Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Το Αντάρτικο στην Αφρίν

Το Αντάρτικο στην Αφρίν


Άγνωστο, ίσως, στους περισσότερους, εδώ και δέκα μήνες, από την κατάληψη της Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, διεξάγεται εκεί ένα σκληρό αντάρτικο, που αφήνει το αποτύπωμα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. –Του Alexander McKeever στο bell¿ngcat.


Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», τον Μάρτιο του 2018, το αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη της Αφρίν, που κατοικείτο από κουρδικούς πληθυσμούς, από τον τουρκικό στρατό και τον σύμμαχο του FSA (Free Syrian Army). Το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών του YPG και του YPJ, και πάνω από 100.000 κάτοικοι, έφυγαν προς τα ανατολικά, στην παρακείμενη περιοχή Shahba, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της τουρκικής επίθεσης. Από τότε η περιφέρεια της Αφρίν κυβερνάται από ένα μωσαϊκό υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτικών θεσμών και μια ποικιλία παραστρατιωτικών φραξιών, που είναι πάντα έτοιμες να αλληλοσκοτωθούν. Αυτή η κατακερματισμένη κατάσταση από πλευράς ασφαλείας έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ευρέως διαδεδομένων κατηγοριών για κλοπές, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφές πολιτισμικών μνημείων και τεράστιες δημογραφικές αλλοιώσεις που επιβάλλονται από την Τουρκία.

Χάρτης της Αφρίν και των γύρω περιοχών. Συριακή αντιπολίτευση = πράσινο, YPG/YPJ = κίτρινο, συριακός στρατός = κόκκινο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το YPG, μαζί με πολλές άλλες ομάδες, διεξάγει αντάρτικο εδώ και δέκα μήνες. Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό τακτικών, που περιλαμβάνουν επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), ενέδρες, απαγωγές και εκτελέσεις, που μεταδίδονται σε εσωτερικά και διεθνή ακροατήρια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αποσαθρώσουν τον τουρκικό έλεγχο και να σηματοδοτήσουν την επιμονή τους στον αγώνα και την ικανότητα τους να χτυπήσουν.


Πριν την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» η Αφρίν, ως επί το πλείστον, είχε αποφύγει τη βαρβαρότητα και την καταστροφή που είχαν υποφέρει μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας τα προηγούμενα οχτώ χρόνια. Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ είχαν αποχωρήσει μετά την έναρξη της συριακής εξέγερσης, αφήνοντας την περιοχή στο κουρδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (PYD) και στις πολιτοφυλακές του, YPG και YPJ. Από τότε, ένα de facto σύμφωνο μη επίθεσης με το καθεστώς επέτρεψε στην Αφρίν να αποφύγει τους βομβαρδισμούς που ρήμαζαν τις περιοχές που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση.

Η σχετική ηρεμία προσέλκυσε εσωτερικούς πρόσφυγες, με τον αριθμό τους να εκτιμάται μέχρι και στις 100.000. Όμως η έλλειψη αρκετών κατοικιών και καταλυμάτων οδήγησε πολλούς από αυτούς να συνεχίσουν για την Τουρκία ή και αλλού. Πριν τον πόλεμο, σε απογραφή του 2004, ο πληθυσμός της Αφρίν ήταν 172. 000 και αποτελούνταν κυρίαρχα από σουνίτες Κούρδους, με μικρές γκετοποιημένες ομάδες Γιαζίντι, προτεσταντών χριστιανών και σουνιτών Αράβων.

Η περιοχή της Αφρίν που ελέγχονταν από το YPG φαίνεται με κίτρινο, με τα κόκκινα βέλη φαίνεται η επίθεση του 2016 εναντίον των ανταρτών στο βόρειο Χαλέπι, που φαίνονται με πράσινο.

Μάχες ανάμεσα στο YPG και σε κοντινές παραστρατιωτικές ομάδες της αντιπολίτευσης ξέσπασαν το 2016, καθώς το YPG εκμεταλλεύτηκε επίθεση του συριακού στρατού για να καταλάβει θέσεις στην περιοχή Shahba. Η επέκταση του YPG σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους, συνέπεσε με την κατάρρευση των συνομιλιών της τουρκικής κυβέρνησης με το ΡΚΚ και ώθησε την Τουρκία να αλλάξει τις προτεραιότητες της στη Συρία. Από την υποστήριξη της αντιπολίτευσης με στόχο την ανατροπή του Άσαντ πέρασε στην κατευθείαν επέμβαση στο βόρειο Χαλέπι για να απωθήσει το YPG.

Το έμβλημα του κέντρου ΜΜΕ του YPG.

Η παρακολούθηση των γεγονότων που συμβαίνουν στην Αφρίν από τον Μάρτιο και μετά είναι περίπλοκη, εξαιτίας των χαοτικών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν και των έντονα πολωμένων τοπικών ΜΜΕ που τα αναφέρουν.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στις επιθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει τρεις οργανώσεις που αντιμάχονται τον τουρκικό στρατό και τις φράξιες του συμμαχικού του FSA, αν και υπάρχουν πολλές επιθέσεις που δεν έχουν διεκδικηθεί από κανέναν. Αν αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει από Κούρδους αντάρτες ή είναι αποτέλεσμα των συγκρούσεων των φραξιών του FSA ή είναι δολοφονίες που έχουν παραγγελθεί από την Idlib, είναι δύσκολο να διακριθεί.

Οι τρεις οργανώσεις στις οποίες θα επικεντρωθούμε είναι το ίδιο το YPG, η «Οργή των Ελαιών» (Ghadab al-Zaytoun GaZ) και οι «Απελευθερωτικές Δυνάμεις της Αφρίν» (Hȇzȇn Rizgarya Efrȋnȇ - HRE). Τουλάχιστον τρεις άλλες αντι-FSA οργανώσεις έχουν εμφανιστεί δημόσια αυτή την περίοδο. Όμως, αυτές έχουν διεκδικήσει λίγες μόνο επιθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται επιθέσεις σε δημόσιους χώρους που προκάλεσαν τους θανάτους αμάχων. Έχουν κατηγορηθεί από το PYD ότι είναι κατασκευάσματα της τουρκικής ΜΙΤ και έχουν αποκηρυχθεί από το YPG.

Το έμβλημα της Ghadab al-Zaytoun GaZ.

Συνολικά, το YPG, η GaZ και η HRE έχουν αναλάβει την ευθύνη για 220 επιθέσεις, από τα τέλη Μαρτίου 2018 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019. Σχεδόν οι μισές από αυτές έλαβαν χώρα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας το υψηλότερο σημείο της ανταρτικής δραστηριότητας.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων κάθε οργάνωσης διαφέρουν μεταξύ τους. Η δραστηριότητα του YPG, για μέρος της οποίας υπάρχει οπτικό υλικό, έλαβε χώρα μέσα στα όρια της περιφέρειας της Αφρίν και έχει παραμείνει αδρανής από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η οργάνωση Ghadab al-Zaytoun, η ύπαρξη της οποίας ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018, ενεργεί στην Αφρίν και στο βόρειο Χαλέπι, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ελέγχεται από τον FSA. Έχει διεκδικήσει και επιθέσεις στην Idlib, όμως η εγκυρότητα αυτού του ισχυρισμού είναι συζητήσιμη. Η GaZ έγινε διαβόητη για τις αμφιλεγόμενες απαγωγές και εκτελέσεις μελών του FSA και ύποπτων συνεργασίας με την κατοχική δύναμη. Αυτό είναι και το σημείο που διαχωρίζει τις πρακτικές της GaZ με τις πρακτικές του YPG.

Το έμβλημα της Hȇzȇn Rizgarya Efrȋnȇ - HRE.

H Hȇzȇn Rizgarya Efrȋnȇ είναι η πιο πρόσφατη από τις ανταρτικές οργανώσεις. Η ύπαρξη της ανακοινώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 και συνέπεσε με την παύση των επιθέσεων του YPG και τη μείωση των επιθέσεων της GaZ. Αντίθετα με τις άλλες δύο η HRE χρησιμοποιεί συχνά Αντιαρματικά Κατευθυνόμενα Βλήματα (Α-Τ Κ/Β) στις επιθέσεις της, με την περιοχή Shahba που ελέγχεται από το PYD να είναι ο χώρος εκτοξεύσεως των βλημάτων. Η HRE εκτέλεσε 33 επιθέσεις από τις 18 Δεκεμβρίου, κάνοντας τους τελευταίους δύο μήνες τους πιο δυναμικούς μετά το καλοκαίρι.

Όλες οι επιθέσεις στην Αφρίν και στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στο διάστημα Μάρτιος 2018 – Ιανουάριος 2019, YPG = κίτρινο, GaZ = μπλε, HRE = πράσινο.

Υπάρχει η άποψη ότι η GaZ και η HRE είναι οργανώσεις «βιτρίνα» του YPG. H υπόθεση αυτή βασίζεται στις ομοιότητες που έχουν μεταξύ τους στην περιοχή επιχειρήσεων, στις τακτικές και στη ρητορική. Ως προηγούμενο αναφέρεται η σχέση μεταξύ των «Γερακιών της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) και του ΡΚΚ στην Τουρκία, όπου το πρώτο εμφανίζεται ως «βιτρίνα» του δεύτερου και χρησιμοποιείται συνήθως για να επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους και να προσφέρει στο ΡΚΚ τη δυνατότητα να το αρνείται.

Ενώ η GaZ στοχοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τους παραστρατιωτικούς, η δημοσιοποίηση από μέρους της βίντεο με εκτελέσεις, είναι μία δραστηριότητα με την οποία το YPG δεν θέλει να σχετισθεί. Από την άλλη, η ομοιότητα στις τακτικές και στη γεωγραφία δίνουν αξιοπιστία στη θεωρία της «οργάνωσης βιτρίνας». Σε κάθε περίπτωση οριστική απάντηση στο ζήτημα δεν μπορεί να δοθεί εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για την ηγεσία και τα μέλη. Στη παρούσα μελέτη το YPG, η GaZ και η HRE θα θεωρούνται ξεχωριστές οντότητες.

Η περιοχή Sherawa, ΝΑ της Αφρίν.

Πέρα από μία κεντρική κοιλάδα, στην οποία ρέει ο ποταμός Αφρίν, η περιφέρεια είναι λοφώδης και γεμάτη ελαιώνες. Η Αφρίν διαιρείται σε εφτά υποπεριφέρειες, οι τρεις πολυπληθέστερες από τις οποίες είναι η Αφρίν, η Jandaris και η Rajo. Στη ΝΑ γωνία της Αφρίν βρίσκεται η βραχώδης προέκταση της περιοχής Jebel al-Simeon (Όρος Συμεών), που είναι γνωστή στους ντόπιους ως Sherawa. Υπάρχουν πολλές γραφές αυτού του ονόματος όχι μόνο όταν μεταφέρεται από τα αραβικά στα αγγλικά, αλλά και από την κουρδική διάλεκτο Kurmanji στα αραβικά. Κάποιες πόλεις έχουν άλλο όνομα στα κουρδικά και άλλο στα αραβικά εξ αιτίας της προσπάθειας αραβοποίησης που έγινε τη δεκαετία του 1970.

Ανταρτικές επιθέσεις κατά περιοχή.

Η υποπεριφέρεια της Αφρίν, ως η μόνη γειτνιάζουσα με την περιοχή Shahba που ελέγχεται από το PYD, έχει δεχθεί την πλειονότητα της ανταρτικής δραστηριότητας από τον Μάρτιο. Μεγάλο μέρος αυτών των επιθέσεων έχουν συμβεί στη Sherawa, υπονοώντας συχνές διεισδύσεις ανταρτών από τη Shahba. Η HRE και το YPG δραστηριοποιούνται έντονα στη Sherawa, διεκδικώντας το 38% και 22% των επιθέσεων αντίστοιχα, η GaZ ενεργεί κυρίως γύρω από την Jandaris, στη Rajo και στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Όλες οι ανταρτικές επιθέσεις από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018 η γεωγραφία του αντάρτικου μετατοπίστηκε προς τα ανατολικά, επισημαίνοντας τη σημασία της Sherawa. Εκεί που η υποπεριφέρεια της Αφρίν και η περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» λάμβαναν το 53% των επιθέσεων, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 70%. Στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» η κατά 20% αύξηση της ανταρτικής δραστηριότητας δεν οφείλεται σε επιθέσεις της GaZ, αλλά στις επιθέσεις με Α-Τ Κ/Β από τη HRE, που βάλλει από τη Shahba, πέρα από τα όρια της περιοχής της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Επιθέσεις των ανταρτών κατά τύπο.

Οι πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες στην Αφρίν είναι ενέδρες με IED στο πλευρό του δρόμου, που αποτελούν το 50% όλων των περιστατικών. Το YPG, η GaZ και η HRE χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μέθοδο χωρίς κάποια αναγνωρίσιμη διαφορά στις πρακτικές τους.

Επίθεση της HRE με IED, στην περιοχή Sherawa, στις 15/1/2019.

Επίθεση της HRE με IED, στην περιοχή Sherawa, στις 15/1/2019.

IED χρησιμοποιούνται τόσο σε κατοικημένες περιοχές, όσο και στην ύπαιθρο, με το περισσότερο οπτικό υλικό να προέρχεται από τη δεύτερη περίπτωση, στην οποία ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετείται στα πλάγια του δρόμου και πυροδοτείται με τηλεχειρισμό, καθώς το όχημα περνάει.

Επίθεση της GaZ με IED, στην πόλη της Αφρίν, στις 23/1/2019.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί, επίσης, τοποθετούνται σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που είναι σταθμευμένα δίπλα σε στατικούς στόχους, όπως σε πρόσφατη επίθεση της GaZ, στην πόλη της Αφρίν, στις 21/2/2019. Για αυτού του είδους τις επιθέσεις υπάρχει λιγότερο οπτικό υλικό, απ΄ ότι για τις άλλες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η διεκδίκηση της επίθεσης επιβεβαιώνεται από φιλο-ανταρτικά μήντια.

IED που βρέθηκε από τον FSA στην περιοχή Sherawa, στις 17/10/2018.

IED αποσυναρμολογημένες από τον FSA στην περιοχή Sherawa, στις 5/7/2018.

Ομάδες του FSA συχνά βρίσκουν και αφοπλίζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανεβάζοντας εικόνες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υλικά για την κατασκευή αυτών των συσκευών έχουν ανακαλυφθεί σε γιάφκες του YPG.

Ενώ, οι επιθέσεις με IED συμβαίνουν κυρίως τη μέρα, οι ενέδρες στον δρόμο συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα. Συνήθως τις διενεργούν ένας ή δύο ένοπλοι με σιγαστήρα και ένας ακόμη με κάμερα για να καταγράψει το συμβάν. Συνήθως και οι ένοπλοι έχουν κάμερες τοποθετημένες στο κεφάλι τους.

Ενέδρα της CaZ, στην περιφέρεια της Αφρίν, στις 16/8/2018.

Ενέδρα του YPG, στην υποπεριφέρεια της Bulbul, στις 6/9/2018.

Ενέδρα του YPG, στην υποπεριφέρεια της Rajo, στις 20/9/2018.

Οι αντάρτες επιχειρούν να σταματήσουν το όχημα πυροβολώντας τον οδηγό και τους επιβάτες από απόσταση, στη συνέχεια βιντεοσκοπούν τα θύματα και αποσύρουν τα πτώματα από το όχημα. Συνήθως κάποιος αντάρτης θα βγάλει το πορτοφόλι κάποιου θύματος για να δείξει στην κάμερα την ταυτότητα του. Τα βίντεο συχνά ξεκινούν και τελειώνουν με ένα χαρτί όπου αναγράφεται ο τόπος και η ημερομηνία της επίθεσης, για επιβεβαίωση.

Ενέδρα της CaZ, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στις 18/8/2018.

Από αυτά που φαίνονται για τα όπλα που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις, αυτά είναι τοπικής προέλευσης, αλλά δεν είναι γνωστό αν προέρχονται από αποθέματα στη Shahba ή από την περιοχή του SDF στη Manbij και μεταφέρθηκαν μέσα από περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ ή αν δόθηκαν κατευθείαν από ανθρώπους του Άσαντ.

Ενέδρα της CaZ, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στις 8/5/2018.

Ενέδρα του YPG, στην υποπεριφέρεια της Bulbul, στις 24/8/2018.

Σε ένα βίντεο του YPG, τον Σεπτέμβριο, στο βόρειο Αφρίν, ο άνδρας στη φωτογραφία, πάνω, φαίνεται να φέρει την παραλλαγή που είναι συνήθης για το YPG, ενώ σε ένα βίντεο του Αυγούστου, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», ο οπλοφόρος της CaZ φορά μαύρα ρούχα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι διαφορές οφείλονται στην τοποθεσία των επιθέσεων ή στη διαφορετική οργάνωση, καθώς η χαμηλή ευκρίνεια των περισσότερων βίντεο καθιστά τη μελέτη αυτών των στοιχείων δύσκολη.

Οπλισμός και πυρομαχικά που βρέθηκαν σε νεκρούς αντάρτες του YPG, στην περιοχή Sherawa, στις 8/9/2018.

Γιάφκα όπλων στην περιφέρεια της Αφρίν, στις 27/7/2018.

Στα μήντια του FSA έχουμε δει πολλές εικόνες από τον οπλισμό νεκρών ανταρτών, στην περιφέρεια της Αφρίν, και εικόνες από γιάφκες όπλων. Η πρώτη εικόνα, από την περιοχή Sherawa, υποτίθεται ότι δείχνει αυτά που έφεραν αντάρτες που είχαν διεισδύσει από τη Sherawa: γεμιστήρες, χειροβομβίδες, μέσα οπτικής καταγραφής, τηλέφωνα, μπαταρίες, κονσέρβες και καπνό. Η εικόνα από τη γιάφκα δείχνει πολλά παρόμοια αντικείμενα, καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Το αντάρτικο στην Αφρίν έγινε διαβόητο για τα βίντεο εκτελέσεων. Από τις τρεις οργανώσεις που αναφέρθηκαν, μόνο η GaZ παράγει τέτοια βίντεο. Οι εκτελέσεις συνιστούν το 27% των επιθέσεων της GaZ και το 7% των συνολικών ανταρτικών επιθέσεων.

Εκτέλεση του Akash Hajji Ahmed, από την GaZ, στις 5/8/2018.

Το πρώτο από αυτά τα βίντεο εμφανίστηκε στις 5 Αυγούστου, δείχνοντας την εκτέλεση του Akash Hajji Ahmed, για τον οποίο η GaZ έλεγε ότι ήταν μέλος του τοπικού συμβουλίου της Sharran, που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Στο συνοδευτικό κείμενο το τοπικό συμβούλιο κατηγορείται ότι «καθοδηγεί» τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ότι βοηθά στην «απαγωγή δεκάδων πολιτών της Αφρίν… των οποίων το μέλλον είναι άγνωστο», επίσης ότι στέλνει απειλητικές επιστολές σε κατοίκους της Αφρίν που είχαν φύγει τον Μάρτιο και τους προειδοποιεί να «μη γυρίσουν στα σπίτια τους». Ο Akash, ενώ κινούνταν με τη μηχανή του, τον σταμάτησαν μασκοφόροι σε ψεύτικο σημείο ελέγχου του FSA. Εκεί τον κατέβασαν από τη μηχανή, τον πήγαν στο δάσος και τον πυροβόλησαν στο στήθος.

Εκτέλεση του Ahmed Mohammed al-Hamdan, από την GaZ, στις 7/8/2018.

Μετά το πρώτο βίντεο, ακολούθησαν δεκαπέντε άλλες εκτελέσεις της GaZ. Δύο από τα θύματα, οι: Ahmad Zakaria al-Muhammad και Muhannad Zeer κατηγορήθηκαν ως πληροφοριοδότες των τουρκικών αρχών. Οι υπόλοιποι ήταν μέλη διαφόρων φραξιών του FSA, που απήχθησαν στην Αφρίν ή αλλού, ανακρίθηκαν και εκτελέστηκαν. Η GaZ επίσης ισχυρίστηκε ότι δολοφόνησε δύο μέλη της αποκαλούμενης «Ελεύθερης Αστυνομίας», που είναι ‘ένας ακόμη κυβερνητικός θεσμός που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Εκτόξευση Α-Τ Κ/Β του YPG, από την περιοχή Sherawa, στις 26/11/2018.

Η χρησιμοποίηση Α-Τ Κ/Β σε επιθέσεις εναντίον του FSA είναι πρόσφατο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», το κέντρο ΜΜΕ του YPG δημοσίευσε εξήντα βίντεο με τη χρήση τέτοιων πυραύλων. Χρήση Α-Τ Κ/Β στην περιοχή δεν βιντεοσκοπήθηκε ξανά μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2018, οπότε ένας τέτοιος πύραυλος έπληξε ένα λευκό φορτηγό κοντά στην πόλη Bassouta, της περιοχής Sherawa. Μία άλλη περίπτωση, τέτοιας επίθεσης, στην πόλη Kimare στις 13/12/2018 συμπίπτει με τον θάνατο Τούρκου στρατιώτη στην περιοχή.

Επίθεση της HRE, με Α-Τ Κ/Β, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στις 24/1/2019.

Επίθεση της HRE, με Α-Τ Κ/Β, στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στις 24/1/2019.

Θέση του στόχου της επίθεσης της HRE, στις 24/1/2019.

Από την εμφάνιση της, στα μέσα Δεκεμβρίου, η HRE εμφάνισε βίντεο με έξι εκτοξεύσεις Α-Τ Κ/Β. Σε τέσσερις περιπτώσεις η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Shahba και τα οχήματα στόχοι βρίσκονταν μέσα στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Σε κανένα βίντεο δεν φαίνεται ο εκτοξευτής, αλλά είναι λογικό να είναι ρωσικός και είτε να δόθηκε από το YPG είτε να είχε καταληφθεί παλιότερα από αποθέματα του συριακού στρατού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα Α-Τ Κ/Β χρησιμοποιούνται λόγω της αύξησης της έντασης με την Τουρκία για το μέλλον της Manbij ή επειδή οι αντάρτες δεν μπορούν να πλησιάσουν εγγύτερα. Όμως, η τακτική αυτή συνάδει με την αύξηση των αψιμαχιών του YPG με τον FSA στην περιοχή Shahba, γύρω από την πόλη Mare.

Δήλωση της HRE για το αντάρτικο στην Αφρίν.

Δήλωση του YPG για το αντάρτικο στην Αφρίν.

Από την εξέταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των τριών αυτών οργανώσεων μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα για τα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται. Οι λογαριασμοί στο twitter του YPG και της HRE λειτουργούν στα αγγλικά, όπως και οι υπότιτλοι στα περισσότερα βίντεο. Τα κείμενα των ανακοινώσεων των δύο οργανώσεων έχουν παρόμοια φόρμα και εμφανίζονται ως ξεχωριστά κείμενα στα αγγλικά, αραβικά, κουρδικά και τουρκικά. Φαίνεται ότι επιδιώκουν να απευθύνονται σε Δυτικά, αγγλόφωνα, ακροατήρια, ενεργά στο twitter.

Από τον ιστότοπο της GaZ.

Αντίθετα με τις προηγούμενες δύο, η CaZ εμφανίζεται στο διαδίκτυο αποκλειστικά στα αραβικά. Τα νέα των τελευταίων της επιχειρήσεων εμφανίζονται δίπλα σε λίβελους εναντίον της Τουρκίας, του FSA και των συνεργατών τους, υπογραμμίζοντας το δίκαιο του σκοπού των ανταρτών. Από αυτό φαίνεται ότι η GaZ απευθύνεται στο ντόπιο ακροατήριο, είτε φιλικό είτε εχθρικό. Η μακάβρια μουσική και εικόνα των βίντεο της είναι μια προσπάθεια να εκφοβίζει τους εχθρούς της και τους δυνητικούς συνεργάτες τους.

Η εκτίμηση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων του αντάρτικου είναι πολύ δύσκολη λόγω των αιτιών που ήδη αναφέρθηκαν. Η Τουρκία και ο FSA έχουν συμφέρον να υποβαθμίζουν τις επιτυχίες των ανταρτών και το YPG μάλλον έχει φουσκώσει τις επιτυχίες του.

Πολλοί Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Αφρίν από τον Μάρτιο του 2018. Το YPG έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών τέτοιων περιπτώσεων, ενώ η τουρκική κυβέρνηση συνήθως τις αποδίδει σε επιχειρήσεις εξόρυξης ναρκών. Ο αριθμός των νεκρών μαχητών του FSA, που παραδέχονται οι ίδιες οι φράξιες του και τους αναφέρουν ως «μάρτυρες», μετριέται σε δεκάδες, ενώ οι ισχυρισμοί του YPG είναι αστρονομικοί. Καθώς υπάρχουν πάνω από εκατό επιθέσεις επιβεβαιωμένες με οπτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πτωμάτων (τουλάχιστον 48 μέχρι τον Οκτώβριο), αλλά και πολλές επιθέσεις των οποίων την ευθύνη δεν έχει αναλάβει κανείς, φαίνεται λογικό ότι οι νεκροί του FSA είναι πάνω από εκατό, με δεκάδες κατεστραμμένα οχήματα.

Τρεις μαχητές των YPG/YPJ που σκοτώθηκαν στη Rajo, στις 7/7/2018.

Το γραφείο τύπου του YPG έχει ανακοινώσει 44 «μάρτυρες» που σκοτώθηκαν στην Αφρίν ή στα όρια της από τον Μάρτιο του 2018. Από αυτούς, οι 28 σκοτώθηκαν τις αμέσως επόμενες τρεις βδομάδες, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν στη Sherawa και σε δασώδη υψίπεδα της Αφρίν και η περιοχή δεν είχε περάσει ακόμη ολοκληρωτικά στον έλεγχο του FSA.

Αν αφαιρεθούν αυτοί, τότε μένουν μόνο 16 νεκροί για δέκα μήνες αντάρτικο, αριθμός που είναι εκπληκτικά χαμηλός. Πολλές από τις ανακοινώσεις των θανάτων των «μαρτύρων» μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανακοινώσεις των Τούρκων ή του FSA για αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις, που συχνά συνοδεύονται από φωτογραφίες των νεκρών. Ο αριθμός των νεκρών του YPG είναι ίσως λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που αποδέχεται το YPG, γιατί συχνά οι «μάρτυρες» ανακοινώνονται με κάποια καθυστέρηση. Ο FSA έχει ισχυριστεί ότι έχει αιχμαλωτίσει δέκα μαχητές του YPG, ενώ το YPG αποδέχεται μόνο μία τέτοια περίπτωση.

Ο αιχμαλωτισθείς αντάρτης, την ύπαρξη του οποίου αποδέχεται και το YPG, στη Rajo, στις 7/6/2018.

Φερόμενος ως αιχμάλωτος αντάρτης στη Rajo, στις 20/1/2019.

Μεταξύ των τριών οργανώσεων, μόνο η GaZ έχει παραδεχθεί ότι έχει διεξάγει επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περαστικοί πολίτες. Το πρώτο τέτοιο περιστατικό ήταν μία βόμβα σε αυτοκίνητο δίπλα σε αγορά, στην ανατολική Αφρίν, στις 16 Δεκεμβρίου. Η GaZ ισχυρίστηκε ότι ο στόχος της ήταν μία διερχόμενη περίπολος της al-Jabha al-Shamiya, το διοικητήριο της οποίας είναι κοντά στη συγκεκριμένη αγορά.

Μετά την έκρηξη της βόμβας στην αγορά Souq al-Hal, στις 16/12/2018.

Μετά την έκρηξη της βόμβας στην αγορά Souq al-Hal, στις 16/12/2018.

Η ανακοίνωση της GaZ έλεγε «τουλάχιστον 25 μισθοφόροι και έποικοι» σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ως «έποικους» η GaZ εννοεί αυτούς που έφτασαν στην Αφρίν από άλλα μέρη της Συρίας και δεν ήταν γηγενείς. Αυτοί είχαν μπορέσει να πάνε εκεί μετά από συμφωνία του καθεστώτος Άσαντ με την αντιπολίτευση. Η Τουρκία, πρόσφατα, έχει επιδιώξει να εγκαταστήσει πολλούς μέσα στην Αφρίν, επιδιώκοντας συνειδητά να αλλοιώσει τον κουρδικό χαρακτήρα της περιοχής.

Η θέση που εξεράγει η βόμβα στην αγορά Souq al-Hal.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές εννέα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν. Είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς ήταν παραστρατιωτικοί και πόσοι ήταν πολίτες, αλλά φαίνεται ότι η βόμβα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική.

Ισχυριζόμενες και στοιχειοθετημένες επιθέσεις κατά μήνα.

Οι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι εκτέλεσαν 21 επιθέσεις τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, δύο λιγότερες από τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Για τις μισές από αυτές υπάρχει αποδεικτικό υλικό. Η επίθεση στις 12 Φεβρουαρίου με IED σε σημείο ελέγχου στην πόλη al-Ra’i και η βομβιστική επίθεση στις 21 Φεβρουαρίου στην Αφρίν, και οι δύο από την GaZ, δείχνουν το γεωγραφικό εύρος στο οποίο φτάνουν τα χτυπήματα των ανταρτών.

Παρά την αλλαγή στους τρόπους –το YPG έχει σταματήσει από τον Δεκέμβριο, η GaZ προτιμά τις βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα και τα Α-Τ Κ/Β έχουν αντικαταστήσει τις εκτελέσεις ως μέθοδος που έλκει την προσοχή- δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι οι ανταρτικές επιθέσεις έχουν σταματήσει. Εάν ληφθεί υπόψη η έχθρα μεταξύ PYD και Τουρκίας, οι συνεχείς αναφορές παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η γενική έλλειψη ασφαλείας στην Αφρίν, ο μικρός αριθμός απωλειών των ανταρτών και η απουσία κάποιας ειρηνευτικής διαδικασίας, τότε δεν υπάρχει λόγος για να πιστέψει κανείς ότι αυτό θα αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου