βόρεια Συρία, απέναντι στην Τουρκία, εάν και όταν φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις, κατόπιν προφορικής συμφωνίας, που συνήφθη, πριν δύο μέρες, μεταξύ Ρώσων διοικητών και του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij, σύμφωνα με πληροφορίες του Al-Monitor.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Al-Monitor ο συνεπικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου, Mohamed Mustafa, είπε: «Ρώσοι διοικητές μας είπαν πριν δύο μέρες ακριβώς ότι τη στιγμή που οι Αμερικανοί θα φύγουν θα αναπτυχθούν κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής (που διαχωρίζει τη Manbij από την περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που ελέγχεται από την Τουρκία). Μας είπαν ότι αν οι Αμερικανοί φύγουν αύριο εμείς θα πάρουμε τη θέση τους».

Ο Mustafa, που είναι γνωστός με το πολεμικό προσωνύμιο Abu Adel, είπε ότι η αλλαγή θα είναι εύκολη επειδή μόλις 500 μ. διαχωρίζουν τις αμερικανικές δυνάμεις έξω από τη Manbij και τους Ρώσους, μαζί με τον συριακό στρατό, στην Arima. Το Al-Monitor επιβεβαίωσε αυτόν τον ισχυρισμό καθώς χρειάστηκαν 5΄ οδήγησης από την αμερικανική θέση μέχρι τη συριακή και τη ρωσική βάση, που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, με τις σημαίες τους εμφανείς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στρατιωτικού Συμβουλίου, Sherwan Darwish, είπε: «Προτιμούμε τους Αμερικανούς. Θέλουμε να μείνουν και είπαμε στους Ρώσους ότι δεν υπάρχει ζήτημα να έρθουν μέχρι να φύγουν οι Αμερικανοί».

Η ρωσική δέσμευση ήρθε εν μέσω συνεχών απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα ενεργήσει στρατιωτικά εναντίον του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij, εξαιτίας της συμμαχίας του με το κουρδικό YPG. Η Τουρκία θέλει το Στρατιωτικό Συμβούλιο και ο πολιτικός του βραχίονας να εκκαθαριστούν από όλα τα στοιχεία του YPG, λέγοντας ότι η παρουσία τους παραβιάζει τις αμερικανικές δεσμεύσεις ότι το YPG θα αποσύρονταν ολοκληρωτικά μόλις η Manbij ανακτώνταν από το Ισλαμικό Κράτος, τον Αύγουστο του 2016. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij αρνείται ότι το YPG συνεχίζει να έχει κάποια επιρροή στις υποθέσεις της πόλης.

Ο Σεΐχης Farouk al-Mash, συνεπικεφαλής του νομοθετικού συμβουλίου της Manbij, είπε στο Al-Monitor, στις 11 Μαρτίου: «Το YPG δεν υπάρχει στη Manbij. Αυτό είναι ψέμα. Η Τουρκία προσπαθεί αν σπείρει έχθρα μεταξύ των φυλών μας και μεταξύ Αράβων και Κούρδων και να αποσταθεροποιήσει τη Manbij, αλλά δεν θα πετύχει».

Ο Mash συνέχισε: «αν μας επιτεθούν θα πολεμήσουμε».


Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις οι ΗΠΑ συμφώνησαν τον Ιούνιο του 2018 σε έναν οδικό χάρτη με την Άγκυρα που επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εκτελούν κοινές περιπολίες με τις αμερικανικές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής και να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των μελών των συμβουλίων για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την παρουσία μελών του YPG. Η Τουρκία θέλει να μπει μέσα στην πόλη και να υψώσει τη σημαία της πριν την 31η Μαρτίου, την ημέρα των δημοτικών εκλογών, πράγμα που θα βοηθούσε τον Ερντογάν να τραβήξει εθνικιστικές ψήφους. Όμως, η διοίκηση της Manbij είναι αναφανδόν εναντίον της εισόδου της Τουρκίας ή του παραστρατιωτικού συμμάχου της FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός). «Το μόνο που θα φέρουν θα είναι χάος, δεν τους θέλουμε», είπε ο Mash.

Τον Ιανουάριο, η διοίκηση της Manbij υπέβαλε στους Αμερικανούς τα ονόματα των 171 ατόμων που αποτελούν τα δύο συμβούλια της πόλης. Οι Αμερικανοί τα διαβίβασαν στους Τούρκους. Ο Mustafa είπε ότι οι Τούρκοι απαίτησαν 67 από αυτούς να φύγουν γιατί υποτίθεται ότι είχαν σχέσεις με το YPG. «Ήμασταν σε αυτή τη λίστα», είπε ο Darwish δείχνοντας τον Mustafa. Και οι δύο είναι κουρδικής καταγωγής. Οι Αμερικανοί απέρριψαν την τουρκική απαίτηση. «Είπαν στους Τούρκους απλώς ότι η Manbij θα καταρρεύσει», είπε ο Darwish.

Οι Τούρκοι μετά παρουσίασαν μία λίστα με 13 ονόματα, Αράβων και Κούρδων. Οι Darwish και Mustafa δεν ήταν σε αυτή τη λίστα. Αλλά, πολλά σημαντικά άτομα της πόλης ήταν. Από αυτούς δέκα απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντα τους, αλλά οι τουρκικές απειλές δεν σταμάτησαν. Την Κυριακή, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αλεξανδρέττα, ο Ερντογάν ορκίστηκε να καθαρίσει τα τουρκικά σύνορα από «όλους τους τρομοκράτες αρχίζοντας από τη Manbij».

Ο FSA είναι ανεπτυγμένος κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής και συνεχίζει να βάλλει εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij. Ο Darwish είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά σε μία τέτοια περίπτωση την προηγούμενη βδομάδα, όταν οι αντάρτες του FSA συνέχισαν να βάλλουν τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι εκείνοι επεσήμαναν την παρουσία τους με μία φωτοβολίδα. Ο Darwish πιστεύει ότι η συνεχής παρενόχληση έχει σκοπό την κόπωση των Αμερικανών και την αποχώρηση τους από τη Manbij.

Ο Darwish είπε ότι η Manbij είναι σημαντική για πολλούς λόγους. «Όποιος κατέχει τη Manbij κατέχει το Χαλέπι. Είναι σημαντική για το εμπόριο και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε. «Γι΄ αυτό όλοι θέλουν να την ελέγξουν».

Οι φόβοι για μια τουρκική εισβολή μεγάλωσαν όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, τις επόμενες 30 ημέρες. Περίπου 300 στρατιώτες του συριακού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην Arima, πλησίον της Manbij, ως απάντηση στην έκκληση του YPG για βοήθεια απέναντι σε μια τουρκική επίθεση. Από τότε ο Τραμπ έχει πει ότι 400 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία και ο Mustafa λέει ότι μέχρι τώρα δεν έχει δει σημάδια αποχώρησης των Αμερικανών από τη Manbij.

Αλλά, ο ίδιος συνέχισε, εάν φύγουν, δυνάμεις του συριακού και του ρωσικού στρατού «σίγουρα» θα μπουν μέσα.

Όλοι οι ηγέτες της Manbij, με τους οποίους μίλησε το Al-Monitor, είπαν ότι προτιμούν το καθεστώς Άσαντ από την Τουρκία, αλλά θα ήταν καλύτερα να έμεναν οι Αμερικανοί. Τις ίδιες απόψεις ακούσαμε και στο πολυσύχναστο παζάρι της Manbij. Ο 20χρονός Άραβας Hussam Abdul, που πουλάει έπιπλα, είπε: «Φοβόμαστε το καθεστώς Άσαντ γιατί θα αναγκαστούμε να κάνουμε τη στρατιωτική μας θητεία, αλλά το προτιμάμε από τους Τούρκους ή τον FSA. Αν έρθουν αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Manbij».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου