Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ο Μελλοντικός Αμερικανός Στρατιώτης: Άθλιος, Ανυπάκουος και Νικητής

Ο Μελλοντικός Αμερικανός Στρατιώτης: Άθλιος, Ανυπάκουος και Νικητής
Ο Στρατηγός Mark Milley

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον Sydney JFreedberg Jr. και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο BREAKING DEFENSE την 05/10/2016. Αφορά στις απόψεις του Αρχηγού του αμερικανικού στρατού Στρατηγού Mark Milley για τον μελλοντικό Αμερικανό στρατιώτη.



«Στο μελλοντικό πεδίο της μάχης εάν μείνεις περισσότερο από δύο ή τρεις ώρες στο ίδιο μέρος θα είσαι νεκρός», λέει ο Αρχηγός του Στρατού Στρατηγός Mark Milley. «Αυτό προφανώς δημιουργεί νέες απαιτήσεις στην αντοχή των στρατιωτών».

Επειδή οι μονάδες θα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, μακριά από τις φίλιες δυνάμεις, «το να είναι κυκλωμένες θα είναι το σύνηθες», συνεχίζει ο Milley. Δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή του μετώπου, δεν θα υπάρχουν ασφαλείς γραμμές ανεφοδιασμού, ούτε μεγάλες βάσεις όπως το Bagram ή το Camp Victory με εστιατόρια, κλιματισμό και ντουζιέρες. Με τους αισθητήρες και τα drones του εχθρού σε συνεχή αναζήτηση στόχων δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για τέσσερις ώρες συνεχούς ύπνου. Έτσι, λέει ο Milley, «το να είσαι μέσα στην αθλιότητα κάθε λεπτό κάθε ημέρας θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής». 

Ο Milley έχει προειδοποιήσει ήδη ότι «είμαστε στο χείλος μιας θεμελιώδους αλλαγής στον χαρακτήρα του χερσαίου πολέμου». (Η φύση του πολέμου παραμένει πάντα κτηνώδης και χαοτική). Χθες όμως, στο ετήσιο Γεύμα Αϊζενχάουερ που διοργανώνει ο οργανισμός «Association of the US Army», ο διαβόητος για την ευθύτητα του στρατηγός παρουσίασε το όραμα του για τη μελλοντική μάχη με περισσότερες και λιγότερο κομψές λεπτομέρειες από αυτές με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι – λεπτομέρειες που δείχνουν ότι έχει διαμορφώσει άποψη από την εντατική διεξαγωγή μυστικών πολεμικών παιγνίων.


Ο Milley οραματίζεται τον στρατό να καταστρέφει εχθρικούς αισθητήρες, Α/Α άμυνες και παράκτιες συστοιχίες πυραύλων, να ανοίγει τον δρόμο για την υπόλοιπη διακλαδική δύναμη. «Οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να μπορούν να εισχωρήσουν σε απαγορευμένες περιοχές για να διευκολύνουν τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις», είπε ο Milley. «Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο απ΄ ότι κάναμε τα τελευταία 70 χρόνια όπου οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις ήταν αυτές που άνοιγαν δρόμο για τον στρατό».

Οι στρατιώτες θα πολεμήσουν με τα πάντα, από όπλα και άρματα μέχρι ηλεκτρονικούς παρεμβολείς, ιούς υπολογιστών και πυραύλους μακράς ακτίνας δράσης οι οποίοι θα πλήττουν στόχους στη ξηρά, στον αέρα, ακόμη και στη θάλασσα. «Ο στρατός –ναι, ο στρατός!- θα μπορούμε να χτυπάμε πλοία», είπε ο Milley «και θα προστατεύουμε τον αεροδιαστημικό χώρο πάνω από τις μονάδες μας από εχθρικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις».

Άμυνα απέναντι σε μία υποθετική ρωσική πυραυλική επίθεση.
Άμυνα απέναντι σε μία υποθετική ρωσική πυραυλική επίθεση.

O Milley, ο Υφυπουργός Άμυνας Bob Work και άλλοι ηγέτες στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι αυτή η νέα προσέγγιση κερδίζει έδαφος επειδή πλεονεκτήματα που κάποτε κατείχαν μόνο οι αμερικανικές δυνάμεις είναι τώρα διαθέσιμα σε αντιπάλους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο: αισθητήρες με μεγάλη ακτίνα δράσης –όπως drones και δορυφόροι- διασυνδεδεμένοι σε ασύρματα δίκτυα μπορούν να μεταδώσουν στοιχεία στοχοποίησης σε πυραύλους υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς. Σε επαρκή πυκνότητα και υποστηριζόμενοι από περισσότερο συμβατικά μέσα όπως νάρκες, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και άρματα μάχης μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες άρνησης/απαγόρευσης (Α2/ΑD) όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εάν εισέλθουν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο. Η συναντίληψη που δημιουργείται μεταξύ των κλάδων εκφράζεται με περισσότερη ενάργεια στη νέα αντίληψη του στρατού για την πολύ-χωρική μάχη (Multi-Domain Battle) και επιζητεί τη διάνοιξη των δικτύων Α2/ΑD με ταυτόχρονες, συντονισμένες επιθέσεις που στοχεύουν σε αδύνατα σημεία σε όλους τους τομείς – τη ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα, το διάστημα, τον κυβερνοχώρο και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση πυραύλου LRASM
Καλλιτεχνική απεικόνιση πυραύλου LRASM που κατευθύνεται προς τον στόχο του.

Ακόμη και με όλα αυτά οι στρατιώτες θα αγωνίζονται «μόλις για να επιβιώσουν» σε ένα πεδίο μάχης φονικότερο από ότι έχουμε δει «τουλάχιστον από τον Β΄ Π.Π.», λέει ο Milley. Για να μην ανιχνευτούν και στοχοποιηθούν από όπλα υψηλής ακριβείας οι στρατιώτες –και οι πεζοναύτες, ακόμη και τα πλοία- θα πρέπει να χωριστούν σε μικρότερες μονάδες και να βρίσκονται είτε σε κίνηση, είτε υπό κάλυψη. Οι στατικές βάσεις θα είναι εύκολοι στόχοι και οι φάλαγγες ανεφοδιασμού θα αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο ώστε μπορεί να αυτοματοποιηθούν τελείως, ώστε οι μονάδες να στηρίζονται στις δυνάμεις τους, να απολυμαίνουν το νερό τους και να παράγουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για τις επισκευές τους.

Επιπλέον, λέει ο Milley, οι μονάδες θα αποκόπτονται συχνά και ηλεκτρονικά. Κάποιες φορές οι μάχιμες δυνάμεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα, να υποβάλουν αναφορές στους προϊσταμένους τους και να αιτούνται προσβολές με όπλα υψηλής ακριβείας από πυροβολαρχίες πυραύλων του στρατού, αεροσκάφη της αεροπορίας ή πολεμικά πλοία εκατοντάδες μίλια μακριά. Κάποιες άλλες φορές, όμως, εξαιτίας εχθρικών παρεμβολών και ηλεκτρονικής παρείσφρησης οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα σιγήσουν και οι οθόνες θα δείχνουν μαύρο – αλλά οι στρατιώτες δεν μπορεί να κάθονται και να περιμένουν διαταγές. Η πρωτοβουλία, πάντα ένα πλεονέκτημα των Αμερικανών, θα λάβει καινούρια σημασία.

 «Το πολυτιμότερο στοιχείο που κατέχουμε, το πιο σημαντικό ασύμμετρο πλεονέκτημα εγγενές στον αμερικανικό στρατό και στις ΗΠΑ. Ανήκουμε σε μια κοινωνία καινοτόμων ανθρώπων, μια κοινωνία εφευρετών, μαστόρων, δημιουργών, ανθρώπων εθισμένων στην τεχνολογία από μικρή ηλικία κι έτσι η ανεξάρτητη ενεργεία έρχεται φυσικά σε όλους τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Milley. Η εκπαίδευση του στρατού και η επαγγελματική στρατιωτική μόρφωση πρέπει να προάγουν την πρωτοβουλία, να μην την καταπιέζουν είπε.

Ο Αρχηγός είπε σε ένα σχόλιο που θα εκνεύριζε τους παλιότερους στρατιώτες ότι πρέπει να ενσταλάξουμε «τη θέληση να παρακούσουν συγκεκριμένες διαταγές» όταν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης αλλάζει και δεν υπάρχει χρόνος ή δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους του – και αυτό θα συμβαίνει συχνά.

«Ο πόλεμος τείνει να εξοντώνει τις ιερές αγελάδες» προειδοποίησε ο Milley. «Είναι καλύτερα να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, παρά να χάσουμε τον πόλεμο».

Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό «είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν μας τρομάζουν τα δύσκολα» υποσχέθηκε ο Milley. «Στο τέλος θα νικήσουμε».

Άρμα Mark IV του Α΄ Π.Π.


Η αλλαγή που έρχεται είναι συγκρίσιμη με αυτήν που συντελέστηκε ανάμεσα στον 19ο αιώνα και στον Α΄ Π.Π. είπε ο Milley: από τις σημαίες στους ασυρμάτους, από τα τυφέκια μίας βολής στα πολυβόλα, από το ιππικό στα τεθωρακισμένα, από τα αερόστατα στα μαχητικά αεροσκάφη. Ο κόσμος δεν χειρίστηκε αυτήν την αλλαγή τόσο καλά την τελευταία φορά. Ας το κάνουμε καλύτερα αυτή τη φορά.

Το 1914 «τα έθνη και οι αυτοκρατορίες κινήθηκαν προς την καταστροφή τους, τυφλές ως προς τις αλλαγές στον πόλεμο», είπε ο Milley. «Ας δεσμευτούμε ότι δεν θα βαδίσουμε στην άβυσσο τυφλοί στις αλλαγές. Ας δεσμευτούμε για μια φορά στην ιστορία μας να μην είμαστε απροετοίμαστοι για την πρώτη μάχη».



Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου