Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (ΙV)

Αγώνες Μικρών Κλιμακίων στην Τσετσενία (ΙV)
Στον χάρτη φαίνεται η θέση του Bamut. ΠΗΓΗ

Περίπτωση 4η: Κυκλώνοντας ρωσικές δυνάμεις στο αριστερό πλευρό της άμυνας του Bamut, Ιούνιος 1995 [17]


Ο Musa (ψευδώνυμο) έλαβε την κλήση για βοήθεια από τους υπερασπιστές του Bamut και κάθισε με την ομάδα του να συζητήσουν τις επιλογές τους. Οι άνδρες του είχαν κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορούσε το ταξίδι που απαιτούνταν αλλά όλοι ήθελαν να βοηθήσουν στην άμυνα του τελευταίου χωριού που δεν ήταν υπό ρωσικό έλεγχο. Ο Musa αναγνώριζε τον κίνδυνο της πορείας τόσο κοντά στις ρωσικές γραμμές και αποφάσισε να πάει βαθύτερα μέσα από τα βουνά πριν στραφεί βόρεια για να φτάσει στο Bamut. Ο Musa και οι 13 άνδρες του χρειάστηκαν 34 ώρες για να διασχίσουν τα βουνά. Στον δρόμο έφαγαν αλλά δεν κοιμήθηκαν όμως απέφυγαν όλες τις ρωσικές μονάδες. Άλλες τσετσενικές μονάδες που κινήθηκαν κατά μήκος των κοιλάδων εντοπίστηκαν από τους Ρώσους και δέχτηκαν επίθεση.

Όταν έφτασε στο Bamut ο Musa παρουσιάστηκε αμέσως στον Boris, τον ανώτερο διοικητή, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Μέτα από σύντομη συζήτηση ο Boris έστειλε τον Musa στο αριστερό πλευρό. Άλλες μονάδες ήταν ήδη τοποθετημένες κατά μήκος της περιμέτρου του χωριού από τα νοτιοδυτικά μέχρι τα βορειοανατολικά. Οι ομάδα του Musa ήταν από τις μεγαλύτερες και γι΄ αυτό του δόθηκε ένας μεγαλύτερος τομέας.

Ο Musa έφτασε στον τομέα του και οι άνδρες του άρχισαν να σκάβουν. Τα πιο προωθημένα ορύγματα τους δεν ήταν στο χωριό αλλά μπροστά από αυτό. Έσκαψαν χαρακώματα 30, 50 και 100 μ. από την άκρη του χωριού, ανάλογα με το έδαφος. Είχαν μάθει να σκάβουν χαρακώματα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ επειδή έτσι περιορίζεται και αντανακλάται η ισχύς των εκρήξεων από τα βλήματα του πυροβολικού και τις βόμβες των αεροσκαφών που προηγούνταν των ρωσικών επιθέσεων. Από την αρχή του πολέμου πολλοί Τσετσένοι είχαν σκοτωθεί από τα εκρηκτικά κύματα που παράγονταν από την έκρηξη των βλημάτων που χτυπούσαν τα ευθύγραμμα χαρακώματα. Ήταν ένα μάθημα που το έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο. Ο Musa θυμάται, «Όταν ένας άνδρας χτυπιόταν από το ωστικό κύμα πετάγονταν έξω από το χαράκωμα και αίμα έτρεχε από τα αυτιά και το στόμα του. Έτσι για να διασώσουμε τους άνδρες μας κάναμε πολλά πράγματα συμπεριλαμβανομένων και των χαρακωμάτων ζιγκ-ζαγκ». Ο Musa έσκαψε θέσεις μέσα στο χωριό χρησιμοποιώντας τους τοίχους από τα κατεστραμμένα σπίτια για παραλλαγή. Πρόσεξε επίσης να μην σκάψει πολύ κοντά στα σπίτια που ήταν όρθια. Ένα χτύπημα θα μπορούσε να ρίξει τον τοίχο πάνω στους άνδρες του.

Οι Τσετσένοι είχαν εκπαιδευτεί να μετακινούνται από θέση σε θέση κάθε 15 με 20 λεπτά. Εάν έμεναν σε μία θέση για πολύ αυτό θα προσκαλούσε πυρά πυροβολικού και όλμων. Ο Musa ακόμη συζήτησε με τον διοικητή του τμήματος που ήταν στα δεξιά του ώστε να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ρωσική επίθεση. Μαζί κατέστρωσαν ένα σχέδιο.

Ο Musa και το τμήμα του εργάζονταν στις θέσεις τους για τρεις ημέρες όταν άρχισε ο βομβαρδισμός. Οι Τσετσένοι μαχητές ήξεραν τι να περιμένουν. Οι αεροπορικές επιθέσεις θα ακολουθούνταν από μπαράζ πυροβολικού και μετά θα επιτίθονταν τα ρωσικά τεθωρακισμένα και το πεζικό. Ο Musa και οι άλλοι μετακινήθηκαν πίσω από το ποτάμι στην σχετική ασφάλεια των θέσεων τους στη δασωμένη πλαγιά. Τελικά οι αεροπορικές επιθέσεις και το πυροβολικό σταμάτησαν. Οι Τσετσένοι που επάνδρωναν την εξωτερική αμυντική γραμμή έτρεξαν στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση. Όλοι οι μαχητές ήταν οργανωμένοι σε ζευγάρια – κανένας μαχητής δεν αφήνονταν μόνος του.

Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού οι Τσετσένοι βρίσκονταν στο δασωμένο ΝΔ του ποτ. Fortanga και με το πέρας του έτρεχαν στις θέσεις τους στην περίμετρο του χωριού. Η ενέργεια που περιγράφεται παρακάτω συνέβη στη θέση (2) του σχεδιαγράμματος. ΠΗΓΗ: Fangs of the Lone Wolf

Το σχέδιο του Musa ήταν απλό στη σύλληψη αλλά δύσκολο στην εκτέλεση. Καθώς τα ρωσικά άρματα και το πεζικό θα προσέγγιζαν ο Musa έλπιζε να εφελκύσει ένα μέρος τους στο εσωτερικό της θέσης του και μετά να καταλάβει με τους άνδρες του τα προωθημένα χαρακώματα ώστε να αποκόψει τη ρωσική εμπροσθοφυλακή. Περίμεναν ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα εάν έβλεπαν ένα κενό θα έσπευδαν να το εκμεταλλευτούν. Το ευαίσθητο σημείο ήταν να μην επέτρεπαν σε ένα μεγάλο τμήμα να εισέρχονταν γιατί μετά δεν θα μπορούσαν να το χειριστούν. Γι΄ αυτό το λόγο έπρεπε να παρασύρουν ένα μικρό τμήμα της ρωσικής δύναμης και να το απομονώσουν πριν οι Ρώσοι προλάβουν να τους κυκλώσουν αυτοί. Ο Musa παρατήρησε ότι οι Ρώσοι ήταν ανεπτυγμένοι σε ομάδες με ένα ή δύο ΤΟΜΠ και 15-20 πεζούς η καθεμία και σκέφτηκε ότι εάν μπορούσε να παρασύρει μία τέτοια μονάδα μέσα στο εσωτερικό της θέσεως του θα μπορούσε να την αποτελειώσει.

Το αριστερό τσετσενικό πλευρό είχε 33-35 άνδρες σε τέσσερις ομάδες. Η ομάδα του Musa με 13 άνδρες ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερα οπλισμένη. Βρίσκονταν στο κέντρο του αριστερού πλευρού στο πιο ευάλωτο σημείο του. Υπήρχαν δύο ή τρεις μαχητές σε κάθε θέση, πέντε με δέκα μέτρα η μία από την άλλη αναλόγως του εδάφους. Οι περισσότεροι στην ομάδα ήταν οπλισμένοι με RPG-7 και RPG-18 (Mukha) [18]. Οι μικρότερες ομάδες ήταν τοποθετημένες προς τα αριστερά κοντά στη γραμμή των δέντρων και στο δυσκολότερο έδαφος, εκεί όπου το χωριό εισέρχονταν στη χαράδρα. Οι Τσετσένοι θεωρούσαν αυτό το έδαφος απροσπέλαστο από τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Musa παρατήρησε ότι πολύ περισσότερες ομάδες υπήρχαν στο κέντρο και στο δεξί πλευρό της αμυντικής διάταξής του Bamut, που ήταν περισσότερο εκτεθειμένο στη ρωσική επίθεση.


Οι τσετσενικές ομάδες συμπτύσσονται από τις προωθημένες τους θέσεις ώστε η ρωσική ομάδα να εισέλθει σε αυτές. Στη συνέχεια επιστρέφουν για να αποκόψουν τη ρωσική ομάδα η οποία δέχεται πυρά από όλες τις κατευθύνσεις. ΠΗΓΗ: Fangs of the Lone Wolf

Στην κορύφωση της μάχης οι άνδρες του Musa αποτραβήχτηκαν από τις θέσεις τους και το ίδιο έκαναν και οι άνδρες του διπλανού τμήματος δημιουργώντας ένα ευδιάκριτο άνοιγμα. «Πολεμήσαμε μεταβαίνοντας από τη μία θέση στην άλλη. Αυτό ήταν το σχέδιο μας. Σκάψαμε πολλά χαρακώματα και πολεμήσαμε τρέχοντας». Η ομάδα του Musa και η άλλη έλπιζαν πως οι Ρώσοι θα παρατηρούσαν τον διάδρομο που ανοίγονταν και θα επεδίωκαν να διασπάσουν τις τσετσενικές γραμμές σε αυτή τη θέση. Οι διαταγές του Musa προς τους άνδρες του ήταν να αφήσουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα και το πεζικό να περάσουν μέσα από τις γραμμές τους. Ο Musa ήταν σίγουρος ότι οι Ρώσοι δεν γνώριζαν πως οι περισσότεροι από τους άνδρες του βρίσκονταν ταγμένοι σε τρεις άλλες θέσεις πλησιέστερα προς το χωριό, έτοιμοι να εμπλέξουν τα ρωσικά οχήματα και το πεζικό.

Όπως το περίμεναν, ρωσικά ΒΜΡ και πεζικό εισήλθαν στο άνοιγμα και δέχτηκαν πυρά RPG και Mukha από 12-15 άνδρες που ήταν διατεταγμένοι σε ημικύκλιο. Χτύπησαν τους Ρώσους ενώ ο Musa και η υπόλοιπη ομάδα του επιδίωξαν να ανακαταλάβουν τις θέσεις που είχαν αφήσει ώστε να κυκλώσουν το μικρό τμήμα των Ρώσων. Η ρωσική ομάδα προσπάθησε να υποχωρήσει αλλά ο Musa διάταξε το ένα από τα δύο στοιχεία RPG που είχε να τρέξει πίσω και να χτυπήσει τους Ρώσους, που μόλις είχαν περάσει μέσα, όταν θα προσπαθούσαν να υποχωρήσουν. «Νόμιζαν ότι μπορούσαν να μπούνε μέσα, να καταλάβουν τις θέσεις μας και μετά να αμυνθούν. Αλλά δεν ήξεραν ότι μία ομάδα ήταν εκεί και τους περίμενε». Ο Musa διέταξε το άλλο στοιχείο RPG να συνεχίσει να μάχεται από τη θέση του εναντίον των υπόλοιπων επιτιθέμενων Ρώσων, μη επιτρέποντας τους να προχωρήσουν και απομονώνοντας έτσι αυτούς που είχαν κυκλωθεί. Η διπλανή ομάδα έκανε το ίδιο.


Σχόλια: Το κυκλωμένο ρωσικό τμήμα πολέμησε σκληρά και προκάλεσε απώλειες στους Τσετσένους αλλά ο Musa και η διπλανή ομάδα κατάφεραν να τους εξοντώσουν. «Η στρατηγική μας ήταν να το τελειώσουμε ενώ πολεμούσαμε». Αυτή η μικρή νίκη συνδυασμένη με τις ενέργειες ενός άλλου τσετσενικού τμήματος, στο δεξί πλευρό της τσετσενικής διάταξης, το οποίο ναρκοθέτησε  τις θέσεις του και στη συνέχεια υποχώρησε και ανατίναξε τις νάρκες όταν Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν αυτές τις θέσεις, έγειραν την πλάστιγγα και ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν.

Μετά τη μάχη, όταν οι Τσετσένοι φρόντιζαν τους τραυματίες και τους νεκρούς τους, η τακτική του Musa διαδόθηκε μεταξύ των αυτονομιστών. Τα άλλα τσετσενικά τμήματα έκαναν προετοιμασίες για να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές στην επόμενη ρωσική επίθεση. Όμως την επόμενη μέρα η ρωσική ενέργεια ήταν απλώς αναγνωριστική.

Ο Musa θυμάται ότι οι Ρώσοι είχαν περισσότερα ΒΜΡ παρά άρματα. Προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις στο Bamut περιλάμβαναν περισσότερα άρματα και υπήρχαν αρκετά κατεστραμμένα άρματα στους δρόμους του Bamut που είχαν χτυπηθεί από RPG. Το τμήμα του Musa είχε υποστεί απώλειες, νεκρούς και τραυματίες. Ενώ η ρωσική και η τσετσενική ηγεσίες διαπραγματεύονταν μετά την επιδρομή του Shamil στο Budennovsk ο Musa συσκέφθηκε με τον Boris και αποφάσισε να φύγει με τους τραυματίες του. Το τμήμα του είχε ένα άλογο στο οποίο φόρτωσαν έναν τραυματία και ξεκίνησαν για κάπου κοντά στο Shalazhi. Πήραν πάλι τον μακρύ δρόμο από τα βουνά για να αποφύγουν τις ρωσικές περιπόλους στους πρόποδες. Ο Musa σκέφτηκε ότι «Το Bamut δεν παραδόθηκε αλλά ισοπεδώθηκε τελείως».

Χρειάζεται στιβαρή ηγεσία για να σηκώσεις έναν άνδρα από το όρυγμα για να μετακινηθεί σε μια άλλη θέση κάτω από τα πυρά του εχθρού. Αυτοί οι Τσετσένοι μπορεί να είχαν κάποια στρατιωτική εμπειρία όμως η ηγεσία, η πειθαρχία και η συνοχή που επέδειξαν ήταν υποδειγματική. Τα άπειρα στρατεύματα δεν συνειδητοποιούν ότι οι περισσότερες σφαίρες δεν βρίσκουν τον στόχο τους και ότι μπορεί να μην πάθουν τίποτα από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν χαλάζι από σφαίρες και επιπλέον ότι η κινητικότητα αυξάνει την επιβιωσημότητα. Από την άλλη πλευρά βέβαια η συνεχής έκθεση αυξάνει τις πιθανότητες τελικά ο στρατιώτης να συναντήσει εκείνη τη σφαίρα που βρίσκει τον στόχο.

Σημειώσεις

[17] Όπως και στην Περίπτωση 3η είναι πιθανό η περιγραφή του Musa να αναφέρεται στις μάχες στο Bamut το 1996.

[18] Το «Mukha» (μύγα) είναι το RPG-18 είναι ένα μικρού βεληνεκούς, μίας χρήσης αντιαρματικό όπλο παρόμοιο με το αμερικανικό M72 LAW.

Σχετικές αναρτήσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου